Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-02-11 11:47:59

Érzékenyen reagáltak Bajnai beszólásaira a szocialisták és a DK-sok

Bajnai Gordon szerint az MSZP-nek nincs elég hitele, szakértelme és támogatottsága sem az önálló győzelemhez, a DK pedig nem mindeddig nem mutatott olyan teljesítményt, ami alapján jelenleg helye volna egy ellenzéki összefogásban. Az érintettek kissé kiakadtak.

Érzékenyen reagáltak Bajnai beszólásaira a szocialisták és a DK-sok

Bajnai Gordon a Millenárison tartott évértékelőjén szombaton arról beszélt, hogy  „az MSZP-nek nincs elég szavazója a kormányváltáshoz. Nincs elég hitele a korszakváltáshoz és nincs elég szakértelme a kormányzáshoz. Mindegyikből van neki sok, de egyikből sincs elég.”

Az ATV Szabad szemmel című műsorában azonban megjegyezte, „nem kritikával akartam illetni az MSZP-t, hanem egy egyértelmű politikai igazságot akartam kimondani.” Szerinte a párt egy óriási vereség után azért küzd – egy fiatal politikus vezetésével -, hogy újjászervezze magát, „és ebben nagyon sok eredményt elért.” Bajnai felhívta a figyelmet, hogy a várakozások és jóslások ellenére az elmúlt években az MSZP stabilizálta és növelte a támogatottságát. Az Együtt 2014 vezetője szerint az MSZP szakmaisága ugyanakkor azért kérdőjelezhető meg, mert „még nem volt ideje, hogy maga lehessen a hiteles vezető képviselője.” Magyarországon az emberek többsége még nem kész arra, hogy MSZP vezetésű váltást elfogadjon, vagy el tudjon képzelni – tette hozzá.

Bajnai szerint további feladat, hogy meg kell szólítani a bizonytalan szavazókat, és azokat az embereket is, „akik kimondták 2010-ben, hogy soha többet nem akarnak a magyar szocialista pártra szavazni, de nagyon szeretnének már megszabadulni az Orbán-Simicska rezsimtől is.”

A politikus álláspontja szerint ezeket a szavazókat hiteles programmal és a kormányváltás ígéretével kell megtalálniuk.  „Ezt azt hiszem, hogy 3 év elteltével az MSZP nem vezetheti. És azért kellett elmondanom ezt a kritikát, mert úgy éreztem, hogy a párton belül van egy ilyen stratégiai vita, és vannak, akik azt gondolják, hogy az MSZP egyedül tudja majd megoldani ezt a kérdést, én pedig nem látom az esélyt, hogy így elérhetjük a célt” – fejtette ki. A kormányváltáshoz  hiányzó szavazatok megszerzéséhez „szükség lesz egy másik erőre - ezen dolgozunk -, aki képes Magyarországon az MSZP-től különálló módon, önálló programot is képviselve elhitetni ezekkel a választókkal, hogy van remény, hogy érdemes újra elmenni szavazni - ezen dolgozunk, ezért kezdtük el a Remény Koalícióján dolgozni.”

No comment

Nem kívánta kommentálni Bajnai nem túl hízelgő szombati kijelentéseit az ATV Szabad Szemmel című műsorában Mesterházy Attila szocialista pártelnök. 

Az MSZP elnöke azt mondta, nem szeretné minősíteni, „mert talán nem volna helyénvaló.” Kiderült, hogy bár van véleménye, mégsem szeretné elmondani. 

Ennek egyik oka - ahogy a pártelnök felidézte közös múltjukat, amikor ő még frakcióvezető volt a Bajnai-kormány alatt – hogy „nagyon jól megismertem és tisztelem őt.” 

A másik ok az, hogy a szocialista pártelnök szerint nem lehet nyilvános minősítésre építeni egy szövetséget. „Nekem nem Bajnai Gordon az ellenfelem, nem Gyurcsány Ferenc az ellenfelem, nem Schiffer András az ellenfelem, hanem Orbán Viktor az ellenfelem, a nyilvános minősítés pedig Orbán malmára hajtja a vizet” – fejtette ki Mesterházy a műsorban

A harmadik ok, amiért Mesterházy inkább nem kommentálta Bajnai kijelentéseit az, hogy „Bajnai Gordon most nagyon nagy fába vágta a fejszét”, azaz pártot alapít, és több különböző szervezetet kell összefognia. 

„Valaki pozícionálja magát”

„Minden, ami ma elhangzik, vagy elhangzott tegnapi nap, azt úgy tekintem, hogy valaki pozícionálja magát” – közölte Bajnai Gordon állításaira reagálva Tóbiás József az MSZP frakcióigazgatója az ATV Startban. Megjegyezte azonban, hogy jelenleg a legfontosabb feladat a közös programalkotás, és egyeztetés. „Minden más kérdést, ami a nyilvánosságban zajlik, nem szeretnénk minősíteni, mert meggyőződésünk, hogy közös a célunk.” Azzal azonban egyetért, hogy a szövetség és az összefogás szükséges, és ehhez erős pártok kellenek. „A kérdés, hogy jót tesz-e egy leendő szövetségnek, ha a nyilvánosságban minősítik az ellenzéki pártok egymást. Az én habitusom szerint nem jó” – jelentette ki a frakcióigazgató.

Ugyanakkor megerősítette korábbi állításukat is, „ha nem lenne a választójogi törvény megváltoztatva, akkor az MSZP egyedül is megnyerné a választásokat. Ez nem egy önhittség, hanem tény.” Mivel azonban megváltozott a választójog, így Tóbiás szerint egyértelmű, hogy szövetséget fognak kötni. „Mi nem azzal akarunk versengeni az ellenzéki oldalon, hogy minősítjük, vagy akár véleményt mondunk partnerekről, lehetséges partnerekről. Hanem arról beszélünk, hogy milyen Magyarországot szeretnénk, és mit látunk ma Magyarországon.”

Ennek érdekében civil szervezetekkel, szakszervezetekkel, érdekképviseletekkel és pártokkal egyeztetnek a legfontosabb témákról és a programalkotásról. Az MSZP pedig nyitott a közös programalkotásra, ám a Jobbikkal azonban nem akarnak együtt dolgozni.

Nem elég jó politikai teljesítmény

„A kérdés az, hogy tud-e olyan politikai teljesítményt nyújtani a Demokratikus Koalíció, amivel azt a nagyon nagy elutasítottságot, ami a magyar társadalomban velük szemben van, valamilyen módon oldja” – vetette fel Bajnai Gordon a Szabad szemmel műsorában A DK kapcsán, és a műsorvezető kérdésére hozzátette: „Én ma nem érzékelem, hogy lenne akkora szavazótábor, vagy olyan elfogadottság, ami őket a parlamentben szeretné látni tömegesen. Ehhez nagyon jó politikai teljesítményt kell még nyújtani nekik.”

„Gordon közülünk jön”

A hétfői ATV Start vendégeként Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője reagált Bajnai Gordon szavaira. „Nem gondolom, hogy nekünk így kell üzengetni a televízió képernyőjén”, bár Vadai egyébként abban egyetért, hogy összefogásra van szükség. 

Ugyanakkor felidézte, hogy a Gyurcsány-kormány alatt Bajnai Gordon miniszter volt, majd az MSZP támogatásával miniszterelnök lett. „Gordon közülünk jön”, és politikája is a DK-hoz áll a legközelebb, így nem határolódhat el túlságosan – fejtette ki a DK-s képviselő. Arra a felvetésre pedig, hogy „mi a teljesítménye a DK-nek? Hát több mint 7000 tag, szinte minden választókerületben szervezet, több mint 500 településen egyébként konkrét DK-alapszervezet, második kongresszus, egy elfogadott program, 10 képviselő az országgyűlésben, országjárás, éhségsztrájk, a héten virrasztás az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt, akcióképes párt” – adta részletes válaszként.

Elmondta azt is, hogy mindenkivel nyitottak együttműködni, aki a szabadság, szolidaritás, és európai gondolkodás elveivel egyetért. Minden egyes szavazat számít, így nem szabad finnyásnak lenni – hangsúlyozta Vadai Ágnes. Úgy véli egyébként, hogy miután „megvívják a férfiak ezt a harcot”, minden rendeződik, bár megjegyezte azt is, hogy mivel az Együtt 2014 élén három férfi áll, lehet, hogy nem tenne rosszat, ha lenne köztük egy nő is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink