Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-02-08 12:04:59

Megszólalt Orbán volt minisztere: a kezdetektől rossz az irány

Volt pénzügyminiszterek elemezték az Orbán-kormány lépéseit egy csütörtöki konferencián. Járai Zsigmond szerint egy IMF megállapodás segítene a magyar gazdaságon, Chikán Attila szerint a kormány már a kezdetekkor rossz felé fordult. Kupa Mihány nem vár 2013-ra növekedést.

Megszólalt Orbán volt minisztere: a kezdetektől rossz az irány

Három kormány négy minisztere beszélt az Orbán-kormány gazdasági lépéseiről egy konferencián. A sort Kupa Mihály, az Antall-kormány pénzügyminisztere kezdte, aki úgy fogalmazott: „drága volt a buli”, mert az országnak a piacról kellett finanszíroznia magát, és kijelentette: nem vár növekedést 2013-ra.

„Ez az adórendszer be fog égni ebbe a gazdaságba, és nem lehet ebből kimozdulni, pedig kellene” – mondta Kupa Mihály, volt pénzügyminiszter (1990-1993).

Chikán Attila szerint a kormány a kezdetektől rossz irányba fordult. „Ez a kormány 2010-ben nehéz helyzetet örökölt és ebben a nehéz helyzetben nem jó irányba indult el, tehát én a kezdeti pillanattól problémának tartom az ügymenetet” – vélekedett Chikán Attila, egykori gazdasági miniszter (1998-1999).

Természetesen szóba került az IMF megállapodás, illetve annak hiánya. Abban többen is egyetértettek, hogy a Valutalap kölcsöne segítene a magyar gazdaságon, ugyanakkor a közgazdászok szerint jelen helyzetben egyik félnek sem érdeke a megállapodás.

„A gazdaság könnyebben jutna forrásokhoz egy IMF-megállapodás esetén, könnyebben kapnának a bankok hiteleket külföldről, könnyebben kapnának a magyar vállalkozások is hitelt a külföldi és magyar bankoktól. Megnőne a bizalom a magyar gazdaságpolitika iránt, ha az IMF legitimálná ezt a gazdaságpolitikát” – érvelt Járai Zsigmond, volt pénzügyminiszter (1998-2000).

Még a sokat látott gazdasági szakembereket is meglepte László Csaba kijelentése. „Megjelent ma a decemberi ipari termelési adat, ami mínusz 7,6 százalék lett… mínusz 7.6..."

A Medgyessy-kormány pénzügyminiszte szerint az adatok rosszabbak lesznek a vártnál. „Az elemzők egy két napon belül át fogják számolni az adataikat, és valószínű a tavalyi GDP nem mínusz másfél, hanem ennél is kisebb” – mondta László Csaba, volt pénzügyminiszter (2002-2004).

Szó esett a Magyar Nemzeti Bankról is. Járai Zsigmond szerint a jegybank a mostaninál többet tehet a gazdaság élénkítésért, ugyanakkor csak olyan politikát szabad kiszolgálnia, amely fenntarthatóvá teszi a gazdasági fejlődést.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink