Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-02-22 09:31:59

Szávay: nem hamisítvány az ELTE-s lista

Az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának elnökei az utóbbi években rendre olyan személyek voltak, akik valamilyen szálon kötődtek a Jobbikhoz. Bár a párt a listabotrány kirobbanása után közölte, úgy érzik, hogy nincs okuk megszólalni, Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő elmondta, a lista nem hamisítvány, hiszen "valaki, valamikor elkészítette azt". Hozzátette: szerinte ez egy "jól felépített politikai támadás egyrészt a HÖK, másrészt a Jobbik iránt".

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, dokumentumokkal igazolható, hogy jelentős egyezések mutatkoznak a Jobbik Erzsébetvárosi alapszervezete és ELTE BTK HÖK-vezetők, illetve tagok között. Szávay István 2010 óta a Jobbik parlamenti képviselője. 2005-2008 között a BTK HÖK elnöke volt. Elnöksége idején Stummer János volt a HÖK egyik alelnöke. Stummer a Jobbik Erzsébetvárosi alapszervezetének (Budapest VII. kerület) elnöke is volt, erről a posztjáról információink szerint csak 2011 májusában mondott le. Azon a napon, amikor Stummer átadta az alapszervezeti elnökséget Kató Alpárnak, felvették a Jobbikba Kovács Dávid Attilát. Kovács 2011-ben a BTK HÖK tagja volt, és Szávay István mellett is gyakornokoskodott.

A Jobbik alapszervezet élén Stummert váltó Kató Alpár 2011 májusában Bencsik Jánost jelölte kommunikációs alelnöknek. Bencsik az ELTE BTK HÖK egyik alelnöke volt a 2008-2012-es időszakban.

Bár mi nem közöltük, hogy Bencsik János pontosan mettől meddig volt a BTK HÖK alelnöke, csak annyit, hogy a 2008-2012 közötti időszakban, Bencsik lapunkkal közölte, hogy 2008 és 2010 között volt alelnök és 2010 februárjában lemondott tisztségéről.

A Jobbik Erzsébetvárosi alapszervezet 2011. június 21-ei taggyűlésén Stummer és Bencsik mellett újabb ismerős nevek bukkannak fel: Sőtér Dávid, aki szintén az ELTE BTK HÖK tagja, sőt tavaly óta egyik alelnöke, és Silhavy Máté, aki a botrány kiváltó gólyatábori lista „készítőjeként” tűnik fel a dokumentum tulajdonságait tartalmazó menüpont alatt, és aki a 2008-2012 közötti időszakban volt a BTK HÖK egyik alelnöke. Silhavy jelenleg a Jobbik Médiapolitikai Kabinetjének elnöke, és a párt delegáltjaként a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagja. (Silhavy Máté a Jobbik háromszoros képviselőjelöltje volt a 2010-es parlamenti választáson:  indult a budapesti 9. választókerületben – azaz a VII. kerület külső részében –, emellett huszonharmadik volt a párt fővárosi és nyolcvanhetedik az országos listáján.)

A Jobbik Erzsébetvárosi alapszervezet 2012. augusztus 29-ei taggyűlési jegyzőkönyvből kitűnik, hogy a Jobbik tagja Nemes László is, aki Szávay HÖK-elnöksége idején HÖK-alelnök volt, jelenleg pedig – információink szerint – a HÖOK fővárosi kapcsolattartója.

BTK HÖK elnökök sorrendben:

- Szávay István (2005-2008) alelnökei: Balogh Gábor, Stummer János, Nemes László

- Nemes László (2008-2012) alelnökei: Tompa Adrienn, Hegedűs Zsuzsa, Bencsik János, Silhavy Máté, Garbai Ádám

- Garbai Ádám (2012-) alelnökei: Sőtér Dávid

Jobbikos PR-munka az ELTE-n

Az erzsébetvárosi Jobbik-tagokat 2011 szeptemberében tájékoztatta Bencsik János kommunikációért felelős alelnök arról, hogy a párt útjára indítja kéthavonta megjelenő ingyenes lapját, a Hazai Pályát (HP). A lap terjesztésében az alapszervezet is komoly munkát vállalt, és mivel – mint láttuk – a Jobbik és az ELTE BTK HÖK személyi állományában jelentős az átfedés, szintén komoly munka hárult a pártlap terjesztése kapcsán a HÖK jobbikos tagjaira is.

A szerkesztőségünk birtokába jutott dokumentum szerint 2012. június-júliusban az összesen 6600 darab jobbikos újság kiszórását Erzsébetvárosban választókerületenként külön körzetfelelős irányította. A felelősök között a HÖK-ből ismert neveket találunk: Bencsik János, Sőtér Dávid, Kovács Dávid, Stummer János. A segítők között pedig ott van Nemes László és Ribling Tamás – utóbbi volt Kollégiumi HÖK elnök, jelenleg az ELTE Szolgáltatásszervező Kft. munkatársa és kollégiumi nevelő. A Jobbik-újság szórásában részt vettek további HÖK-ösök is, mint Gergely Ádám (Nemes volt alelnöke, jelenleg az ELTE Szolgáltatásszervező Kft. munkatársa), valamint Tompa Adrienn (szintén Nemes volt gazdasági alelnöke).

A szóráshoz készült sorvezetőbe azt is beírták, hogy melyik választókerületben hol tárolják majd a Hazai Pálya példányait: a 10. vk-nál „Sőtér HÖK”, a 11. vk-nál pedig „Kovács HÖK” olvasható. Úgy tűnik, a logisztikai rendszer működött, ugyanis novemberben is ebben a szisztémában szórták a Jobbik újságját – a HÖK nevezett tagjainak aktív közreműködésével. Az ismerős nevek ezúttal is feltűnnek a listában, és a 10. választókerületben a HP tárolására az ELTE-BTK-t használták, ahol Sőtér Dávid vette át a küldeményt Apáthy István szervezésért felelős kerületi Jobbik-alelnöktől.

Az ELTE HÖK-aktivistái körében nem volt szokatlan, hogy a Jobbik kampányában is aktívan szerepet vállaltak. Erre utal egy 2010. szeptemberi plakátozás munkamegosztása: a feladat végrehajtásában részt vett Bencsik, Jurenkó, Silhavy, Sőtér, Garbai, illetve Garbainé, valamint Stumi, ami vélhetően Stummer beceneve.

A Jobbik persze nem csak talpasként használta a HÖK-aktivistákat, hanem a pártszervezés tekintetében is tudatosan épített a masszív ELTE-sekre. 2011. decemberében Kató Alpár, az erzsébetvárosi Jobbik alapszervezet elnöke azt írta, hogy a HÖK-választás mindenképpen „tovább pörgeti a Jobbikot”: ha Garbai Ádám lesz az elnök, akkor találnak még embereket, ha nem ő nyer, akkor meg „behúzzák az egész bandát”.

2011. novemberben a BTK HÖK választás során Nemes László leköszönő elnök a jobbikos érdekkörökbe már jól beágyazódott Garbai Ádámot kívánta megválasztatni utódjául. Az elnökségen belüli ellenállás miatt ez nem ment könnyen, első körben – a szabálytalanságok ellenére is – döntetlen lett az eredmény, Garbait csak januárban tudták megválasztatni – erről annak idején a Mancs közölt kimerítő írást.

Vagyis Kató Alpár azon lamentál a két „forduló” között, hogy ha Garbai nyer, akkor továbbra is találnak még pártépítés szempontjából használható embereket a HÖK-ön keresztül – ha pedig veszít, akkor a meglévő egyetemi embereik közül mindenkit beléptetnek a pártba. 

Stummer János azt javasolta jobbikos felettesének, hogy üljön le tárgyalni azokkal az emberekkel, akik most szálltak ki a HÖK-ből (Nemes, Ribling), mert itt az ideje, hogy elkezdjenek dolgozni a kerületi Jobbikban.

Stummer kifejtette: elég sok segítséget kaptak tőlük az utóbbi időben, van mit törleszteniük. Vagyis kiderül, hogy nem csak a HÖK segített a Jobbiknak - a támogatás kölcsönös volt. 

Szávay: nem hamisítvány

Bár a Jobbik a listabotrány kirobbanását követően közölte: úgy érzik, nincs okuk megszólalni, hiszen egy felsőoktatási intézmény belügyéről van szó, Szávay István az ATV Híradójának emondta, abból a szempontból nem hamisítvány a lista, hogy „valaki, valamikor elkészítette”, csak azt nem tudják, hogy lehet kideríteni, mikor és ki. „Ez egy olyan adatbázis volt, amihez sokan hozzáférhettek, de úgy néz ki, hogy most arra használják, hogy a HÖK - öt lejárassák”- fogalmazott a jobbikos országgyűlési képviselő, aki szerint ez „egy jól felépített politikai támadás egyrészt a HÖK, másrészt a Jobbik iránt”.  

Listázták a hallgatókat

Mint arról kedden beszámoltunk, szerkesztőségünk birtokába jutott egy több mint hatszáz fős lista, melyet az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata által 2009-re szervezett gólyatáborba jelentkezett hallgatókról készült. Mint megírtuk, az általános adatokon túl – név, telefonszám, születési hely és idő, e-mail és lakcím, középiskola – a legtöbb diáknál különböző, gyakran érzékeny személyes tulajdonság is fel volt tüntetve: felekezeti, vallási, etnikai hovatartozás, vélt származás és pártszimpátia – ez utóbbi két adat kódolva -, illetve egy rövid összegző jellemzés, ami sok esetben obszcén, szexista, illetve becsmérlő. Mindez a hallgatók hozzájárulása, sőt: tudta nélkül. A táblázat készítőjeként feltüntetett Silhavy Máté az atv.hu-nak azt mondta, a jogilag kifogásolható részeket valakik utólag írhatták bele a listába.

Felfüggesztették a HÖK-öt

Fábri György, az ELTE rekotorhelyettese az ATV Egyenes Beszédben nyilatkozott az ügyről. Elmondta, amikor először hallott a listáról, nem hitte el, hogy "az ELTE-n ilyesmit csinálnak, mert ez minden morál alatt van". Véleménye szerint, ha kiderül, hogy valóban a BTK HÖK készítette a listát, az a legrosszabb következményekkel jár majd rájuk nézve is. Az egyetem azonnal vizsgálatot rendeltek el az üggyel kapcsolatban, mely egy héten belül lezárulhat. Közben kedden Mezey Barna rektor felfüggesztette az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) hallgatói önkormányzatának (HÖK) működését. Indoklásul azt írta: a személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését az ELTE BTK HÖK elnöke is elismerte. A felfüggesztés a törvénysértések kivizsgálásáig tart.

"Ez egy igazi dráma"

Fábri hangsúlyozta: az ELTE történetében még nem függesztettek fel hallgatói önkormányzatot, ez egy igazi dráma, de ezzel azt mutatta meg az egyetem, hogy „aki nálunk tanul, az számíthat rá, hogy az ELTE megvédi a személyiségét”. Elmondta: a vizsgálóbizottság több kérdést is vizsgál, például, hogy a HÖK hajtott-e végre utasításokat politikai szerveződéseknek. Kijelentette: egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a listán szereplő megjegyzések hogyan kerültek oda, így azt sem, hogy ezek befolyásolták-e  a hallgatói önkormányzat illetékeseit a pénzek elosztásában. Hozzátette: az egyetem abból indul ki, hogy a pénzek elosztásánál becsületesen jártak el.

atv.hu / SzF / SI

Ajánlom

További belföldi híreink