Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-03-15 07:20:17

A sakk nem cél, hanem eszköz – új lehetőség gyerekeknek

Bemutató órát tartottak a Nemzeti Alaptantervbe nemrég bekerült képességfejlesztő sakkról. A 16. kerületi Lemhényi Dezső általános iskolában egy éve gyakorolják, fejlesztik a módszert a Polgár Judit Sakk Alapítvány segítségével. Bemutatták a tantárgyhoz kapcsolódó új tankönyvet is, amelyből sakkozni tanulhatnak az általános- és középiskolások ősztől.

A sakk nem cél, hanem eszköz – új lehetőség gyerekeknek

Matematikától a nyelvtanon át a testmozgásig bármelyik tanórába beépíthető a sakk. A gyerekek élvezik a bevezetett újdonságokat.  A Lemhényi Dezső általános iskolában a tanárok kreatívan alkalmazzák a módszert.

A sakk jó tehetségfejlesztő eszköz, és a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásában is segíthet – ez a pszichológusok véleménye.

„A sakk nem cél, hanem eszköz, kiváló gondolkodásfejlesztő eszköz. Ez volt az első zsenialitása ennek a programnak, ami általában is a sakk, mint oktatási eszköz, a tudomány átadásához is egy út” – mondta az ATV-nek Gyarmathy Éva, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

A kerettantervbe építhető sakkhoz már a tankönyv is elkészült, azonban a munkát komoly kutatás és felmérés előzte meg.

„Itt a Lemhényi Általános Iskolában már voltak sakkal kapcsolatos elemek, és az utolsó egy évben komoly pedagógusi segítséggel, támogatással, gyerekekkel, akik folyamatosan adtak ötleteket, gyakorolták, a tapasztalataikat megosztották velünk. Így tudtuk kidolgozni ezt a sakkos, ezt a sakk-programot, amit elneveztünk Sakk-palotának” – mondta el az ATV-nek Polgár Judit, nemzetközi sakknagymester.

A Nemzeti Alaptantervbe beemelés folyamatáról Révész Máriusz is beszélt. „Ahányszor szóba került a Nemzeti Alaptanterv, akkor én mindig elmondtam, hogy sakkot a Nemzeti Alaptantervbe, úgyhogy kicsit úgy tekintettek rám, mint Tuskó Hoppkinsra, akinek fejlövése van, tehát sakk, úgyhogy egy idő után megunták, és inkább bevették a Nemzeti Alaptantervbe” – fogalmazott a fideszes politikus.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink