Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-03-02 06:20:59

Nem szenvedély – feladat: Bajnai Gordon vállalja a miniszterelnök-jelöltséget

Nem érzi magát konfliktuskerülőnek Bajnai Gordon, de azt elismeri, hogy nem híve a felesleges háborúknak. Meggyőződése, hogy amúgy is csak az udvari hadibeszállítók szoktak hasznot húzni a háborúkból, ezért álságosnak és számítónak tartja Orbán Viktort, aki szerinte mesterségesen osztja meg az országot. Bajnai Gordon, az Együtt 2014 mozgalom alapítója a Heteknek adott interjújában kifejtette, hogy miért szólt be legutóbb az MSZP-nek, valamint, ha vele van esély Orbán legyőzésére, akkor elvállalná az ellenzék miniszterelnök-jelöltségét.

Nem szenvedély – feladat: Bajnai Gordon vállalja a miniszterelnök-jelöltséget

- Számomra úgy tűnik, hogy a magyar közéletnek két pólusa van. Az egyiken Orbán Viktor található, akinek mintha az lenne az ars poeticája, hogy a konfliktus megtisztít, míg a másik pólust Ön jeleníti meg, aki mintha minden igyekezetével kerülné a konfliktust. Miért érzem így?

- A háborúk tanulságai, hogy általában mindenki rosszul jár velük, kivéve a hadibeszállítókat. Orbán Viktor hatalmi érdekből tudatosan osztja meg a társadalmat, keres és gerjeszt ott is viszályt, ahol nincs. Nem érzem magam konfliktuskerülő személynek, de nem szeretek értelmetlen „háborúban” részt venni, csak fontos ügyekben érdemes a konfrontációt vállalni, ezért megválogatom ezeket a helyzeteket. Ha kerülném a konfliktust, akkor 2009-ben, és tavaly október 23-án sem szálltam volna be a politikai küzdelembe.

- Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is kőkeményen beszólnak a politikusok egymásnak, élesen, nagyon sokszor sértőn beszélnek az ellenfeleikről, mégis demokratikus a közélet.

- De nem bújik be a politika a magán­életbe, a családok személyes ügyeibe. Ma Magyarországon egzisztenciális következménye lehet annak, ha valaki nem a kormányzó párt szimpatizánsa. Ezt nagyon rossz jelenségnek tartom. 

- Nekem úgy tűnik, hogy Ön nagyobbrészt fegyelmezett kötelességtudatból állhatott politikusnak, mintsem szenvedélyből. Orbán Viktortól Mesterházy Attiláig, Gyurcsánytól Schifferig azt látom, hogy ők szenvedélyesen szeretik a politikát, ez a hobbijuk, ez élteti őket. Önt mintha nem. Vagy legalábbis kívülről így tűnik. Van-e így esélye „született politikusok” között?

- Nem szenvedélyként, hobbiként, hanem feladatként és szolgálatként fogom fel a politikai szerepvállalásomat. 2009-ben is ezért vállaltam el a miniszter­elnökséget nagyon nehéz viszonyok között. Nem szeretem elemezgetni magamat. Szerintem Magyarországnak szüksége van kormányváltásra, amelyben szerepet tudok vállalni. 

- Elsőként Ön fogalmazta meg, hogy összefogás nélkül ez nem fog menni. Zajlik érdemi egyeztetés az ellenzék vezetői között az összefogásról, mert némelykor úgy tűnik, mintha csak szavak szintjén beszélnének az ellenzéki oldalon az együttműködésről?

- Az LMP-ből kilépett Párbeszéd Platform politikusaival már szakpolitikai kérdésekről egyeztetünk, míg az MSZP-vel a közjogi kerekasztal keretei között. Emellett vannak informális találkozók, de az ellenzék vezetőivel a világ legtermészetesebb dolga, hogy találkozom és felmérjük, hogy melyikünk hogyan látja a dolgok állását. Ez azonban még nem jelent szervezetek közötti tárgyalást, pláne nem együttműködést.

- Pedig azt véltem, hogy közös listáról, egyéni körzetekben induló személyekről, miniszterelnök-jelöltről, esetleg főpolgármester-jelöltről, valamint közös programról egy csomagban már érdemben egyeztetnek.

- Ennek akkor jön el az ideje, ha elvégezzük a politikai házi feladatunkat, ha tudunk összesen annyi szavazót magunk mellé állítani, hogy érdemes legyen koalíciót létrehozni. Amit felsorolt, az a munka utolsó állomása, előtte az ellenzéknek el és vissza kell nyernie széles tömegeknek a bizalmát. Ezután meg kell állapodni a korszakváltáshoz szükséges elvekben és a jó kormányzás programjában. A hatalmi kérdések egyeztetése, amiről Ön beszélt, az jóval odébb van még.

- Az Együtt 2014 egyik szövetségese, a Milla a hétvégén úgy döntött, hogy nem alakulnak párttá. Ez gyengíti, vagy erősíti a pozíciójukat?

- Nem is volt szó ilyesmiről. A Milla egy korábbi döntését erősítette meg, miszerint nem alakul párttá, hanem bizonyos tagjain keresztül vesz részt az Együtt 2014 párttá válásában. Pártot ugyanis csak magánszemélyek alapíthatnak, így ez a döntés pozitív az Együtt 2014-re nézve.  

- Az országértékelő előadásában kitért arra, miszerint megtisztelő Önnek, hogy Orbán és Simicska Lajos 200 millió forintot költött az ismertség növelésére, csak az a kár, hogy közpénzt, illetve, hogy ez azt jelzi, hogy Orbán Viktor Önt tekinti kihívójának…

- Most már 300 milliónál tartanak…

- De Ön azt sugallja, hogy Orbán Önt tartja kihívójának. 

- A hirdetéseket Orbán adatta fel. Nem lenne ez, ha nem tartana attól a kihívástól, amit én és az Együtt 2014 jelent a Fidesz számára. Orbán a saját évértékelőjében szó szerint mondta el, amit a Civil Összefogás Fórum lejárató szándékú plakátjain láttunk korábban. A karaktergyilkos kampányt a nevére vette. Én csak erre reagáltam korábban, amikor vitára hívtam.

- A regnáló miniszterelnök és a legesélyesebb kihívója szokott vitázni.

- Én azért hívtam ki, hogy ne bújjon el gyáván a civilek szoknyája mögé. Engem vádolnak azzal, hogy csökkenteni akarom a minimálbért, miközben a valóságban ők vettek el egy hónapnyi bért a minimálbéresektől. Mi havi 8-10 ezer forinttal növelnénk a nettó minimálbér összegét, mert egy igazságos adórendszert vezetnénk be. Minket vádolnak az ingatlanadó tervezett bevezetésével, miközben a Fidesz vezette be az ingatlanadót az általa irányított önkormányzatokban különféle jogcímeken, mint a telekadó, a kertadó és az építményadó. Olyan dolgokkal vádol a plakátokon Orbán, amit nem tettem meg, nem szándékozom megtenni, vagy éppen ő tett meg.

- Olyan ez így, mintha ezzel úgy pozícionálná önmagát, hogy Ön az ellenzéki oldal miniszterelnök-jelöltje.

- A miniszterelnök-jelölt nevezett meg valakit, akitől a legjobban tarthat. Több százmilliónyi közpénzt költetett el a lejárató kampányra.

- Nem bánta meg, hogy beszólt az MSZP-nek, miszerint a szocialistáknak a győzelemhez nincs elég szavazója, a korszakváltáshoz nincs elég hitele, a jó kormányzáshoz pedig nincs elég szakértője?

- Tegyük a kijelentést abba a kontextusba, amelyben a Millenárison az valójában elhangzott. Az ellenzéki oldalon mindenkinek, aki rendelkezik támogatottsággal, felelőssége is van, azért, hogy 2014-ben megvalósítsuk azt, amit a választók remélnek tőlünk. Jelesül, hogy leváltsuk az Orbán–Simicska rezsimet. Minél nagyobb egy szervezetnek a támogatottsága, annál nagyobb a felelőssége. Az MSZP sikeresen stabilizálta magát egy történelmi vereség után, a megújult vezetésével még gyarapítani is tudta a táborát.

