Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-04-05 13:36:59

"Bugyira, gatyára" Felfüggesztették a katolikus hittantanárt

Az eljárás szülői bejelentés nyomán indult, mely szerint a férfi az egyik hittanórán bugyira és gatyára vetkőztetett két kisdiákot, akiknek aztán meg kellett puszilniuk egymást. P. Lajos a paráznaságot szerette volna illusztrálni a gyerekek számára.

A Kalocsa-kecskeméti egyházmegye felfüggesztett a szolgálat alól egy mélykúti katolikus diakónus-hittantanárt, és vizsgálatot indított a tevékenységét illetően. Az eljárás szülői bejelentés nyomán indult, amely arról szólt, hogy a férfi az egyik hittanórán bugyira és gatyára vetkőztetett két kisdiákot, akiknek aztán meg kellett puszilniuk egymást. P. Lajos mindezzel a paráznaságot szerette volna illusztrálni a gyerekek számára.

A szülők által bepanaszolt eset néhány hete történt a mélykúti Szvetnik Joachim Általános Iskolában. A Bács-kiskun megyei kistelepülést felzaklatta a hír. Az érintett osztályba járó egyik kisdiák neve elhallgatását kérő szülője az atv.hu-nak elmondta, hogy az ő gyermeke is elmesélte otthon, mi történt az osztálytársaival. E szerint a paráznaságot illusztrálandó, „Lajos bácsi” bugyira és gatyára vetkőztetett egy kislányt és egy kisfiút, akiknek meg kellett puszilniuk egymást. „Nem értek egyet a módszerével, teljes egészében támadom” - fogalmazott a szülő, aki megdöbbent, mert felkészült hittantanárnak ismerte P. Lajost. A szülő hozzátette: szülőtársai bejelentése alapján egyházi vizsgálat indult, Kalocsáról, a katolikus érsekségtől érkeztek egyházi emberek, hogy felvegyék a jegyzőkönyvet.

Megkerestük az iskolát is, ott azonban azt a választ kaptuk a kérdéseinkre, hogy az ügyet átadták a Kalocsa-kecskeméti katolikus egyházmegyének, így a vizsgálatot ők folytatják le. Hasonlóan nyilatkozott az illetékes tankerületi igazgató is. „Nem mi indítottuk a vizsgálatot, ez az egyház ügye. Erről többet nem is szeretnék mondani” – felelte megkeresésünkre Édes Anna. Közbevetésünkre, miszerint az eset nem csak az egyház, hanem az iskola ügye is, a tankerületi igazgató a hittantanár személyiségi jogaira hivatkozva megismételte, hogy nem ad tájékoztatást, majd hozzátette, hogy egy sor más dolga is van, esetleg írjunk neki e-mailt.  

A mélykúti plébános, Bolvári János, szintén szűkszavú volt, csak annyit mondott, „az érsekséget ajánlom, velük tessenek beszélni”, majd bontotta a vonalat. Természetesen megkerestük az érintett diakónus-hittantanárt, P. Lajost is, aki azonban a vizsgálat lezárásáig szintén nem kívánt nyilatkozni.  

 

Megfogadva Bolvári plébános tanácsát, az érsekséghez fordultunk. A főegyházmegyei hivatalnál Huszár Nándor irodavezető érdeklődésünkre azt válaszolta: „a felettes döntéshozóink azt mondták, hogy ez nem az a típusú ügy, aminek kapcsán mi nyilatkozunk”.

Több sikerrel jártunk azonban a főegyházmegyei hatóságnál, ahol Finta József helynök megerősítette: „P. Lajos fel lett függesztve a diakónusi szolgálat alól, az ügyben jelenleg is zajlik a vizsgálat”. Hozzátette: ez nem a felszentelés eltörlését jelenti, hiszen „azt nem lehet eltörölni”. (A katolikus diakónusok a misésen kívül számos papi feladatot elláthatnak és nősülhetnek is - a szerk.) Mivel a vizsgálat zajlik, Finta József nem tudta megmondani, hogy pontosan mi történhetett az ominózus hittanórán. „Nehezen tudom feltételezni, hogy rossz szándék vezérelte Lajost. Azt is el tudom képzelni, hogy félremagyarázták az esetet, de az is lehet, hogy nem volt elég okos a módszer megválasztásában, ahogy a fiataloknak erről a témáról beszélni lehet” - fogalmazott a helynök, megjegyezve, hogy ha nem olyan társadalomban élnénk, ahol mindent ki lehet forgatni, akkor szerinte nem kellett volna felfüggeszteni a diakónust, de „nyilván számolnunk kell a társadalom megítélésével”.

P. Lajost Mélykúton aktív egyházi szolgaként ismerik. Tevékenységéről az Új Ember című katolikus lap is cikkezett korábban. E szerint a diakónus hat gyermek édesapja és a diakónusok hármas, liturgikus, tanítói és szolgáló feladatának mindegyikét végzi. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt tart hittant.

atv.hu, S. I.

Ajánlom

További belföldi híreink