Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-03-15 09:38:59

Riadó: tankok segítenek a bajbajutottaknak - havazás percről percre

Megbénult a csütörtöki havazástól az ország. Több mint százezren maradtak áram nélkül, a péntekre virradó éjszakát pedig ezrek töltötték az utakon és az elakadt vonatokon. Lezárták az M1-es és az M7-es autópályákat, a Terrorelhárítási Központ harci járművekkel menti az elakadt autósokat. A hó 57 települést zárt el a külvilágtól, száz közút és öt vasúti útvonal vált járhatatlanná. Pintér Sándor riadót rendelt el és összehívta az operatív törzset.

Riadó: tankok segítenek a bajbajutottaknak - havazás percről percre

Tudósításunk folytatásáért kattintson ide! 

13:26Kilométereket gyalogoltak a mentősök

 

Az Országos Mentőszolgálatnál a szabadnapos orvosokat, mentőtiszteket is behívták, a mentősök egyes, kocsival megközelíthetetlen helyeken kilométereken át gyalogoltak a beteghez - közölte Győrfi Pál szóvivő pénteken az MTI-vel. Kiemelte: az országban kialakult veszélyes időjárási helyzet miatt az Országos Mentőszolgálat is rendkívüli intézkedéseket hozott. Győrfi Pál kifejtette: a mentőellátás folyamatos biztosítása érdekében az elmúlt 24 órában készenlétbe helyezték a tömeges baleseti egységeket, ezen felül minden megyében mentőorvosi kocsikat állítottak szolgálatba, a fővárosi mentőellátást 10 további mentőegységgel erősítették meg.

   

Emellett a mentőállomást megközelíteni képtelen, szolgálatba igyekvő dolgozók pótlására, szükség esetére engedélyezték a 24 órás szolgálatot is. Rendelkeztek továbbá a halasztható, a kórházak közötti mentőszállítások korlátozásáról is, szükség esetén pedig nem a területileg illetékes, hanem a legközelebbi kórházba szállítják a betegeket, sérülteket. Győrfi Pál kiemelte: folyamatos együttműködnek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, a rendőrség és a honvédség egységeivel. Az Országos Mentőszolgálat tevékenységét Mártai István főigazgató a Markó utcai központból személyesen irányítja. A szóvivő közlése szerint az időjárási körülmények miatt késő délelőttig a mentőhelikoptereket nem tudták bevetni. Három légi bázison viszont - korlátozott bevethetőséggel ugyan - de már működik a légi mentés - írta Győrfi Pál.

13:23Két település megközelíthetetlen Baranyában

 

Baranyában közúton, gépjárművel megközelíthetetlenné vált Kisnyárád és Bakonya a csütörtök óta tartó havazás és hófúvás miatt, a közútkezelő már megkezdte az érintett útszakaszok tisztítását - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-vel. Kasza Anett közleménye szerint Pécsen a Kénesi út van lezárva, a város többi útja járható, de az erős szél miatt rövid időn belül hóakadályok képződhetnek az utakon.

   

A baranyai megyeszékhelyen a 35-ös számú helyi járat továbbra is csak a Dömörkapuig, a 36-os és a 37-es pedig az Angster János úti megállóig közlekedik, a többi vonalon kis késéssel ugyan, de járnak a buszok. A távolsági buszok menetrend szerint elindulnak, az útviszonyok miatt azonban késésre lehet számítani. Baranyában sehol sem kötelező a hólánc használata, a vasúti közlekedésben nincs fennakadás, a határátkelőknél ugyanakkor nehézkes a haladás. Horvátországban az utak járhatók, de a látótávolság alacsony és ott is hóátfúvások lehetnek.

    

A megyében pénteken eddig tizenhat eseményhez vonultak ki a tűzoltók a rendkívüli időjárással összefüggésben, elsősorban árokba sodródott, elakadt, a forgalmat akadályozó gépjárművek miatt hívták ki őket. Kasza Anett kitért arra: Baranyában továbbra is intenzíven havazik, a hó vastagsága 3 és 10 centiméter között van, a nap folyamán pedig további 5-10 centiméter friss hó várható. A viharos északnyugati szél a Dunántúlon a délután második felétől jelentősen mérséklődik és a csapadék is megszűnik.

13:11Pintér: emberemlékezet óta nem volt ilyen

 

Az országban kialakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter összehívta az operatív törzset, riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőket is bevonták a tevékenységbe. A tárca vezetője ismételten azt kérte, senki ne induljon útnak gépkocsival az érintett utakon. Azt is ígérte, óránként tájékoztatást adnak az aktuális helyzetről.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Utalt arra, volt ahol a 100 kilométer/órás szél okozott károkat, vagy emelt három méteres hótorlaszokat, máshol az elektromos áramszolgáltatás szűnt meg. Közölte, felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben. Jelezte ugyanakkor, hogy sok esetben a hófalakkal nem bírtak a hómarók és sok esetben a lánctalpas harci járművek is elakadtak. Közölte, jelenleg is nehézségek vannak az M1-es és az M7-es autópályán.

   

Elmondta, több száz gépkocsi és ember került a hó fogságába, akiket tudtak kiszabadítottak és melegedőkbe vittek. Akik pedig az autókban maradtak, azoknak igyekeztek vizet, élelmiszert, valamint benzint vinni, utóbbit azért, hogy a kocsikat tovább tudják fűteni. Azt is hangsúlyozta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindenki kiszabaduljon a hó fogságából.

   

Arra az újságírói kérdésre, elégedett-e az eddigi megelőző, illetve mentési tevékenységgel, a belügyminiszter arról beszélt: amit az egységek tettek, azzal elégedett, ugyanakkor az állampolgári fegyelemmel nem. Az egységek mind odaadással, mind szakmai felkészültséggel jelesre vizsgáztak - szögezte le.

