Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-02-22 13:17:59

Kaltenbach: a közgyűlésnek nincs joga feloszlatni a frakciót

Pénteken döntött a Fővárosi Közgyűlés az LMP-frakció sorsáról; a három fős frakció tagjai ugyanis ezentúl a Párbeszéd Magyarországért Pártot képviselik. Kaltenbach Jenő szerint azonban a közgyűlésnek nincs hatásköre a frakciót feloszlatni, hiszen a Szervezeti és Működési Szabályzat szerint a frakció csak abban az esetben szűnhet meg, ha az önmagát oszlatja fel, vagy ha a létszám három fő alá esik.

Kaltenbach: a közgyűlésnek nincs joga feloszlatni a frakciót

A frakció egyébként egy önálló egység, és nem szerve a pártnak, így például egy módosító indítványról nem szükséges egyeztetni a párttal – magyarázta a fővárosi volt LMP-s frakcióvezető, aki szerint ilyen nézetkülönbségek esetén az egyet nem értésnek legfeljebb az lehet a következménye, hogy a következő választáson a párt nem indítja el újra a képviselőt.

Kaltenbach szerint amúgy ez az egész történet nem szól másról, mint az ellenzék jogi köntösbe bújtatott felszámolásáról, mert az LMP az az ellenzéki erő, amely meglehetősen kritikus a kormánnyal szemben, miközben nem lehetett rájuk mutogatni az előző kormányok hibái miatt.

Ami a Római-parton tervezett gátépítést illeti, Kaltenbach azt mondta, a gátra valóban szükség van, de azt úgy kell megépíteni, hogy ezzel ne okozzunk környezeti károkat és közben az ott élők érdekeit is vegyük figyelembe. A több milliárdos beruházás haszonélvezői egyébként pont azoknak a szállodáknak a tulajdonosai lennének, amelyek akkor jöttek létre, amikor Tarlós István volt a kerület polgármestere – jegyezte meg Kaltenbach.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink