Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-03-06 11:04:59

Rogán a moszkvai tárgyalásról: szabadságon volt a tudósító

Nem titkolózni akartak az oroszországi utazással kapcsolatban, mert azt 2011 óta készítik elő - mondta egy sajtóbeszélgetésen Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán.

Szerinte egyszerűen szerencsétlenül alakult a helyzet, kintlétekor az MTI tudósítója szabadságon volt, ő pedig visszatérése után a jegybankelnök kinevezése körüli ügyekkel volt elfoglalva, ezért nem adtak ki közleményt az útról- írja a hvg.hu.

Ahogy beszámoltunk róla, a Népszava írt arról, hogy múlt hét csütörtökön Rogán Antal Moszkvában járt, és Putyin pártjának egyik vezetőjével, Szergej Zseleznyákkal tárgyalt. A Fidesz frakcióvezetőjének útjáról semmilyen magyar forrás, így az MTI, vagy más közmédia, de a Fidesz sem számolt be - állította a napilap. Végül, március 5-én a Fidesz honlapján is megjelent egy cikk az utazásról.

Rogán a Népszavának korábban annyit mondott, egynapos baráti látogatást tett Oroszországban, ahol a Duma orosz-magyar baráti társaságának tagjaival és az Egységes Oroszország frakcióvezetésével áttekintették az orosz-magyar kapcsolatok aktuális kérdéseit.

Az Egységes Oroszország párt honlapján közölték, Rogán és a Fidesz részletesen nem meghatározott delegációja február 28-án találkozott az Egységes Oroszország párt főtanácsának titkárhelyettesével, az Állami Duma alelnökével, Szergej Zseleznyakkal. A közlemény szerint a felek kiemelték azt a pozitív impulzust, amelyet az államközi kapcsolatoknak adott Putyinnak és Orbán Viktor idei találkozója. Rogán megállapította, hogy Fideszt és az Egységes Oroszországot egyesíti az országaikban betöltött vezető státusz, ami különleges kötelezettségeket ró rájuk, megköveteli a legfontosabb gazdasági feladatok hiteles megoldását a válság közepette.

A gazdasági kihívásokra adott válaszok megtalálása Rogán szerint nem lehet egyoldalú. A közlemény szerint Zseleznyak aláhúzta, hogy "nem lehet egy országból parancsolni a világfolyamatoknak". A magyar vendégek - a közlemény szerint - megállapították, hogy Oroszország ma stratégiai partner számukra, amellyel széleskörű az együttműködés. Ezen kívül, a napokban a magyar kormány megvizsgálja (deviza)tartalék felhalmozásának a lehetőségét orosz rubelben a dollár nem stabil helyzete miatt. A közlemény hozzáteszi, Magyarország tagja az Európai Uniónak, azonban az eurózónába nem lépett be. A beszélgetés a továbbiakban az Egységes Oroszország és a Fidesz pártközi és frakcióközi kapcsolatairól folyt. Rogán meghívta az Egységes Oroszország delegációját a Fidesz júniusi kongresszusára, és reményét fejezte ki, hogy aláírják a két párt közötti együttműködési szerződést.

Rogán szerdán azt mondta: korábban többször tárgyaltak pártközi szinten az oroszokkal, így nincs semmi újdonság abban, hogy most ő is kiutazott. Példaként említette, hogy korábban Balla Mihály és Gulyás Gergely is járt kint egyeztetni. Rogán hozzátette: őt a Putyin-párt frakcióvezetője hívta meg, de találkozott a duma alelnökével és a gazdasági bizottság elnökével is. A Népszava állítására, mely szerint a jegybank arra készül, hogy rubelben tartsa a devizahitel egy részét, azt mondta: ostobaság, a megállapodás lényegét "rosszul fordították le az oroszok a közleményükben". Szerinte arról tárgyaltak, hogy a magyar-orosz külkereskedelemnek 5 milliárdos dolláros passzívuma van, mivel energiahordozókat vásárolunk tőlük, és hiába növekszik a magyar export, ezt nehéz ledolgozni. Ezt pillanatnyilag Magyarország dollárban finanszírozza, ami Rogán szerint számunkra "nem ideális", ezért tárgyaltak arról, hogy egy swap megállapodást kellene aláírni Moszkva és Budapest között. Erről viszont a két pénzügyminiszter és a két jegybankelnök állapodhat meg, tehát további tárgyalásokra lesz még szükség.

atv.hu / Népszava / hvg.hu

Ajánlom

További belföldi híreink