   

Az állampolgári felelőtlenségre példaként említette, hogy előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven gépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán. "Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (...), és egy ember el is hunyt" - fogalmazott.

   

A kialakult időjárási helyzet érzékeltetésére arról beszélt, a hókotrók mögött a 100 kilométer/órás erősségű szél három méteres hófalakat emel. Szavai szerint a mostanihoz mérhető időjárási körülmények emberemlékezet óta nem voltak.

   

A sajtótájékoztatón friss hírként bejelentették azt is, hogy a Terrorelhárítási Központ harci járművei megkezdték az M1-es autópályán rekedt több száz ember mentését. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: a legnehezebb közlekedési helyzet az M1-es és az M7-es autópályán alakult ki, a két autópályát lezárták. Az M1-es autópályán több helyen jelenleg is zajlik az oldalakat elválasztó szalagkorlát bontása annak érdekében, hogy az ott lévő autósokat vissza tudják fordítani. A szalagkorlát bontását Győr-Moson-Sopron és Komárom-Eszergom megyében végzik - közölte. Hozzátette: összesen 227 melegedő helységet nyitottak meg, többségében a két autópálya érintett szakaszain.

   

Bakondi György közölte, az országban 238 beavatkozást igénylő hófúvást regisztráltak, 57 települést elzárt a hó, ez 13.327 embert érint. Mintegy száz közút, öt vasúti vonal járhatatlan. Továbbá egy kikötőt, és három határátkelőt is lezártak - mondta.

   

Adataik szerint eddig 5446 gépjármű akadt el közúton, 18 vasúti szerelvény került a hó fogságába, 160 településen szakadt meg az áramellátás. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nagyon erős szél hátráltatja a helyreállítást, ezért a megyei katasztrófavédelemnek agregátorokat adtak át.

   

Elmondta azt is, a mobiltelefon-szolgáltatókkal egyeztettek annak érdekében, hogy sms-t tudjanak küldeni a hóban rekedteknek a "követendő magatartási szabályokról". Kitért arra, hogy jelenleg már 12 honvédségi lánctalpas egység kapcsolódott be a mentésbe, valamint közölte: elfogadták az osztrák köztársaság felajánlását, amely szerint hómarókat küldenek.

  

 Kérte, hogy azokban a megyékben, ahol vörösriasztás van érvényben, senki semmilyen körülmények között ne induljon útnak. Újságírói kérdésre közölte, a nagy szél miatt helikopterek nem használatóak az elzárt településeknél.

   

Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta: az elmúlt 24 órában a közutakon három halálos baleset történt, ebből kettő függ össze a rendkívüli időjárási helyzettel. Kilenc baleset súlyos, ötvenhét könnyű, háromszáz pedig sérülés nélkül végződött.

   

Az ország hat megyéjében - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Fejér és Zala - 1430 elakadt jármű van, négyszázan tartózkodnak még most is az autóikban. Az elmúlt 24 órában 4000 embert mentettek ki elakadt autóból - közölte.

   

Papp Károly elmondta, intézkedett arról, hogy azokon a szakaszokon, ahol elhagyott gépjárművek vannak, legyen rendőri biztosítás. A készenléti rendőrségtől 2700 liter üzemanyagot indíttatott útnak, hiszen - mint közölte - voltak olyan emberek, akik nem voltak hajlandóak elhagyni gépjárművűket, ezért szükségessé válhat az üzemanyag pótlása. Megjegyezte, a készenléti rendőrség teljes állománya készen áll a bevetésre.

   

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt közölte, számítottak a rendkívüli időjárásra, ezért a kórházak előre feltöltötték vérraktáraikat. Elmondta, a mentők megerősített szolgálattal készenlétben állnak, és a katasztrófavédelem, valamint a rendőrség segítségével "a legtávolabbi megközelíthető pontig eljutottak", és ott várnak azokra, akiknek segítségre van szüksége.

13:02MÁV: többórás késésekre kell számítani

 

A fővárosi pályaudvarok a szerelvényfordulók miatt jelentős, akár többórás késéssel, de fogadnak és indítanak vonatot - közölte a Mávinform pénteken az MTI-vel, hozzátéve: a havazás és a viharos erejű szél továbbra is komoly gondokat okoz a vasúti közlekedésben. Both Ferenc sajtóügyeletes tájékoztatása szerint az északkeleti, keleti országrészben a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, a Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon lassan megindult a közlekedés, a Szajol és Debrecen között leszakadt felsővezetéket megjavították, de ennek ellenére a csütörtök este elindult vonatok még nem érkezetek meg a célállomásra.

   

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Komárom és Győr közötti szakaszán a hóátfúvások miatt továbbra is csak egy vágányon tudnak közlekedni a vonatok. A MÁV-START Zrt. a feláras vonatokra feloldotta a helyjegyváltási kötelezettséget. Az InterCity, a RailJet és az EuroCity járatokra pedig nem kell helyjegyet váltani - tudatta a  a vasúttársaság, amely arra kéri az utasait, hogy aki teheti, az ne induljon útnak még vonattal sem.

12:5919 település megközelíthetetlen Fejérben

 

Tizenkilenc település megközelíthetetlen és több mint ötven közutat lezártak a hófúvások miatt Fejér megyében – közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem pénteken az MTI-vel.     Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tudatta, hogy jelenleg megközelíthetetlen közúton Iszkaszentgyörgy, Zámoly, Csákberény, Nagyveleg, Csákvár, Vértesboglár, Bodmér, Szár, Újbarok, Gánt, Magyaralmás, Csókakő, Bakonycsernye, Balinka, Bodajk, Fehérvárcsurgó, Kincsesbánya, Baracska és Mány. Ezen kívül több mint ötven közutat kellett lezárni a megyében.

   

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyes útszakaszokon már 1-2 méteres hóakadályokat emelt a viharos szél. A szél számottevő enyhülésére az előrejelzés szerint pénteken nem lehet számítani. Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: Bakonycsernyénél elakadt egy busz negyven utassal, a katasztrófavédelem péntek délelőtt élelmet és védőitalt, valamint üzemanyagot szállított a helyszínre. A busz kiszabadításán munkagép dolgozik. Székesfehérvár határában a 8-as főút várost elkerülő szakaszán három, horvát gyerekeket szállító autóbusz nem tudta folytatni az útját Horvátország felé, ezért őket a székesfehérvári melegedőhelyeken szállásolták el. Fehérvárcsurgónál egy helyi vállalkozás segített egy beteget szállító, elakadt mentő továbbhaladásában. Tabiné Darabos Anna, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának (MH ÖHP) kommunikációs tisztje az MTI érdeklődésére elmondta: Fejér megyében egy lánctalpas katonai járművet indítottak útnak a hóban rekedtek kiszabadítására. A jármű először Igarpusztára ment, majd onnan Csókakőre indul.

12:53Elmarad az OTP bank Liga eheti fordulója
 

A rendkívüli időjárás miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) versenybizottsága úgy döntött, hogy elhalasztja az OTP Bank Liga hétvégi 20., illetve az NB II 18. fordulóját. Az MLSZ honlapja szerint a testület pénteken határozott valamennyi találkozó elhalasztásáról. A mérkőzések új időpontjait a bizottság fogja kitűzni.

12:42Nagyon sokan akadtak el az M1-esen
 

Az M1-es autópálya és a 86-os főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a legtöbb az elakadt jármű - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője az MTI-vel. Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint szerda délutántól csütörtökön tíz óráig mintegy 300 autó és körülbelül 400 teherjármű akadt el a rendkívüli hóhelyzet miatt a megyében. Közlése szerint csütörtökön mintegy húsz centiméternyi hó esett, a hajnali óráktól kezdve megszűnt a csapadék. Ugyanakkor nagyon erős, körülbelül 70-90 kilométeres sebességű szél fúj, amely sok helyen hóátfúvást okozott és a hó az utakra fagyott. A látótávolság közepes, 100-300 méter között van, illetve a hófúvásos szakaszokon rossz, 100 méter alatti.

12:34Viharos szél Vas megyében
 

Vas megyében is viharos szél nehezíti a közlekedést, a tűzoltóknak pénteken eddig 34 alkalommal kellett kivonulniuk, úttestre, épületekre, vezetékekre dőlt fák, a szél által megbontott tetők miatt - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t. Balogh Nikoletta közölte: a rendőrség a szomszédos megyékben uralkodó kritikus útállapotok miatt teljes útzárat rendelt el a 86-os úton Hegyfalutól Csorna irányába és a 8-as úton Jánosházától Veszprém felé, lezárta a Kám-Egervölgy mellékútvonalat, és továbbra is le van zárva a Karakó-Jánosháza útvonal. Balogh Nikoletta tudatta azt is: Porpác és Sárvár között a villamos felsővezeték helyreállítása a kora délutáni órákra várható.

   

Vas megyében a szélvihar miatt az éjszaka ideiglenesen elhelyezett emberek fokozatosan hagyják el a kijelölt szállásokat és térnek vissza otthonukba, már csak harminchárman vannak ideiglenes melegedőhelyen Keléden, Celldömölkön és Répcelakon - fűzte hozzá a szóvivő. Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint Vas megyében elzárt település továbbra sincs.

12:30Segít az Osztrák Vöröskereszt
 

Az Osztrák Vöröskereszt várhatóan útnak indít egy konvojt Magyarországra, hogy segítséget nyújtson a rendkívüli időjárási helyzet miatt elakadt autósoknak - erősítette meg az MTI értesülését Gerry Foitik, az Osztrák Vöröskereszt országos bevetési parancsnoka pénteken délben. "Előkészítünk egy akciót, hogy segítsünk az autósoknak, akik az M1-es autópálya Győr és, ha jól tudom, Tatabánya közötti szakaszán akadtak el" - mondta az osztrák illetékes. Becslése szerint egy-másfél órával dél után indulhatnak az autók. A magyar társszervezet kérésére szervezik az akciót.

   

Munkatársaik meleg teát, élelmiszert és természetesen elsősegély-ellátáshoz szükséges eszközöket visznek magukkal. Mint elmondta, becslése szerint 30-40 járművet tudnak útnak indítani, és reményeik szerint az osztrák autópálya-kezelő is rendelkezésre bocsát egy hóekét.

12:26Pintérék SMS-t küldtek

A Belügyminisztérium közben SMS-ben üzent az autósoknak: "Segítünk! Ne hagyja el gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjrműbe! Belügyminisztérium"- áll a szöveges üzenetben.

12:24A veszprémi kórház nem engedi haza gyógyultakat

A veszprémi Csolnoky Ferenc kórházból egyelőre nem engedik haza a gyógyult betegeket; az ellátás biztosított, néhány bejáró nővért helyiek helyettesítenek - tájékoztatta a kórház főigazgatója pénteken az MTI-t. Rácz Jenő elmondta: mivel a Bakonyban nem ritka jelenség a hófúvás, nem ismeretlen nekik a jelenlegi helyzet. Több napra elegendő készlettel rendelkeznek, így az ellátást nem veszélyezteti semmi.

   

Az orvosok pénteken időben megérkeztek a kórházba, de volt néhány nővér, aki nem tudta felvenni a munkát, így őket a bent lévőknek kell helyettesíteniük - az ő ellátásukról gondoskodnak - tette hozzá. A betegforgalom a sürgősségi osztályon mindig nagy, így volt ez csütörtökön is. Azok a gyógyultak, akik a hétvégére hazamehettek volna, nem hagyhatják el a kórházat a rossz útviszonyok miatt - lezárták a városból és a megyéből kivezető utakat is -, de az elhelyezésüket biztosították.

12:19Súlyos sérültek Nagykanizsán

Kihűlés, agyrázkódás és törések miatt több sérült is a nagykanizsai kórházba került csütörtök óta, a rendkívüli időjárás által okozott balesetek helyszínéről - mondta a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója pénteken az MTI érdeklődésére. Brünner Szilveszter közölte: csütörtökön kihűlés és lábszártörés miatt két súlyos sérültet szállítottak be a mentők, őket az intenzív osztályon ápolják.

   

A főigazgató kitért arra is, hogy a kórházba szállítottak között voltak agyrázkódás miatt ellátottak, és csuklótöréssel is kezeltek beteget. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban arról adott tájékoztatást, hogy a megyében csütörtök hajnaltól péntek reggelig 321 embert kellett kimenteni a hóban rekedt gépjárművekből, a közúti balesetekben tízen sérültek meg.

12:11Lezárták a 47-es utat

Teljes útzár van a 47-es úton Köröstarcsa és Körösladány között, mert két gépkocsi összeütközött, a helyszínelés tart - tájékoztatta a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője péntek délben az MTI-t. Albert István elmondta: egy kisteherautó és egy személygépkocsi frontálisan ütközött, a balesetnek négy sérültje van, az elsődleges információk szerint állapotuk nem súlyos. A rendőrök elterelik a forgalmat: a Szeghalom felől érkezőket Gyomaendrőd felé, a Mezőberény irányból közlekedőket Vésztő irányába - tette hozzá.

12:10A Honvédség katonákkal és harci járművekkel segít

A télies időjárás okozta rendkívüli helyzetben a Magyar Honvédség katonái, valamint harci járművei, köztük lánctalpas gépek is segítik a mentést - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel. "A Magyar Honvédség alapfeladatai között szerepel a hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához" - írták.

   

Kifejtették: a télies időjárás okozta rendkívüli körülmények miatt csütörtök késő este a Katasztrófavédelmi Operatív Törzs a vezető ügyeleti szolgálatok útján elrendelte a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) műveletvezető csoportjának aktiválását. A csoport riasztotta és készenlétbe helyezte a honvédség téli vészhelyzet-felszámoló és mentőcsoportjának tagjait. A katonák éjjel életveszélyes helyzetek megoldásában, valamint hóban rekedt tömegszállítási eszközökön lévők mentésében vettek részt. A tucatnyi eset között volt például, amikor buszon ragadt utasokat kellett menteni (Várpalota és Hajmáskér között, valamint Csémpuszta és Takácsi közelében), a Dad-Szákszend összekötőúton pedig egy sebesülteket szállító mentő került bajba, amelyet lánctalpas vontató mentett ki a hó fogságából.

   

A munkálatokban hat alakulat - tatai, veszprémi, pápai, várpalotai, kaposvári, székesfehérvári helyőrségek - mintegy 40 katonája közvetlenül a végrehajtásban, a mentésben vett részt. A honvédség minden esetben a katasztrófavédelem által kijelölt melegedőhelyre szállította a bajbajutottakat.

   

A honvédség továbbra is részt vesz a mentési munkálatokban, délelőtt három helyőrségről összesen hat lánctalpas gépet indítanak el a hóban rekedtek segítésére, továbbá a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kérése alapján a Bakony Harckiképző Központ terepjárókat biztosít a dialízises betegek szállítására - írta a HM.

12:08A szél méteres hótorlaszokat emel

A nyugati határszél kivételével hazánk teljes területén fagyos az idő, a leghidegebb - a hegyeken kívül - a Nyírségben van, ott -5 fokot mutatnak a hőmérők- számolt be az Időkép. Az elmúlt órában - méréseik szerint - Eplényben 98 km/h-s, Veszprémben 93 km/órás, míg Siófokon 91 km/órás volt a legerősebb széllökés. A magasabban fekvő Kendig-csúcson 100 km/h-t is mértek.

Az Időkép hőtérképe serint a Nyugat-Dunántúl kivételével az ország nagy részében 10 és 20 cm közötti hóréteg alakult ki; a Bakonyban és Vértesben 30-38 cm-t mérnek. A sokfelé erős, viharos szél viszont továbbra is méteres hótorlaszokat is emelhet- figyelmeztetnek.

A legfrissebb modellszámítások szerint nyugat felől egyre több helyen szűnik meg a havazás és vékonyodik el vagy szakadozik fel a felhőzet. Keleten és északkeleten azonban estig még több centi friss hó hullhat. A viharos erejű szél délutántól csillapodik, estétől még tovább mérséklődik. A Dunántúlon - főleg a Bakonyban - azonban még ekkor is számítanunk kell hófúvásra- teszik hozzá.

11:54Nem kell fizetni az autópályákon

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a kritikus időjárási és forgalmi helyzetre való tekintettel átmenetileg díjmentessé tette a hazai díjköteles autópálya szakaszokat - közölte a társaság.

Az intézkedés visszamenőlegesen, tegnap 14 órától lépett életbe, tehát akik az éjszaka folyamán baleset vagy torlódás miatt az autópályán rekedtek, és közben lejárt az úthasználati jogosultságuk, azaz az e-matricájuk, nem kapnak büntetést - közölte az ÁAK. A díjmentesség minden díjkategóriában visszavonásig érvényes- számolt be a hvg.hu.

