Belföld

2013-04-05 17:19:00

Megújulhatnak a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria kiállítóterei

Megújulhatnak a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria épületei, valamint kiállítóterei, a kormány ugyanis kétszázmillió forintot csoportosított át erre a célra.

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozat szerint a kétszázmilliós forrást a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből biztosítják a múzeumoknak. A fel nem használt összeget vissza kell fizetnie a tavaly szeptemberben újraegyesített két intézménynek.

Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a pénzből elsősorban a múzeumok állandó kiállításai és közönségforgalmi terei újulhatnak meg ősszel.

A kormányrendelet emellett arról is rendelkezik, hogy a Szépművészeti Múzeumban ősszel nyíló Caravaggiótól Canalettóig – Két évszázad itáliai festészetének remekművei című kiállításhoz szükséges források – legfeljebb 450 millió forint – biztosítására a nemzetgazdasági miniszter tegyen javaslatot. A múzeum korábban azt közölte, hogy az október 25-én nyíló tárlat az itáliai barokk két évszázados történetét vizsgálja. A kiállítás nyolc-tíz Caravaggio-festmény mellett a caravaggisták, továbbá Guercino, Guido Reni, Tiepolo és mintegy nyolcvan más mester képein keresztül nyújt majd olyan átfogó bemutatást a korszakról, amilyenre kilencven éve nem volt példa a világban.

MTI

További belföldi híreink