Bajnai Gordon

Nem az MSZP-t kritizáltam, hanem arra hívtam fel a figyelmet, hogy a szocialisták vezetésében létezik egy olyan nézet is, amely mintha abba az irányba menne, hogy egyedül is képesek korszakot váltani és jó kormányzást folytatni. A magyar társadalom erre azonban nincs kész, amit a bizonytalanok óriási aránya is mutat. Az ő támogatásuk nélkül viszont nincs kormányváltás, korszakváltás pedig különösen nem. Ennek belátása vezetheti el az MSZP-t oda, hogy szövetségesekkel együtt kormányváltásra képes erővé váljon. Én azt is mondtam, mindenből – így támogatókból, hitelességből és szakértelemből – van az MSZP-nek sok, de egyikből sincs elég. Megkerülhetetlen szereplők, de egyedüliként nem képesek azt a meccset lejátszani. Azt a gondolkodást akartam bátorítani az MSZP-ben, akik – miként 2009-ben is – a szervezeti érdekek elé tudják helyezni az ország érdekeit, és amiért ma is tisztelem őket.

- Mekkora az esélye, hogy Ön lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje? Egyáltalán akar-e Orbán ellenzéki kihívója lenni?

- Tavaly október 23-án azt a nehéz személyes döntést hoztam meg, hogy minden erőmmel, tudásommal és megszerzett tapasztalatommal azt kívánom elősegíteni, hogy megszabaduljunk az országot tönkretevő Orbán–Simicska rezsimtől, és kezdődjön el egy új korszak. Ez a cél fontosabb, mint bárkinek az egyéni ambíciója, beleértve az enyémet is. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének annak kell lennie, akinek a legnagyobb esélye lesz a győzelemre. Ha a változást akaró polgárok többsége úgy gondolja, hogy erre személyemmel van esély, akkor vállalni fogom ezt a feladatot. Ha másnak van erre esélye, őt kell támogatni.

- Beszéltünk a szenvedélyről az előbb: vágyik egy ilyen feladatra?

- Előbb is elmondtam, hogy én ezt szolgálatnak gondolom. A haza szolgálata nem uralkodást, vagy úrhatnámságot jelent, mint ahogy most látjuk, hanem a nemzet szolgálatát.

- Mi a véleménye Simor András, az MNB elnöke elleni kormányzati kritikákról és rendőrségi vizsgálatról? Egy, az Állami Számvevőszék által készített jelentés szerint banktitkok az MNB-től kerültek az IMF-hez.

- Nevetségesnek, de ugyanakkor elszomorítónak tartom azt az ötvenes éveket idéző koncepciós hangulatú eljárást, amit a kormányoldal produkál. Nemrég még azt magyarázta Orbán Viktor, hogy az IMF a mi bankunk, hiszen sokak mellett tulajdonos benne a magyar állam is. 2008 és 2009 között jelentős előny érte Magyarországot, amikor a világválság közepén a piacinál jóval alacsonyabb kamatozású hitelt kapott az IMF-től, mellyel haladékhoz jutott az ország, hogy válságkezeléssel rendezze helyzetét. Ezt ostobaság és igazságtalan kriminalizálni.

Az elmúlt hetekben a magyar kormány dollárkötvényt bocsátott ki, körülbelül kétszer olyan drágán, amennyiért az IMF finanszírozta az országot. A különbözetet az adózók fizetik meg, amely nem kis összeg, annyi, amennyi a teljes magyar felsőoktatás költségvetése. Ha az országot kár éri, akkor éppen az az elfuserált gazdaságpolitika, ami miatt a magyarok újabb és újabb trükkös megszorítások áldozatai, hiába bújik a kormány bankok, közműszolgáltatók megadóztatása mögé. Az ezekre a cégekre kirótt adókat ugyanis a lakosság fizeti meg, csak éppen a cégek kénytelenek behajtani. Ezt lejárató kampányokkal nem tudják eltakarni.

