Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-03-30 10:52:00

Kétszázmilliós többlettámogatás a Müpának

Közel kétmilliárd forint támogatást kapnak azok a zenekarok és kórusok, amelyeknek idei finanszírozása elmaradt a jogszabályokban rögzített mértéktől. A tavalyi elosztástól eltérően az idén nemcsak budapesti zenei együttesek részesültek a többletforrástól, hanem vidéki ének- és zenekarok is. Az összeg egyharmada már májusban az érintettekhez kerül, a pénz nagyobbik hányadára az év második felében számíthatnak.

Kétszázmilliós többlettámogatás a Müpának

Egymilliárd 950 millió forintot kapnak az ének- és zenekarok, valamint a Művészetek Palotája a működéshez és a szakmai programokhoz.

„Most idén a zeneművészeti bizottsággal, amely a miniszternek a tanácsadó testülete, amelyben benn ülnek a zenei életnek a jeles képviselői, velük egyeztettük ezt az elosztási listát, úgyhogy körülbelül az az összeg maradt, amit ők javasoltak” – fogalmazott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

A Nemzeti Filharmonikusok, és a Budapesti Fesztiválzenekar részesült a legnagyobb többlettámogatásban: fél-félmilliárd forintot kapnak. A megyei jogú városok szimfonikus zenekarai átlag ötvenmillió forintot kapnak. Az idén harmincöt éves Budapesti Vonósok tizenötmillió forintban részesültek.

„Ez tulajdonképpen egy nagyon nagy hányada az éves költségvetésünknek, mi nem vagyunk állásban, nem vagyunk státuszban, mindenki az eljátszott koncert után kap honoráriumot, és nagyon szerény összeget” – mondta az ATV-nek Botvay Károly, a Budapesti Vonósok művészeti vezetője.

A Kossuth-díjas gordonkaművész hozzátette: a zenészek körül is nagyot fordult a világ a válság óta. Egy külföldi impresszárió ma már úgy kezdi a tárgyalást, hogy ugye megvan a repülőjegy és a szálloda…

Támogatást kapott a Művészetek Palotája is: az idei programjaihoz kétszázmillió forint többlettámogatást kapott.

atv.hu

További belföldi híreink