11:51Öt megközelíthetetlen település Borsodban

Öt település megközelíthetetlen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hóhelyzet miatt: Hejce, Regéc, Mogyoróska, Fony és Korlát - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság pénteken az MTI-t. Az áramellátás a szélsőséges időjárási viszonyok okozta károk miatt 34 településen szünetel, ez körülbelül 18 ezer fogyasztói helyet érint.

   

Az ÉMÁSZ szakemberei a hibaelhárítást folytatják, de az a rossz időjárási viszonyok miatt ez sokszor nehéz vagy a vártnál jóval hosszabb időt vesz igénybe. Miskolci Járás Helyi Védelmi Bizottsága az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatta a lakosságot: a rendkívüli időjárási körülmények miatt áramkimaradások lehetnek, így a szennyvízelvezetéssel kapcsolatosan is adódhatnak problémák. Ezért arra kérik az állampolgárokat, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a vízhasználatot.

11:48Számos baleset Szolnok megyében

Számos baleset, veszteglő vonatok, több településen órákig szünetelő áram- és vízellátás adott folyamatos munkát a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság katasztrófaelhárítási operatív törzsének - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő pénteken az MTI-vel. S. Tóth Anikó tájékoztatása szerint csütörtök este hét órától folyamatosan érkeztek a segélyhívások, különösen Tiszafüred térségében történt sok baleset. Fél óra alatt tíz bejelentést fogadtak a műveletirányítók, kamionok csúsztak árokba, pótkocsis teherautó akadt el, egy kisbusz felborult, egy másik karambolozott. Jellemzően a nagy szél okozott fennakadást, mert az a rakomány nélküli járművekbe belekapott és lesodorta azokat.

   

Éjjel majdnem ötezer fogyasztó maradt ideiglenesen áram nélkül Törökszentmiklóson, Kuncsorbán, Martfűn, Mezőtúron és Kenderesen, az áramszolgáltató hajnali 2 órára mindenütt kijavította a hibát. Vízellátási problémát Karcagról és Berekfürdőről jelentettek, de még ugyancsak az éjszaka folyamán mindenütt helyreállt a szolgáltatás.

   

Veszteglő vonatok utasairól is gondoskodniuk kellett a katasztrófavédőknek. Szajolnál 1500 embert helyeztek el az ideiglenes melegedőnek kijelölt közeli iskolában, ahol zsíros kenyeret, teát is kaptak a bajbajutottak. Végül a vonat reggel fél hétkor folytathatta útját Debrecenbe.

  

Örményesnél szintén állt egy vonat, az InterCity utasait a katasztrófavédelem közbenjárására mentesítő autóbusszal szállították tovább. Mindkét település polgármestere aktívan részt vett az utasok ellátásában, elhelyezésében. Tiszatenyőn és Kisújszálláson hasonló okból kényszerültek várakozni két másik szerelvényen utazók. Utóbbi településen 124 emberről kellett átmenetileg gondoskodni, míg előbbi községből hajnali fél öt előtt indulhattak tovább.

   

A szóvivő jelezte: két buszbaleset is történt a megyében. Szelevénynél egy menetrend szerinti járat árokba borult. A sofőr megsérült, az utasoknak nem történt bajuk. Ugyancsak Szelevénynél karambolozott személyautóval egy utasok nélkül közlekedő busz, itt a gépkocsi sofőrje könnyebben megsérült.

11:24Riadó

Az országban kilakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél, és összehívta az operatív törzset. Pintér Sándor belügyminiszter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Utalt arra, volt, ahol a 100 kilométer/órás szél okozott károkat vagy emelt három méteres hótorlaszokat, máshol az elektromos áramszolgáltatás szűnt meg. Közölte, felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben.

11:09Zala megyében alig lehet közlekedni

A lezárt M7-es autópályán, az M70-es autóúton és két főútvonalon kívül még mintegy 35 mellékúton nem vagy csak nagyon nehezen lehet közlekedni, a főutakon várhatóan délután indulhat meg a forgalom - tájékoztatta a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke péntek délelőtt az MTI-t. Rigó Csaba kormánymegbízott közölte: a 76-os út Sármellék és Alsópáhok közelében nem járható, a 75-os utat Bak és Zágorhida között teljesen lezárták, további csaknem 35 mellékúton pedig nem vagy csak nagyon nehezen lehet közlekedni.

   

Keszthely térségében továbbra is kritikus a közlekedési helyzet, a 75-ös és a 76-os út Zalacsány és Keszthely közötti szakaszán még mindig nem javasolt a közlekedés.

   

Változatlanul zárva van mindenféle járműforgalom elől az M7-es autópálya a Somogy-Zala megyehatártól Letenyéig, valamint az M70-es autóút teljes hosszában.

   

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása alapján Rigó Csaba arról számolt be, hogy a délutáni órákra várhatóan minden zalai főútvonalon megindulhat a személyforgalom, de amíg a viharos szél nem mérséklődik, csak a legindokoltabb esetben induljon útra bárki is.

   

A kormánymegbízott közölte: péntek délelőtt 349 ember tartózkodik a járási helyi védelmi bizottságok és a települési vezetők által kialakított szükségszállásokon, melegedőhelyeken Keszthelyen, Sármelléken, Alsópáhokon, Nagykanizsán és Letenyén.

11:05Méteres hótorlaszok Bács-Kiskun megyében

Egy méternél magasabb hótorlaszok alakultak ki, ezért teljesen lezárták Bács-Kiskun megyében az 5205-es utat Szabadszállás és Kunszentmiklós, valamint az 5203-as utat Tass és Kunszentmiklós között, a települések azonban nincsenek elzárva, mert a másik irányból megközelíthetőek - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Mihályné Bornemisza Eleonóra közölte: az 55-ös úton Baja és Felsőszentiván között egy-két kilométer hosszan helyenként csak egy-egy sáv járható a hóátfúvások miatt, de az utat folyamatosan takarítják. Hasonló a helyzet az 5308-as úton Kalocsánál és az 5412-es úton Kiskunhalas és Jánoshalma között is. A megyében a folyamatos havazás és erős szél miatt több úton nehéz a közlekedés - tette hozzá.

11:01Áruházat is megnyitottak Budaörsön

Éjjel a rendőrség és a katasztrófavédelem segítségével talált menedéket egy budaörsi áruház parkolójában több száz bajba jutott autós, a melegedőben jelenleg csaknem 1500 ember tartózkodik. Budaörsön a Hársfa utcai általános iskola melegedőként üzemel - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) péntek délelőtt. A rendőrség honlapján közöltek szerint Pest megyében reggel lezárták a Szigetcsép és Tököl közötti összekötő utat. Nem lehet közlekedni a Pilisvörösvár és Csobánka közötti úton sem. Lezárták továbbá az M1-es és M7-es autópálya, valamint az 1-es út Pest megyei szakaszát, továbbá a 7-es utat Tárnoknál, valamint a 6-os út Százhalombatta és Ercsi közötti szakaszát.

   

A lezárt útszakaszokon előreláthatólag csak szombaton indulhat meg a közúti forgalom. A rendőrség azt kéri, hogy senki ne induljon útnak. Akinek pedig mindenképpen szükséges autóval közlekednie, előre tájékozódjon az útviszonyokról, a lezárásokról, vigyen magával takarót, hóláncot, meleg italt, hólapátot, az autót tankolja tele, mobiltelefonját indulás előtt töltse fel.

10:5797 településen nincs áram Szabolcsban

Kilencvenhét településen még mindig nincs áram a viharos szél és a jegesedés okozta vezetékszakadások miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője péntek délelőtt az MTI-vel. Csepely Zsigmond ezredes elmondta: az áramkimaradás összesen 71 ezer fogyasztói helyet érint a megyében.

   

Az E.ON Zrt. szakemberei és alvállalkozói folyamatosan dolgoznak a hibaelhárításon, Nyíregyháza keleti részén például 12 órás üzemzavar után délelőtt 10 órakor állt helyre az áramszolgáltatás. Szabolcsban, ahol 10-15 centiméteres hó esett eddig, már nincs elzárt település.

   

Csepely Zsigmond szólt arról, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságon operatív törzs kezdte meg működését csütörtök este, a jelentkező mentési feladatok irányítására. Az éjszakai órákban 587 embert mentettek ki a hóból, például két vonat 450 utasát. Az ezredes kiemelte, hogy az áramkimaradás miatt sok településen nincs fűtés sem a lakások egy részében, ezért melegedőket jelöltek ki, eddig azonban csak a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban lévőt vették igénybe huszonhárman. Ők az éjjel a vasútállomásról kerültek oda, miután vonattal nem tudtak tovább utazni. A katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjének közlése szerint két elakadt betegszállító mentő is segítségre szorult Szabolcsban, Vasmegyernél és Nyíregyháza-Nyírszőlősnél. A nyírségi tűzoltók emellett balesetek műszaki mentésénél is közreműködtek.

10:55Harckocsikkal segít a Honvédség

A Magyar Honvédség T-72-es harckocsikat indított útnak a rendkívüli időjárás miatt bajbajutottak segítésére - közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán. Atabiné Darabos Anna őrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának (MH ÖHP) kommunikációs tisztjét idézve azt írták: a katasztrófavédelmi operatív törzs lánctalpas technikai eszközök bevetését rendelte el. A T-72-es harckocsik segítenek az elakadt járművek mentésében, míg a PTSZ harcjárművek főként a hóban ragadt emberek szállítására alkalmasak - idézték az ÖHP kommunikációs tisztjét. Az operatív törzs felkérésére egy órán belül összesen hat lánctalpas indul útnak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, illetve Komárom-Esztergom megyében - olvasható a Facebook-oldalon.

10:54Több mint ezer embert kellett elhelyezni Győrben

A katasztrófavédelem péntek délelőtti adatai szerint 1038 embert kellett elhelyezni Győr-Moson-Sopron megyében a rendkívüli hóhelyzet miatt. Dobos Viktória hadnagy, szóvivő az MTI-vel azt közölte: a rászorulókat megyeszerte huszonkét befogadóhelyen - iskola, óvoda, művelődési ház, kollégium, sportcsarnok - látják el.

   

Tájékoztatása szerint az M1-es autópálya két forgalmi iránya között a korlátot három helyen - a 110-es, a 112-es és a 114-es kilométerszelvényben - bontották meg a tűzoltók, hogy a hóban rekedt járművek minél hamarabb a környező településekre juthassanak a sztrádáról.

10:52Több százaz áram nélkül Zalában

Zalaegerszegen és Rédicsen csaknem 600 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás az időjárási körülmények miatt - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken az MTI-vel. Zalaegerszeg bazitai városrészében és Babosdöbrétén 294 fogyasztó maradt áram nélkül nem sokkal 9 óra előtt, Rédicsen pedig 274 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás reggel 8 órától. A katasztrófavédelem közölte azt is: éjszaka is több helyen voltak hosszabb-röviden áramkimaradások, amelyeket a szolgáltató mindenütt kijavított, és megkezdte a mostani hibák megszüntetését is.

10:44MÁV: nagy a baj

A havazás és a viharos erejű szél nagy gondokat okoz a vasúti közlekedésben, a Mávinform ezért arra kéri az embereket, hogy aki teheti, ne üljön vonatra. Szinte valamennyi vonalon késnek a vonatok, vannak olyan szerelvények is, amelyek csütörtök este óta még nem tudtak eljutni a célállomásukra. Both Ferenc sajtóügyeletes az MTI-hez péntek délelőtt eljuttatott közleményében azt írta: az északkeleti, keleti országrészben a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, a Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon szinte alig tudnak közlekedni a vonatok, és számos vonalon a csütörtök esti vonatok sem érkeztek még meg a célállomásra.

   

A Kaposvár-Kiskorpád vonalon a katasztrófavédelemmel közösen szabadítottak ki egy vonatot a hó fogságából, de több dunántúli vonalon is vannak fennakadások. A viharos szél miatt sok helyen a vasúti pályát nem tudják megtisztítani, és a szél - főleg a keleti országrészben - leszakítja a felsővezetékeket. A sajtóügyeletese közölte: a Budapest-Komárom-Győr vonalon Komárom és Győr között a hóátfúvások miatt le kellett zárni az egyik vágányt.

10:42A Kisalföld Volánnak 28 busza akadt el

A Kisalföld Volán 28 autóbusza vesztegel a hó fogságában – közölte a társaság személyszállítási igazgatója péntek délelőtt az MTI érdeklődésére. Mihályka Imre azt mondta: Csorna, Kapuvár és Győr térségében "állunk, egyszerűen nincs lehetőségünk közlekedni", míg Mosonmagyaróvár és Sopron térségében, ha fennakadásokkal is, de megy a forgalom.

   

Az elakadt járatok között több olyan is van, amelyről még nem tudták kimenteni az utasokat és a sofőrt. Egy Győrből a közeli Bőnybe tartó busz száz utasának felét egy közeli baromfitelepen sikerült elhelyezni, a többiek, a "fűtött, de nem komfortos" járművön éjszakáztak.

   

Éjjel az M1-es autópályán a társaság négy busza vesztegelt, "ott minden olyan körülmény adott, ami akadályozza a közlekedést: a hó, a szél, a jég és több keresztbefordult jármű" – jegyezte meg az igazgató. Több olyan busz is elakadt, amely a győri Audi-gyárból szállította volna haza a délutáni műszak dolgozóit, így nem ért célba az ácsi és a neszmélyi járat sem.

10:41Már több mint 150 út járhatatlan

Az ország közútjain sokfelé már a hátrahagyott és hóval befútt járművek is óriási gondot okoznak - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. péntek délelőtt az MTI-vel. A közlemény szerint a rendkívüli időjárási körülmények miatt az eddig lezárt utak száma meghaladja a százötvenet, rengeteg az elzárt település is.

   

Az Útinform információi szerint a Dunántúlon Baranya, Veszprém és Fejér megye több pontján, valamint a Duna vonalától keletre mindenütt esik a hó. Baranya, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, továbbá a Duna menti területeken intenzíven havazik. Emellett a viharos szél miatti hóátfúvások is komoly gondokat okoznak, egyre több út válik járhatatlanná. Mint írták: a Magyar Közút teljes kapacitással, mintegy hétszáz munkagéppel dolgozik, de a viharos erővel fújó szél percek alatt visszahordja a havat a burkolatra. Nyomatékosan kérik az autósokat, hogy a hófúvásokban érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak - hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor szóvivő közleményében.

   

Lezárták az M1-M7 kivezetőt

Továbbra is a legmagasabb fokú, piros riasztás van érvényben Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Emellett a hófúvás, valamint a viharos szél miatt szinte az egész országban érvényben van valamilyen fokozatú riasztás. Mindenhol készülni kell arra, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.

10:38100 autó vesztegel Veszprém megyében

Veszprém megyében száz autó vesztegel az utakon és 650 ember várakozik a melegedőkben a hóhelyzet miatt; minden tűzoltó a helyzet megoldásán dolgozik, betegeket is szállítottak - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-vel. Révész András elmondta: csütörtökön a megyében minden egységüket mozgósítani kellett, bevonva a mentésbe az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságokat, az önkéntes tűzoltó-egyesületeket, valamint a Bakony mentőszervezet egységeit is.

   

Összesen 113 tűzoltó segített a megyei útjain, főleg elakadt teherautók és személygépjárművek mentésénél: több mint 150 beavatkozást végeztek, de volt, ahol egy jelzésre több feladatot is el kellett látni - összegezte a szóvivő. Hozzátette: több esetben mentettek a tűzoltók menetrend szerint közlekedő buszjáratokat vagy baleset résztvevőit, elszenvedőit: egy súlyos és 18 könnyű sérültet adtak át a mentőszolgálat munkatársainak.

   

Az esti órákra sem hagyott alább a szél, sem a havazás, több kilométeres dugók, torlódások alakultak ki - emlékeztetett. Veszprém megyében 30 melegedőt nyitottak meg, ott jelenleg is 650 ember várja az időjárás jobbra fordulását. A tűzoltók pénteken is folytatják a munkát, a mentéseket nehezíti, hogy legalább 100 autó vesztegel a megye útjain a hó fogságában - ismertette Révész András.

   

Rendkívüli esetekről is beszámolt: Hajmáskérnél súlyos cukorbeteg gyermekeknek segítettek mihamarabb a veszprémi kórházba jutni, Bakonynánáról a tűzoltók segítségével tudtak átadni a mentőknek egy szülő nőt, majd még egyszer kisegítették a mentőket, amikor újra elakadt autójuk a hóban; Devecser környékéről vesedialízisre induló betegeket mentettek ki a hó fogságából.

10:33Mentik az M1-esen rekedt autósokat

Folyamatosan mentik az M1-esen rekedt autósokat, az autópálya Komárom-Esztergom megyei szakasza nem járható - közölte a rendőrség, kérve, hogy senki ne induljon útnak se Győr, se Budapest felé. Tizenegy települést a megyében nem lehet megközelíteni közúton a hó miatt. A megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-vel péntek délelőtt azt közölte, hogy Komárom és Almásfüzitő között a hótorlaszok miatt leállt a közúti és a vasúti közlekedés. A rendkívüli időjárási és útviszonyok miatt a megyei védelmi bizottság megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya térségében. Tilos elhagyni a településeket és a városokon belül sem ajánlatos járművel közlekedni.

  

Az elmúlt 24 órában 1500 embert helyeztek biztonságba, ők az M1-es autópályán, a 13-as és az 1-es úton, valamint összekötőutakon rekedtek a hóban. Az 1-es úton a komáromi rendőrök járőrei egy buszból és negyven személygépkocsiból 93 embert, köztük egy 40 tagú iskolai csoportot vittek meleg helyre, a rászorulók ott védőitalt és élelmet kapnak. A 13-as úton is iskolások rekedtek a hóban, a 35 szolnoki diák szintén melegedőben töltötte az éjszakát.

  

Nem lehet közlekedni Ács és Nagyigmánd, Nagyigmánd és Tárkány, Kömlőd és Kecskéd, Bokod és Dad, Kömlőd és Dad, Ászár és Győr, Tatabánya és Környe, Tarján és Tardos között. A 13-as és a 81-es út Ászár és Kisbér közötti szakaszát is lezárták.

   

Kömlődöt, Csatkát, Tárkányt, Csémet, Nagyigmándot, Kisigmándot, Akát, Császárt, Súrt, Ácsteszért és Vérteskethelyt elzárta a hó, ezek a települések közúton megközelíthetetlenek.

10:24Gyurcsányék is lefújták az ünnepséget

A Demokratikus Koalíció a rossz időjárás miatt először úgy döntött, hogy az Egyetem tér helyett zárt helyen, egy szállodában tartja meg március 15-ei rendezvényét, de az atv.hu információi szerint péntek délelőtt ezt is lemondták.

10:20Debrecenben sem jár a villamos

A felsővezetékekre rakódott jég miatt csütörtök este leállították a villamosközlekedést Debrecenben és várhatóan pénteken is egész nap pótlóbuszok szállítják az utasokat - mondta el a DKV. Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-nek. Csohány Andrea tájékoztatása szerint a csütörtök esti ónos eső miatt félő, hogy leszakadnának a vezetékek, ha megpróbálnák megtisztítani a jégtől. A Nagyállomás és az egyetem között így pótlóbuszok járnak.

   

Elképzelhető, hogy egész hétvégén szünetelni fog a villamosközlekedés a városban, meg kell várni ugyanis, hogy a vezetékek leolvadjanak - tette hozzá.

10:18Vonatok indulnak a Balaton mindkét partja irányában

A MÁV 10 órakor személyszállító vonatot indított a Balaton mindkét partja irányába - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője péntek reggel az MTI-vel. Szabó-Bisztricz Anett tájékoztatása szerint a vonatközlekedés akadozik. A 10 órakor induló vonatok Szabadbattyán-Lepsény irányába a Balaton déli partján Nagykanizsáig, valamint Szabadbattyán-Polgárdi-Füle-Csajág vonalon a Balaton északi partján Tapolcáig mennek. Székesfehérvárról Budapestre körülbelül óránként indulnak személyvonatok.

Fejér megyében a kora reggeli órákban megállt a vasúti közlekedés Dinnyés és Budapest között. A MÁV tájékoztatása szerint az érintett vasúti pálya jégmentesítése folyamatos. Közlekednek a vonatok a Nagykanizsa-Veszprém-Tapolca és a Székesfehérvár-Sárbogárd vonalon, de a komáromi vasútvonal Mór után nehezen járható. Jelentős a késés a Székesfehérvár-Pusztaszabolcs vonalon.

10:15Gondok Hajdú-Biharban is

Egy román busz árokba csúszott, egy másik elakadt Püspökladány környékén, több autó pedig az utakon rekedt péntekre virradó éjjel Hajdú-Biharban - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel. Vezendi Jánosné ismertette: csütörtökön késő éjjel egy Ártánd felé tartó, román rendszámú busz csúszott árokba a 42-es úton Bárándnál. A buszon senki nem sérült meg, a 48 utast egy püspökladányi rendezvényházban helyezték el. Szintén Püspökladányban helyezték egy másik román busz utasait is, ennek vezetője a 4-es úton kért segítséget a rendőrségtől.

   

A Nádudvart Hajdúszoboszlóval összekötő alsóbbrendű úton öt autó akadt el a hóban, mentésük jelenleg is folyik - mondta az őrnagy, hozzátéve, hogy Hajdú-Biharban nincs járhatatlan út és megközelíthetetlen település. Vezendi Jánosné ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a megyei utak nehezen járhatóak, csúszósak, jegesek és a hóátfúvás is folyamatos.

  

Elakadt autók Miskolcnál

Kiss Szilvia, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőhelyettese az MTI-nek elmondta: Hajdú-Bihar tíz településén szünetel vagy szünetelt hosszabb-rövidebb ideig az áramszolgáltatás, amely hajnalban mintegy 25 ezer háztartást érintett. Az áramszolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán. A debreceni polgármesteri hivatal az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a Honvédtemetőbe szervezett hagyományos koszorúzás a zord időjárás miatt elmarad, a többi koszorúzás pedig rövidebb lesz a megszokottnál.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink