Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-04-13 06:20:00

Továbbra is megoldatlan a hajléktalanok helyzete - bírálják a kormányt

A Hajléktalanellátók Szervezete Európai Szövetsége is elítéli az utcán élő hajléktalanok kriminalizálásának lehetőségét Magyarországon. A szövetség Budapesten tartott konferenciát, ezen igazgatója bírálta az alaptörvény-módosítást, amely szerinte sérti az emberi jogokat és egyáltalán nem oldja meg a hajléktalanság problémáját. Szabó Máté alapjogi biztos ma kiadott közleményében pedig azt hangsúlyozza, hogy továbbra is megoldatlan az egészségügyi és mentális okok miatt kritikus helyzetbe került hajléktalanok ellátása.

Továbbra is megoldatlan a hajléktalanok helyzete - bírálják a kormányt

Tavaly decemberben az igazságügyi minisztérium előtt tüntettek A Város Mindenkié csoport aktivistái azért, hogy az alaptörvényt ne módosítsák úgy, hogy büntető intézkedésekkel lehessen sújtani a fedél nélkül élőket.

Egy hajléktalan pedig, Balog Gyula a szabad szemmel című műsorban arról beszélt, hogy legalább 1500 olyan emberről tud, akit megbüntettek csak azért, mert hajléktalan.

Végül módosították az alaptörvényt, ezt a  nemzetközi szervezetek azóta folyamatosan bírálják. A Hajléktalanellátó Szervezetek Európai Szövetsége pénteki budapesti konferenciáján is elítélték azt, hogy Magyarországon kriminalizálják az utcán élő hajléktalanokat.

A szövetség igazgatója szerint nincs tudomásuk arról, hogy az európai unióban lenne még egy ország, amely az alkotmányában rögzítené azt, hogy meg lehet büntetni valakit azért, mert hajléktalan.

A Tízek Tanácsa, azaz a hajléktalanellátók budapesti érdekvédő egyesülete nevében Aknai Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a hajléktalanság kérdése egyféleképpen kerülhetett volna bele az alaptörvénybe, ha a lakhatáshoz való jogot írták volna bele.

A jelenlegi szabályozás mellett az ombudsman szerint se zárható ki a különösen sérülékeny, kiszolgáltatott emberek elleni önhatalmú fellépés. Szabó Máté az év eleje óta ismét vizsgálja a hajléktalanok helyzetét. Megállapította, hogy a megbélyegzés, a bírsággal és elzárással fenyegetés helyett a lecsúszást megállító megoldásokon kellene dolgozni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink