Itthon

2013-04-02 14:40:59

„Magát nyilván el fogja söpörni a népharag” Arccal, névvel üzennek Orbánnak

„Magát nyilván el fogja söpörni a népharag, előbb vagy utóbb. Remélem, előbb” – üzeni Papp Réka Kinga Orbán Viktor miniszterelnöknek azon a két hete létrehozott közösségi oldalon, ahol videón keresztül mondhatja el bárki - arccal és névvel - a miniszterelnöknek címzett véleményét. A legtöbben a jogállam, a gazdaság és az oktatás tönkretételét sérelmezik, mások hatalomvággyal jellemzik a kormányfőt. Saját oldalán ugyanakkor szívmelengető üzeneteket is kap Orbán.

„Magát nyilván el fogja söpörni a népharag” Arccal, névvel üzennek Orbánnak

Üzenj Te is! – ezzel a felhívással indult március 18-án egy Facebook-oldal, majd néhány nappal később egy hozzá kapcsolódó honlap. A kezdeményezők célja, hogy bárki elmondhassa, közzétehesse Orbán Viktor miniszterelnökhöz szóló mondanivalóját. Youtube csatornájára már több mint 40 videót töltöttek fel, a közösségi oldalnak pedig 2000-nél is több lájkolója van. Külföldről és Magyarországról, diákoktól és dolgozóktól, fiataloktól és idősebbektől egyaránt érkezett már üzenet. Van, aki versben, van aki pálinkával a kezében, más üzleti megközelítéssel fejtette ki véleményét.

„Sokan vagyunk, akik Önt szeretjük”

Papp Réka Kinga videó üzenete volt eddig az egyik legnézettebb, csaknem 55 ezren tekintették meg. Ebben a következő vélemény hangzik el: „Önt most nagyon sokan támadják, minden intézkedésére egy-két tüntetés a válasz. És teljesen jogosan, Ön valóban borzasztóan kormányozza az országot.” Azonban azt is hozzátette, hogy sokan szeretik is a miniszterelnököt: „sokan vagyunk, akik Önt szeretjük, és elfogadjuk ezzel a furcsa, fordított pedagógiájával együtt is.” Továbbá „szeretném, ha tudná, hogyha a pokolban egy asztalhoz kerülünk, én mindig adok majd Önnek a tányéromról” – teszi hozzá.

Szekeres Zsolt, 21 éves egyetemista köszönetet mond, hiszen a miniszterelnöknek köszönhető, hogy ismét Magyarországon él: „mivel színre lépett Ön, illetve az Ön igényeit és elvárásait, de legfőképpen hatalommániáját kiszolgáló társaság, így hazajöttem.”

Külföldről, honvággyal telve

Sokan külföldről üzenetek, és kiábrándultságuknak adtak hangot. „Elegem lett abból, hogy a csalás, a hazugság és a dilettantizmus a hétköznapok részévé váltak” – mondta Gáspár Nóri, aki jelenleg Németországban dolgozik. Mások is jelentkeztek külföldről, és többségében honvágyról számolnak be, illetve arról, hogy haza szeretnének jönni, de a 22 éves Marci szerint „a jelenlegi kormány egy erős érv a külföldi egyetemek mellett.”

Barta Dorottya 24 éves, jelenleg Amerikában tanul. Bár „nagyon nem tetszik az, ami otthon történik” – mondta -, mégis honvágya van. „Lelkiismeret-furdalásom is van, mert az én országomban élő kisebbségek, az én országomban élő szegények napról napra nehezebb helyzetbe kerülnek. Úgy érzem, hogy ezt nem hagyhatom, mert ez az én felelősségem, ez az én országom.”

Ámokfutás?

Gerőcs Péter, 28 éves író szerint az üzletemberekhez hasonlóan a miniszterelnök is a profitot helyezi előtérbe, a szavazatok profitját.  Ám problémája, hogy „Ön letévedt mindenfajta csapásról, minden politikai, ésszerűségbeli, logikai, racionális és emberi, erkölcsi útról” – értékeli a miniszterelnök munkáját. „A kormányváltás óta pedig ámokfutásban él, melyből nem lehet kizökkenteni, felébreszteni.”

„Megaláz az, ahogy bántok, vagy Önök bánnak – ha ez így jobban tetszik – a szegényekkel, akiket kizárnak az egyetemekről, sőt, a középiskolákból is; a hajléktalanokkal, akiket kitiltanak az aluljárókból; a melegekkel, akik Önök szerint nem alkothatnak családokat; a cigányokkal, akik Önök szerint kizárólag közmunkára valók 47 ezer forintos bérért”  - emelte ki Prinz Dani, 22 éves közgazdász.

Egykori önmaga

„Ön ma nem ugyanaz az ember, mint 20 évvel ezelőtt" – hívta fel Orbán Viktor  figyelmét a 16 éves Annamari. Kassai Zsigmond is arra emlékeztetné a miniszterelnököt, hogy a 90-es években „őszinte csodálattal figyeltem az Ön politikai tevékenységét”, most viszont – értékelése szerint – „az, amit Ön csinál, az felforgató, nagyon káros politika mind a magyar emberekre, a magyar államra, a magyar nemzetre nézve.”

Judit, a harmadéves magyar-biológia szakirányos hallgató tanárként és kutatóként helyezkedne el, de nem tudja, milyen kilátásokkal tekinthet a jövőbe. "Szomorú és iszonyatosan ciki, hogy így tönkrevágják a középiskolákat és egyetemeket."

