Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-04-12 17:17:48

Újabb levelet írt Barroso Orbánnak

Újabb levelet írt José Manuel Barroso Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben megerősíti az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos aggályait - tudatta pénteken az Európai Bizottság sajtószolgálata.

A levélben ugyan Barroso nyugtázza, hogy Orbán Viktor korábban biztosította őt arról, hogy Magyarország és a magyar kormány teljes mértékben elkötelezett az európai jog és értékek mellett. Viszont szóvá teszi, hogy az előzetes jogi elemzés alapján a bizottságnak "komoly aggályai" vannak azzal kapcsolatban, hogy az alaptörvény negyedik módosítása összeegyeztethető-e az uniós joggal és a jogállamiság elvével.

A levélben az is szerepel, hogy amint a magyar alkotmánymódosításról szóló jogi elemzés elkészül, a Bizottságnak meg kell majd tennie a "szükséges lépéseket", hogy elindítsa a kötelezettségszegési (jogsértési) eljárásokat, ahol azokra van szükség. Erősen javasolja, hogy az EU egésze és Magyarország érdekében Orbán és kormánya adjanak választ a felvetett problémákra.

A levél konkrétan is megnevezi, hogy milyen fő problémákat lát. Elsősorban azt, hogy a negyedik alkotmánymódosítás egyes elemei nem egyeztethetők össze az uniós joggal.

Ilyen például a politikai reklámok közzétételének korlátozása, az Országos Bírói Hivatal elnökének ügyáthelyezési joga egyik bíróságról a másikra, valamint az a passzus, amely amely arra kötelezi az Országgyűlést, hogy különadót vessen ki, amennyiben bármilyen bíróság döntéséből fizetési kötelezettsége származik az országnak.

Barroso emlékeztet a levelében, hogy a Velencei Bizottság most is éppen elemzi az alkotmánymódosítást, véleményével június 15-16-ára készül el. Az Európai Bizottság, az Európai Tanács és a Velencei Bizottság szorosan együttműködik egymással ebben a kérdésben - jegyzi meg az EB elnöke.

Barroso kéri Orbánt, hogy Magyarország működjön együtt az Európai Parlamenttel, amely júniusban határozatot fogad majd el Magyarországról.

Orbán válaszolt

Orbán Viktor válaszlevélben erősítette meg José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és biztosította arról, hogy a kormány mindenben együttműködik az aggodalmak eloszlatásában.

MTI / atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink