Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-02-19 11:32:59

Torgyánhoz hasonlította Matolcsyt egy fideszes képviselő

Különböző intenzitással, de kivétel nélkül optimisták a 2013-ra vonatkozó gazdasági mutatókkal és az ezzel vélhetően szoros összefüggésben lévő 2014-es választási eredménnyel kapcsolatban az atv.hu által megszólaltatott fideszes képviselők. Közben kiderült: úgy tűnik, hogy az új jegybankelnök személye még a vezető kormánypárti politikusok számára is talány.

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

„Én nem azon lepődtem meg, hogy a GDP 1,7 százalékkal csökkent 2012-ben, hanem azon, hogy csak ennyivel. 2011 őszén számomra még úgy látszott, hogy a 2012-es esztendő akár 2,5-3 százalék közötti gazdasági visszaesést is produkálhat” – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő, volt nemzetgazdasági, majd nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár. „Hogy ez nem így alakult, az elsősorban az EU »gazdaságmentő« beavatkozásának köszönhető, mely lelassította az európai gazdaság visszaesési ütemét” – fogalmazott bejegyzésében a kormánypárti politikus.

Nagyon hasonló gondolatokat osztott meg az atv.hu parlamenti tudósítójával egy, a neve elhallgatását kérő kormánypárti gazdaságpolitikus. A képviselő – továbbgondolva a volt tatabányai polgármester által leírtakat – arra hívta fel tudósítónk figyelmét, hogy amennyiben az EU nem avatkozott volna be, akkor a visszaesés vélhetően meghaladta volna a három százalékot. Ez azonban az EU-szkeptikus, sőt EU-ellenes erőket erősítette volna szerte az Európai Unióban. A politikus úgy látja: a magyar kormány „kapaszkodik a nagy stratégiai partnerekbe”, például a Mercedesbe. Miután tudósítónk arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mercedes-gyárról a szerződést a Gyurcsány-kormány írta alá, az alapkőletétel pedig a Bajnai-kormány alatt történt, interjúalanyunk úgy felelt: „ez igaz, de az Orbán-kormány megpróbálja itt tartani”.

A fideszes képviselő szerint a kormány gazdaságpolitikájának pozitív eleme, hogy a stratégiai partnerek legalább huszonöt százalékban a magyar piacról szállítanak be. Bírálta azonban saját kormányát, hiányolva „az élelmiszergazdaság beindítását”. Mint fogalmazott, az államnak e tekintetben számos feladata lenne, például „a jogi akadálymentesítés”. Úgy folytatta: „környezeti tájfenntartásra is szükség van, már csak azért is, hogy a felnövekvő gyerekek lássák szüleiket dolgozni”.

A 2013-ra jósolt 0,9 százalékos növekedés tartható – vélte a gazdaságpolitikus. Ezt a 2014-es európai parlamenti választással igyekezett alátámasztani. Bencsikkel szinkronban úgy vélte: az EU-nak nem érdeke, hogy az EU-szkeptikus vagy -ellenes erők megerősödjenek, úgyhogy az EU fejlett országai – mindenekelőtt Németország persze – rajta lesz az ügyön.

A kormányzati politikára áttérve interjúalanyunk úgy vélte: „az elmúlt nyolc év” terminus technicus „márkanév lett”: hiába van 2013 februárja, az a 2002 májusa és 2010 májusa közti nyolc évet jelenti. Úgy vélte: az elkövetkező egy és egynegyed évben is fogják párttársai használni a kifejezést. „Engem zavar, mert nagyon könnyen felmentést ad saját tetteinkre vonatkozóan” – tette hozzá.

A politikus nem tudta megmondani, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lesz-e a Magyar Nemzeti Bank elnöke, abban azonban biztos volt, hogy amennyiben a minisztérium éléről Matolcsy távozik, akkor jegybankelnök lesz. A jövő évi választásról azt mondta: „az minden további nélkül megnyerhető”.

Kevésbé volt optimista a Fidesz egyik elnökségi tagja, aki szerint „a választás megnyerhető, de egyáltalán nem minden további nélkül”. Azt mondta: az ellenzék ugyan bénázik, de amikor rá lesz kényszerítve, hogy ne bénázzék, akkor nem fog.

A Matolcsyra vonatkozó kérdéseinkre még ő sem tudott válaszolni. „Remélem, hogy nem száll el a gazdaság, ha ő lesz a jegybankelnök” – mondta. Szerinte, ha a nemzetgazdasági miniszter lesz a jegybankelnök, azt a gazdaság szereplői nem fogják díjazni, és ez a forintárfolyamban is megnyilvánulhat, de ezeket a tendenciákat ellensúlyozhatja, ha Varga Mihály lesz Matolcsy utódja a Nemzetgazdasági Minisztérium élén. Finomítva a képet, úgy vélte: Matolcsy jegybankelnökségének meglenne az az előnye, hogy a jegybank és a kormány nem egymás ellen dolgozna. Hozzátette: próbált Vargánál puhatolódzni, hogy ő lesz-e a nemzetgazdasági miniszter, de „nem tudtam kiszedni belőle semmit”.

A vezető kormánypárti politikus úgy látja: „az elmúltnyolcévezés még hozhat a konyhára, de nem ártana szofisztikáltabban, a szocialista kormányok hibáira rámutatva csinálni”

„Remélem, hogy sikerül tartani a plusz 0,9 százalékot” – kommentálta a 2013-ra vonatkozó kormányzati növekedési előrejelzést egy másik fideszes politikus, aki szintén nyerhetőnek véli a választást. Ezt többek közt azzal támasztotta alá, hogy szeptemberben „biztos, hogy lesz” pedagógusi béremelés, továbbá azzal, hogy „az ellenzék megosztott, a jobboldali tábor viszont nagyjából egyben maradt”. Hozzátette: „nagyon bízom abban, hogy a 2010-es Fidesz-szavazók azon részéből, akik később elbizonytalanodtak, sokan visszatérnek a Fideszhez jövő tavaszra”.

„A gazdaság jobb helyzetben van, mint ahogy azt az ellenzék leírja” – közölte a fideszes országgyűlési képviselő. Mint fogalmazott, „csak a legszűkebb kör tudhatja, ki követi Simor Andrást a Magyar Nemzeti Bank élén, de az is lehet, hogy csak Viktor fejében van meg az új jegybankelnök, mert amit már tízen tudnak a Fideszben, az úgyis kiszivárog”. A politikus szerint „hetven százalék, hogy Matolcsy, de Viktor szeret meglepetéseket okozni, mint például 2000-ben, amikor nem Torgyán József, hanem Mádl Ferenc lett a köztársasági elnök”.

Ugyancsak nem különösképpen aggódik 2014 tavaszától egy államtitkár. A gazdaságpolitikus szerint a 2013-as költségvetés bevételi és kiadási oldala is „rendben van”. A Matolcsy személyére vonatkozó kérdéseinket ő is elhárította: „nem tudom” – mondta. Ő is tarthatónak tartja a 0,9 százalékos növekedést, s – tekintettel arra, hogy a magyar nép reményei szerint bölcsen belátja, hogy ez mekkora eredmény ebben a nemzetközi gazdasági környezetben – nem fél a 2014-es választástól.

„Én is az újságokból tájékozódom, és nem tudok többet, mint maguk, újságírók” – mondta tudósítónknak egy vezető kormánypárti politikus. „Feltételezem, hogy Matolcsy lesz a jegybankelnök és Varga Mihály a nemzetgazdasági miniszter, de tudni nem tudom” – mondta. Ugyanilyen értelemben így nyilatkozott a Fidesz egyik elnökségi tagja, aki tudósítónknak megesküdött, hogy nem tudja, Matolcsy György lesz-e a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Varga Mihály a nemzetgazdasági miniszter. „Nem az én dolgom, nem akarok ebbe beleszólni” – mondta.

atv.hu, Szegő Péter

Ajánlom

További belföldi híreink