Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-04-06 10:20:00

A kormány 2018-ra visszaköltöztetné a Kúriát az eredeti épületébe

Szimbolikus és praktikus okokból költözik vissza a Kúria a régi, Kossuth téri épületébe, várhatóan öt év múlva. Erről beszéltek egy konferencián az érintett vezetők és szakemberek. A Kúria elnöke szerint a visszaköltözés kifejezi az igazságszolgáltatás emelkedett hagyományainak újraéledését. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke pedig azt mondta, hogy az utóbbi években javult a bíróságok támogatása, ami lehetővé teszi az igazságszolgáltatáshoz méltó körülmények kialakítását is.

A kormány 2018-ra visszaköltöztetné a Kúriát az eredeti épületébe

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a Kúria már kinőtte a helyét, mert a Markó utcában osztoznia kell a Legfőbb Ügyészséggel, és a Fővárosi Ítélőtáblával, a kiterjedt feladatokhoz pedig – azt mondják – már nagyon kicsi ez az épület. Ezért aztán az egykori Kúria Kossuth téri palotájába költöztetné vissza a kormány a Kúriát. Az épület 1948-ig volt a Kúria épülete, 1973 óta pedig a Néprajzi Múzeumnak ad helyet az épület. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a Kúria visszaköltöztetése nemcsak történelmi, hanem szimbolikus szempontból is fontos.

„Ezzel a Kossuth téren közelebb kerülhetünk az alkotmányos háromszög megvalósulásához: a törvényhozó, a végrehajtó, és a bírói hatalom intézményeinek az épületek szimbolikájában megjelenő valósága által is” – fogalmazott Handó.

Zumok Ferenc kormánybiztos szerint a kormányzati támogatásnak köszönhetően már aktívan folyik a költözés előkészítése. Azt mondta: 2018 kora tavaszára elkészülhet a múzeumi negyed a Hősök tere mellett, ahol például a Nemzeti Galéria is helyet kap majd.

„Most mindenki szomorúan néz rám, de egy ekkora nagy építkezést, egy hetvenmilliárdos építkezést nem lehet két perc alatt lebonyolítani, ez sajnos időbe telik” – mondta Zumok.

A kiköltözés szerinte csaknem egy évet vesz majd igénybe. A kormánybiztos hangsúlyozta: a Néprajzi Múzeum sokkal jobb helyet fog kapni, az igazság pedig úgy kívánja, hogy a régi épület legyen újra a Kúriáé.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink