Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-04-21 14:49:25

Több ezer devizahiteles tüntetett a Hősök terén

A Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete (BAÉSZ) és a Rendszerváltó Mozgalom (RVMP) szervezésében több devizahitel-károsult egyesület demonstrált vasárnap délelőtt a Hősök terén. Az atv.hu tudósítója szerint több ezer fősre dagadt a tömeg – a tüntetők reggelig maradnak, és egy petíciót szeretnének átnyújtani a kormány képviselőinek.

Több ezer devizahiteles tüntetett a Hősök terén

Több devizahitel-károsult egyesület demonstrált vasárnap délelőtt a Hősök terén – irja az Index. A tüntetők nem egyszerűen a magas törlesztőrészleteket vagy a devizaárfolyam-kockázatokat kifogásolják, hanem azt akarják elérni, hogy a bíróságok mondják semmisnek az összes devizahitel-szerződést. Érvelésük alapja, hogy a devizahitelnek mondott banki termékek mögött valójában nem is volt deviza, a bankok csupán nyerészkedésből, az átváltási árfolyamkülönbözeten keletkezett profit miatt hitették el ezt az emberekkel. A fenti logikára épülő hitelezési gyakorlat a valóságban üzletileg sem érte volna meg a bankoknak. Ha ugyanis a forinthiteleknél jóval alacsonyabb kamat mellett folyósított devizahitelek forrása nem egy nagyon olcsón elérhető deviza (euró vagy a még olcsóbb svájci frank) lett volna, hanem a drága forint, akkor az átlagosan 6-7 százalékon kamatozó devizahitelek és a 9-10 százalékos forintforrások közötti különbözetet a bankok veszteségként kellett volna elkönyveljék.

"Ezen a napon több ezer ember közfelkiáltással és aláírásával felhatalmazott, hogy legjobb tudásom és tiszta lelkiismeretem szerint szervezzem meg az Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívását kérő, illetve a történelmi Alkotmányunk jogfolytonosságát visszaállító néptömeget" – írja oldalán Kásler Árpád, a rendezvény egyik szervezője.

Az atv.hu helyszíni tudósítója megtudta: a demonstrálók reggelig maradnak; egy petíciót szeretnének átnyújtani a kormány képviselőinek.

Index / atv.hu

További belföldi híreink