- Az IMF-szerződés a Fidesz-kommunikációban mindig is negatív tartalommal bírt, hiszen – ezt ezerszer hangsúlyozták –egyebek mellett annak következtében vették el a tizenharmadik havi nyugdíjat. Lehet párhuzamot vonni, hogy Önöknek szüksége volt az IMF mentőövére, de a jelenlegi kormány önállóan képes volt megőrizni az ország finanszírozhatóságát.

- Mindenki a saját bőrén érezte, hogy mekkora volt a baj 2008-ban, hiszen az euró árfolyama 260 forintos szintről 300 forint fölé ugrott, az OTP-részvények árfolyama összezuhant, az ország piaci alapú finanszírozhatósága került veszélybe. Az IMF-re ezért volt szükség. Az intézményt erre találták ki, hogy amennyiben egy állam bajba kerül, akkor ne egy példátlan társadalmi kataklizma következtében álljon helyre az egyensúly, hanem az IMF nyújtson áthidaló segítséget. Nem diktálnak, hanem segítséget nyújtanak, hisz minden országnak a saját maga érdekében kell helyes és fenntartható gazdaságpolitikát folytatnia. Most is jó kormányzásra lenne szükség, dilettáns intézkedések helyett.

- A kritikusai erre azt mondják, hogy miközben a „jó kormányzás” szükségességéről beszél, addig az Ön által fémjelzett időben, például az Ön gazdasági minisztersége idején omlott össze majdnem az ország, a kormányzási időszakában pedig súlyos megszorításokra kényszerültek. Most pedig alacsony az államháztartási hiány, és nem kell minket az IMF – pestiesen szólva – lélegeztetőgépére kötni.

- 2008 májusában lettem gazdasági miniszter, de akkor a pénzügyekért nem voltam felelős. A két területet az Orbán-kormány vonta össze egy minisztériumba. Kinevezésem után pár hónap múlva, szeptemberben dőlt össze a Lehmann Brothers az Egyesült Államokban, amely kiváltotta a pénzpiaci pánikot, és ami óriási válságot okozott. Nem lehet azt mondani, hogy ezért felelős lehettem volna. Egyébként a kinevezésem utáni hetekben írtam egy cikket a Figyelőben, amelyben felhívtam a figyelmet a törékeny helyzetre, és arra, hogy fordulatra van szükség a gazdaságpolitikában. Az ország vezetését miniszterelnökként a legmélyebb válságban vettem át. Egy év alatt tudtuk stabilizálni és konszolidálni Magyarország helyzetét, ez alapozta meg, hogy az Orbán-kormány nem a szakadékba zuhanva kapta meg a kormányrudat. Az euró a kormányzásunk végén 263 forint volt, most közelít a 300-hoz, az alapkamat is alacsonyabb volt, és a gazdaság növekedett. Azóta recesszióba zuhant Magyarország, nem csökkent az államadósság, noha tízévi nyugdíjmegtakarítást élt fel a kormány. Mivel a bankok menekítik az országból a pénzt, ezért nincs hitelezés, nincs beruházás, nincs új munkahely. A régióban csak nálunk alacsonyabb a hitelezés mértéke, mint 2008-ban, miközben 500 ezer képzett, tehetséges és vállalkozó szellemű ember ment el az országból.

- Mekkora mozgásteret jelent az a kormány számára, hogy új vezetése lesz az MNB-nek? Ha ötmilliárd eurót „lecsípnek” a devizatartalékokból, ami ezerötszáz milliárd, akkor abból lehet növekedést generálni?

- Az látható, hogy a kormány minden módon igyekszik a választások előtt pénzt juttatni, egyszeri és fenntarthatatlan juttatásokat adni a választóknak. A kormány a rezsicsökkentést hosszú távon nem lesz képes fenntartani, de emiatt tönkreteszi a magyar vállalkozások versenyképességét, hiszen a rezsicsökkentést az ipari fogyasztókkal fizettetik meg.

Orbán Viktor és Bajnai Gordon

Valóban óriási pénz egy kisnyugdíjasnak az a 3-4000 forint, amivel kevesebbet fizet rezsire, de éppen emiatt megy majd fel a kenyér ára. A különbözetet kénytelen lesz kifizetni, hiszen a pék, a boltos, a fuvarozó rezsijét felemelték. Álságos politika ez. A gazdaságot úgy lehetne rendbetenni, ha helyreállítják a bizalmat. Ezt azonban már csak egy új kabinet képes visszaszerezni.

- Az Önök javaslata szerint négyszázezer bruttó kereset felett második adókulcs lépne életbe. Nem túl alacsonyan húzták meg a határt? Egy középosztálybeli számára ez azt jelenti, hogy amennyiben Önökre szavazna a Fidesz helyett, az neki azonnal tízezres veszteségbe kerülne.

- Magyarországon négyszázezer forint bruttó felett a jövedelmek alig 8 százaléka van. Mi ettől a rétegtől kérnénk egy kicsivel több szolidaritást, de nem annyit, amennyiről Rogán Antal hazudott a mi programunk kapcsán. Nem akarunk 48 százalékos adót! Adókulcsot nem is jelentettünk be, ehhez képest sajtótájékoztatót tartanak róla. Mi igazságos közteherviselést szeretnénk bevezetni, mérsékelt második kulccsal. A Fidesz egykulcsos adója ugyanis a minimálbéresektől egyhavi nettó bért vett el. Ez se nem szolidáris, se nem igazságos, hanem a mélyszegénységet és a munkanélküliséget növelő intézkedés.

A Fidesz az amerikai kampánytanácsadóitól azt tanulta el, hogy vádold meg az ellenfeledet valami nyilvánvaló hazugsággal, és ha eleget ismételgeted, az az emberek agyába beeszi magát! Mivel a Fidesz minden riválisánál több pénzzel és médiafelülettel rendelkezik, ezért az ellenzéknek nehéz a helyzete, mert kevés a lehetőségünk, hogy elmondhassuk az igazunkat. De hiábavaló az Orbán–Simicska rezsim sikerpropagandája, sajnos az ország súlyos leszakadásba és elnyomorodásba került.

- Ha ilyen pályán kell „fociznia”, ahol az ellenfél igazából rögbizik, akkor konfliktusokkal óvatosan bánó habitusa nem inkább hátrány-e?

- Most már talán harmadszorra említi ezt a konfliktuskerülést, amit én vitatok. Nem érzem magamat ilyennek. Ezt az állítást nem fogadom el. Nagyon sok konfliktust vállaltam az életemben. Nehezen hihető, hogy a 2009-es kőkemény válságkezelést finomkodva végre lehetett volna hajtani. Ha a rám bízott ország érdeke azt kívánja, a legkeményebb konfliktusba is belemegyek. Akkor nem ismerek pardont, de feleslegesen nem fogok uszítani és harcot generálni azért, hogy túszként hatalmi játszmákba rángassam bele az ország polgárait, ahogy ezt a Fidesz teszi. Én a konfliktust nem élvezem, de végigcsinálom. Ha kell, a rögbi szabályai szerint.

Azért szálltam ringbe, mert tudom, érzem és biztos vagyok abban, hogy amennyiben nem lesz változás, akkor újra a szakadék szélére kerülhet Magyarország. Ha az Európai Központi Bank abbahagyná azt a példátlan méretű, ezermilliárd eurós likviditásösztönző intézkedését, ami most Európát hajtja, akkor nagyon nagy bajba kerülne Magyarország. Az Orbán-kabinet egy fenntarthatatlan, hosszú távon életképtelen gazdasági és társadalmi modellt dolgozott ki. Nemzeti sorskérdés, hogy korszakváltás következzen.

Hetek / Hazafi Zsolt

Ajánlom

További belföldi híreink