Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-03-22 08:27:59

„Balog Zoltán belátta” Nagyon örült az amerikai nagykövet

Mindenkinek erőteljesen hallatnia kell a hangját a gyűlölet ellen, mert az utóbbi időben ez többször is felhangzott – ezt a budapesti amerikai nagykövet mondta az Élet Menete Alapítvány klubjának megnyitóján. A nagykövet hozzátette: nagyon örült neki, hogy Balog Zoltán belátta, hogy a gyűlöletbeszéd egyik képviselőjének, Szaniszló Ferencnek a kitüntetésével hibát követett el és korrigálta tévedését.

„Balog Zoltán belátta” Nagyon örült az amerikai nagykövet

Az Élete Menete, amelyen évről-évre tízezrek emlékeznek Magyarországon a Holokauszt áldozataira csütörtökön megnyitotta klubját. „Sokkal többet találkozhatunk barátainkkal két nagy Élet Menete rendezvény között is, képzéseket és közösségi foglalkozásokat tarthatunk” – sorolta a klub előnyeit Gordon Gábor, az Élete Menete Alapítvány elnöke.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerint az alapítványnak fontos feladata van, hiszen az utóbbi időben többször is előfordult, hogy a gyűlölet, a vak előítélet eltorzította a magyar közéletet. Függetlenül attól, hogy ezek a gyűlöletkeltő megnyilvánulások a parlamentben, az utcán, vagy a médiában hangzanak el, vagy zsidó tanárok egyetemi névtábláira ragasztják, a válasz ugyanaz kell, hogy legyen. Erőteljesen el kell utasítani ezt. A nagykövet Szaniszló Ferenc Táncsics-díjáról is beszélt. „Mélyen csalódott voltam, hogy a kormány a gyűlöletbeszéd egyik közvetítőjét tüntette ki. Őszinte elismerésem Balog miniszter úrnak, hogy elismerte: hibát követtek el és bár a díjazott visszaadta a kitüntetést, a legmagasabb rangú kormányzati vezetőknek is készen kell állni a gyűlöletbeszéd erőteljes elítélésére” – fogalmazott a diplomata.

Az izraeli nagykövet pedig arról beszélt, hogy Peszach, vagyis húsvét előestéjén egy ilyen klub felavatása különösen aktuális. A zsidók az egyiptomi kivonulásról emlékeznek ilyenkor, ez a központ pedig a zsidók borzalmaira emlékeztet és segít az értékek megosztásában – mondta Ilan Mor.

A klub avatás végén pedig  Scweitzer József, nyugalmazott főrabbi, Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze és Forgács Sándor a holokauszt túlélők képviselője elhelyezték az ajtófélfára azokat az úgynevezett mezüzéket amelyeken Izrael legnagyobb imádságának kezdete olvasható.

atv.hu

További belföldi híreink