"A pálinka sem ízlik már úgy"

„Amikor hatalomról van szó, Önöket nem érdekli semmi. Se demokrácia, se köztársaság, de még a saját új alkotmányuk sem. Nekem ebből elegem van, úgyhogy hazamegyek, és mindent meg fogok tenni, hogy az unokáim már a nyomát se lássák annak, amit Önök Magyarországgal műveltek” – összegezte álláspontját Lőrincz Borbála, 22 éves egyetemista Angliából.

Finta Borisz, 27 éves magyar állampolgár, angliai lakos szerint pedig a jelenlegi helyzetnek „több köze van az egyeduralomhoz, mint eddig bárminek. ” Egy másik videóban Babos Barnabás azt mondta, „hataloméhségtől és harácsolási vágytól hajtva bármire képesek.”

Konok Péter úgy látja, a miniszterelnök mindent meg szeretne szabni, ez pedig neki nem tetszik. „Nem szeretem, hogy belekacsintasz a hálószobámba, a fürdőszobámba, a konyhámba, belenézel a fazékba, hogy mi rotyog, megszabod, hogy milyen a családom.” Úgy érzi, Orbán Viktor közelében nem jó élni, „már a házi pálinka sem ízlik úgy.”

Elfogadhatatlannak tartja Medina Carmen, "hogy szisztematikusan leváltják a másképp gondolkodó vezetőket, és a független intézményeket a saját intézményeik alá veszik." Szerinte a párbeszéd kezdeményezése, a dialógus beindítása - azokkal is, akik különbözően gondolkodnak - példát mutathatna.

A közelmúlt intézkedései

Sokan megemlítették a közelmúlt fontosabb intézkedéseit, bár nem feltétlenül pozitív értelemben. Virág Andrea 20 éves, budapesti egyetemi hallgató például így összegezte a történteket: „az elmúlt három évben a hajléktalanokból bűnözőket csináltak, zsidóztak a parlamentben, a cigányokat újra és újra megsértették emberi méltóságukban, nyíltan antiszemita embert tüntettek ki, önkényesen változtatták, megpróbálták tönkretenni az oktatást az első osztálytól az egyetemekig.” Szerinte „a fél világ rajtunk röhög, és lassan nagyon ciki magyarnak lenni.” Mohács Bori is úgy látja, "sok területet igyekeztek működésképtelenné tenni a felsőoktatástól kezdve a színházakon és a műemlékvédelmen át egészen az ország gazdaságáig, viharos sikerrel."

Válaszát várva

Jabronka Richárd azt üzeni a miniszterelnöknek, „tombolja csak ki magát”, '14-ben mi is szavazunk!” Kiss Róbert nem nyúlna agresszív módszerhez, de azt mondta végszóként: „én csak megvonnám a beosztásodat 2014-ben.” Más - többek közt Finta Borisz - választ vár véleményére és kérdéseire: „epekedve, nyugtalanul várom válaszát.”

"Ha valami baja lesz akkor nekünk is annyi"

Elárasztották Orbán Viktor Facebook-oldalát a kommentek, miután a miniszterelnök kiposztolt fényképeket arról, hogyan készülődik húsvétra a családjával, majd egy locsolóverset is közzétett. A pozitív hangvételű kommentekből válogattunk:

„Nemcsak boldognak látszó...hanem TÉNYLEG bolldog, gyönyörű nagycsalád.... az Úr áldja meg Miniszterelnök Úr és oltalmazza egész családját!”

„Kérem legalább itt ne szidjuk Viktor apánkat. Ő itt most édesapa nem politikus. A kettő nem ugyanaz.”

„Egyszer volt szerencsém megkóstolni Viktor főztjét személyesen. Isteni finom kajákat tud főzni, sütni. Lehet, hogy politikusként nem tud vagy képes mindenkinek 100-ig megfelelni, de szakácsként kiváló. Csodálom, hogy még nem nyitott éttermet.”

„A család az szent és sérthetetlen...Teljes mindegy , hogy most kinek mi a munkája ... A húsvéti ünnepen ezt tiszteletben kell tartani... Hiszen Ő egy Férfi , Apa, Családfő és férj...Áldás szálljon a családra..Most és mindőrökké”

„Kellemes húsvétot, Miniszterelnök úrnak és kedves családjának, Clevelandból, USA. Isten áldja meg Önöket.”

„Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok,Miniszterelnök Úrnak,és kedves családjának! Rendkívüli édesapa,ki csodálatra való méltóképpen szereti gyönyörű gyermekeit! Nagyon sok édesapa csak tanulhatna tőle,hogy kell egy gyermekkel törődni. ISTEN ÁLDJA MINISZTERELNÖK ÚR!”

„A leg emberkozelibb miniszerelnok a vilagon !!!Oruljunk hogy a mienk !!! Kellemes unnepeket !!”

„Elnök úr! Le ne essen! Mi lesz velünk Ön nélkül? Kellemes ünnepet kívánunk!!!”

„azt hiszem hogy egy igazi keresztény család apa ilyenkor így viselkedik! bezzeg plágiumos bőszme fletó Lyonból küld üzeneteket ide a facéra hát ennyi!!”

„Nagyon vigyázzon magára,mert ha valami baja lesz akkor nekünk is annyi.Nagyon boldog húsvéti ünnepeket a gyönyörű családjának is. „

„Szeretettel várom ,még a pirostojásom is narancssárga”

atv.hu / Süle Tamara

További belföldi híreink