Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-02-13 05:10:49

Az ATV-ben vitázna Gyurcsány Bajnaival

A Demokratikus Koalíció az ország számára akar bizonyítani, a nyilvános üzengetésnél pedig célravezetőbbnek tartja a beszélgetést, akár a nyilvánosság előtt is, reagált a DK-t ért Bajnai-kritikára Gyurcsány Ferenc.

Az ATV-ben vitázna Gyurcsány Bajnaival

Elsősorban az ország számára akarunk bizonyítani, „nem Gordonnak”, felelte Gyurcsény Ferenc az ATV Híradónak kedd este arra a kérdésre, hogy az oktatási tárca épülete elé szervezett DK-s virrasztás az oktatás átalakításáért esetleg válasz Bajnai Gordonnak arra a kijelentésére, miszerint a Demokratikus Koalíció eddigi teljesítményénél többre lesz szükség ahhoz, hogy komolyan számoljanak vele egy ellenzéki összefogásban. 

Mint megírtuk, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 társalapítója az ATV Szabad Szemmel című műsorában vasárnap azt mondta, „a kérdés az, hogy tud-e olyan politikai teljesítményt nyújtani a Demokratikus Koalíció, amivel azt a nagyon nagy elutasítottságot, ami a magyar társadalomban velük szemben van, valamilyen módon oldja.” Ezt követően meg is válaszolta a kérdést:  „Én ma nem érzékelem, hogy lenne akkora szavazótábor, vagy olyan elfogadottság, ami őket a parlamentben szeretné látni tömegesen. Ehhez nagyon jó politikai teljesítményt kell még nyújtani nekik.”  

Gyurcsány Híradónknak azt mondta: azt szeretnék megmutatni a társadalomnak, hogy érdemes küzdeni Orbán ellen, kompromisszumok nélkül, a Demokratikus Koalíció pedig erős, hiszen sokezer tagja van, sok településen vannak jelen, jelöltjük nyert már helyhatósági választást. 

„De – utalt visza Bajnaira – talán nem is jó, ha nyilvánosan vitatkozunk, az a normális, ha leülünk és megbeszéljük, ahogyan szövetségesekhez illik”. „Ez esetben miért nem ülnek le megbeszélni a problémákat?” – kérdezte a DK elnökét munkatársunk, mire Gyurcsány Ferenc azt mondta: Bajnaihoz fűződő személyes és politikai kapcsolata okán ő erre „bármikor kész és beszélünk is időnként egymással”, ezért maga is úgy gondolja, az lenne a legjobb, hogyha „leülünk és megbeszéljük”, melyikük mit gondol az ország állapotáról és a következő időszak teendőiről. 

Arra a kérdésre, hogy „amennyiben adódik egy lehetőség – például az ATV súdiójában -, hogy leüljenek, akkor leülnek?”, Gyurcsány kijelentette: „Persze, gondolkodás nélkül”.

A DK elnöke hozzátette: az a normális, ha legalább „az innenső oldal” vezetői leülnek és jóhiszeműen megbeszélik a megbeszélnivalójukat, „ha kell, akkor közönség előtt, tévéstúdióban is”. 

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a közeljövőben is készen áll egy ilyen beszélgetésre, de megköszönné, ha nem az elkövetkezendő néhány napban kerülne sor a meghívásra, viszont jövő kedd után bármikor rendelkezésére áll az ATV-nek illietve Bajnai Gordonnak.

A Haza és Haladás Egyesület reakciója

Szerkesztőségünk megkereste Bajnai Gordon stábját is, ahonnan írásban kaptunk választ. „A Haza és Haladás Egyesület más nyilatkozatot az ügyben nem fog tenni” – állt a levélben.

„Vannak nyilvános viták, amelyek segítik elérni a kormányváltás célját, és vannak, amelyek nem. Ez a kezdeményezés meggyőződésünk szerint az utóbbi kategóriába tartozik, ezért arra köszönettel nemet mondunk.

Most az a cél, hogy minden időnket, energiánkat és tudásunkat a 2014-es kormány- és korszakváltásra, illetve az azt követő jó kormányzásra összpontosítsuk!” – írta a Haza és Haladás Egyesület sajtóosztálya.

atv.hu

További belföldi híreink