Belföld

2013-02-22 15:30:00

Idén a gyerekeknek is kell személyi okmány az iskolai beiratkozáshoz

Idéntől az iskolai, óvodai beiratkozáshoz már nemcsak lakcímigazolvány, hanem a gyerek nevére kiállított személyi igazolvány vagy útlevél is kell – hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal.

A hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy az Emberi Erőforrás Minisztérium 2012. augusztus 31-i, 20/2012. számú rendelete szerint az óvodába és az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozáskor be kell mutatni a személyazonosításra alkalmas, a gyerek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

Személyazonosító okmánynak minősül a személyi igazolvány, az útlevél, nem magyar állampolgár esetén az útlevél és a magyarországi tartózkodás jogcímét igazoló közokirat – írták.

Amennyiben a tizennégy év alatti gyerek nem rendelkezik a fenti okmányok egyikével sem, a szülőnek a gyermek személyes megjelenésével kell igényelnie kell az igazolványt.

A személyi okmány igényelhető bármely járási hivatal okmányirodájában, tizennégy éven aluli gyermek esetén lehet kérni az önkormányzatok jegyzőjénél is.

A rendelet szerint a szülő a tanköteles gyereket március 1-je és április 30-a között köteles beíratni a lakóhelye szerinti vagy a választott iskola első évfolyamára.

A beiratkozás idejéről a kormányhivatalnak közleményt vagy hirdetményt kell közzétennie a beiratkozás első napját megelőzően legalább harminc nappal – írta közleményében a kormányhivatal.

MTI

További belföldi híreink