Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-31 13:06:00

Ők gyúrnak az SZDSZ-árvákra

Demszky Gábor, Haraszti Miklós és Kőszeg Ferenc nem lesz az alakulás küszöbén álló Fodor-párt húzóneve. Kuncze nem akar pártot, Ungár szerint csak nekik van programjuk, Szabadai meghatározó erőben gondolkodik, Fodor titkol.

Ők gyúrnak az SZDSZ-árvákra

Túl azon, hogy az egykori SZDSZ-es szavazókat az Együtt 2014, az LMP és a DK is meg kívánja szólítani, a pillanatnyi állás szerint kettő plusz két fél liberális párt van Magyarországon. A két párt az SZDSZ és a Szema, mellettük van továbbá a Kuncze Gábor vezette Szabadelvű Polgári Egyesület és a Fodor Gábor-féle pártalapítási ígéret. Szabadai Viktornak, az SZDSZ, Ungár Klárának, a Szema elnökének, valamint Kuncze Gábornak és Fodor Gábornak tettünk fel részben közös vagy hasonló kérdéseket.

Szabadai Viktor, SZDSZ

1., Értesüléseink szerint távozik az SZDSZ-ből és csatlakozik a Fodor-párthoz. Igaz-e ez? Ha igen: mi értelme van egy új liberális pártot létrehozni, miért nem Fodor Gábor lép be az SZDSZ-be?

A legfontosabbnak azt tartom, hogy Magyarországon újra legyen egy olyan meghatározó erő, amely elmondhatja magáról, hogy minden kérdésben büszkén vállalja a liberális értékrendet. Ma a meghatározó politikai erők között bizonyos emberi jogi kérdésekben valóban fellelhető időnként liberalizmus csírája, de egyetlen egy sem képes közülük elszabadulni a gondoskodni akaró, túlterjeszkedő állam képének fogságából.

Ma nincs olyan jelentős politikai szervezet, amely szembemenve a kormánypárti és ellenzéki oldalon is egyaránt uralkodó etatizmussal, a szabad verseny, a modern piacgazdaság és az öngondoskodás mellett érvelne úgy, hogy az el is jutna a választópolgárok szélesebb rétegeihez. Mindenféle halvány próbálkozásokat találhat magának az, aki nagyon keres, de egyikről sem állíthatnánk, hogy átütő erővel bírna.

Szabadai Viktor

Abban elkötelezett vagyok, hogy legyen egy életképes, erős liberális párt, mely érdemi hatást képest kifejteni.

2., Mennyiben más az Ön által vezetett SZDSZ, mint a többi különböző szabadelvű formáció: a Fodor-párt, a Szema vagy a Szabadelvű Polgári Egyesület? A liberális választó számára miért jobb az Ön pártja, mint a másik három szervezet?

A Szabad Demokraták Szövetsége az elmúlt lassan huszonöt évben már számtalan esetben bizonyította, hogy mennyire fontos, hogy a liberális értékrend képviselő jelen legyenek a döntések előkészítésénél, és a döntések meghozatalánál. Elég, ha csak a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlésére gondolunk. 2010 óta azt is tudjuk, hogy néz ki az az ország, ahol a liberalizmust, mint nézetrendszert igyekeznek kiűzni a közgondolkodásból.

A szabaddemokraták, habár – köszönhetően nem utolsósorban a jobboldal politikai karaktergyilkosságának is – súlyos gondokkal küzdenek, azt a korábban is képviselt modern, magyar szabadelvű gondolatot képviselik, amely természetesen szorosan kötődik az európai együttműködés alapértékeihez is. Ám ebből az is következik, hogy a liberálisok nehezen tudnák elfogadni azt, hogy a Fidesz utáni érában úgy próbálnánk a független hatalmi ágak státuszát helyreállítani, a fékek és ellensúlyok rendszerét újra megteremteni, hogy például az ügyészséget az illetékes minisztérium, azaz a kormányzat alá rendelnénk, ahogy erre javaslatot tettek a baloldali erők nem is olyan régen.

3., A fent felsorolt három szervezettel kíván-e az SZDSZ bármilyen módon együttműködni? Ha igen, hogyan, ha nem, miért nem?

Természetesen – ahogy fentebb is fogalmaztam – igen. Nincs más esélye a magyar liberálisoknak, csak az, ha képesek együtt dolgozni. Szerencsésebb klímával megáldott országokban elfér egymás mellett több liberális párt is, sőt olyan is akad, ahol az egyik kormányon, míg a másik ellenzékben van, de a mi klímánk nem ilyen. Mondhatnánk: itt folyton beborul. Ezért is van óriási szükség egy valóban jelentős erővel rendelkező liberális erőre, amely képes érdemben alternatívát nyújtani, képes hallhatóan világos érveket felsorakoztatni például a manapság ostoba módon közellenségnek kikiáltott szabad piacgazdaság mellett. Ha ebben a munkában Fodor Gábor is részt kíván venni, azt nyilván minden racionálisan gondolkodó szabadelvűnek üdvözölni kell, mintsem kisszerű féltékenységből fakadóan fanyalogni miatta.

Ungár Klára, Szema

1., Mennyiben más az Ön által vezetett Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt (Szema), mint a többi különböző szabadelvű formáció: az SZDSZ, az alakulóban lévő Fodor-párt vagy a Szabadelvű Polgári Egyesület? A liberális választó számára miért jobb a Szema, mint a másik három szervezet?

A SZEMA-Liberális Párt 2009 vége óta rendelkezik politikai programmal, amely a honlapon olvasható. Ugyanott olvashatóak az állásfoglalásaink. A többi szervezet nem rendelkezik programmal, így elég nehéz megítélni, hogy miről mit gondolnak.

A SZEMA 2010-ben megnyert egy polgármester választást, Uszka polgármestere dr. Sértő-Radics István. Számos demonstráció rész- vagy főszervezői voltunk, rendszeresen tartunk beszélgetős, vitázós rendezvényeket (SZEMA-estek). Több vidéki szervezetünk is van, a Szolidaritással szoros munkakapcsolatban vagyunk. Egyszóval, a SZEMA 2009 vége óta egy működő párt, míg a többi szervezet vagy még vagy már nem működik.

Ungár Klára (fotó: hirextra.hu)

2., A fent felsorolt három szervezettel kíván-e a Szema bármilyen módon együttműködni? Ha igen, hogyan, ha nem, miért nem?

A SZEMA-Liberális Párt nem tervezi egyik felsorolt formációval sem a szoros együttműködést. Az SZDSZ-szel próbáltunk 2011-ben együtt dolgozni, de komoly csalódásban volt részünk. Fodor és Kuncze felelőssége teljes körű a liberális politika hitelvesztésében, nem kívánjuk őket egy szoros együttműködéssel hitelesíteni. A felelős politizálás azt is jelenti, hogy tetteinknek következménye van. 2006 és 2009 között az SZDSZ-t elhagyták a szavazói, mert nem tudtak vele azonosulni. Ez az időszak három ember nevéhez köthető: Kuncze, Kóka és Fodor.

Ugyanakkor a SZEMA-Liberális Párt úgy gondolja, hogy széles demokratikus összefogásra van ahhoz szükség, hogy az Orbán kormány leváltható legyen. Ezért úgy gondoljuk, hogy a kerekasztal tárgyalásokon a többi liberális szervezetnek is helye van.

Kuncze Gábor, SZPE

1., Az Ön által vezetett Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) várhatóan párttá alakul-e a 2014-es parlamenti választásig?

Nem tervezünk párttá alakulást. Több alkalommal hangsúlyoztam, hogy a mostani időszakban az együttműködés a fontos, nem az elkülönülés. A pártok és szervezetek nem önállóan fognak indulni, hanem valamilyen együttműködés részeként. Aki önállóan indul, az a FIDESZ malmára hajtja a vizet. Ezért nem látom értelmét a párttá alakulásnak.

Kuncze Gábor (fotó: sikerado.hu)

2., Mennyiben más az SZPE, mint a többi különböző szabadelvű formáció: az SZDSZ, az alakulóban lévő Fodor-párt vagy a Szema? A liberális választó számára miért jobb az SZPE, mint a másik három szervezet?

Nem méricskélek különbségeket. Az a kérdés, hogy a liberális választókat ki lesz képes megszólítani, kit követnek majd, amikor szavazataikról döntenek, ki az, aki leginkább hiteles lesz számukra.

3., A fent felsorolt három szervezettel kíván-e az SZPE bármilyen módon együttműködni? Ha igen, hogyan, ha nem, miért nem?

Sok sikert kívánok nekik.

Fodor Gábor, egyelőre ismeretlen nevű párt

1., Mennyiben más az Ön által vezetett, alakulófélben lévő párt, mint a többi különböző szabadelvű formáció: az SZDSZ, a Szema vagy a Szabadelvű Polgári Egyesület? A liberális választó számára miért jobb az Ön pártja, mint a másik három szervezet? Mi lesz a párt neve?

Elsősorban abban más, hogy most alakul, a többi formáció pedig már évek óta próbálja megszólítani a közel félmillió liberális szavazót. Nem tudom, nekünk hogyan sikerül majd, de az kiderült az elmúlt években, hogy nekik eddig nem jött össze. Lehet persze, hogy nem is ez volt a céljuk, de én olyan pártban gondolkodom, amelyik képes annyi szavazót sikeresen aktivizálni, hogy azok bejuttassák a liberálisokat a parlamentbe és ott képviselni tudjuk azt a felfogást, amelyik az emberben hisz és nem az államban.

Fodor Gábor

2., A fent felsorolt három szervezettel kíván-e az Ön pártja bármilyen módon együttműködni? Ha igen, hogyan, ha nem, miért nem?

Egyébként tisztességes és fontos kezdeményezések ezek, és bízom benne, hogy előbb-utóbb újra egymásra találunk majd. Az SZDSZ második tíz évét a rossz politikai döntések és az indulatos belső viták határozták meg. Túl sok sebet ejtettünk egymáson, értelmetlenül. Ebben nekem is van felelősségem, tanultam belőle. Túlságosan azzal voltunk elfoglalva, mi az, ami elválaszt, nem pedig azzal, mi az, ami összeköt minket. A leendő liberális pártban minden liberálisra és minden liberális irányzatra számítok.

Három ősbölény

Azt hallottunk: az egykori Demokratikus Ellenzék emblematikus alakjai, az SZDSZ alapító atyái közül lesz, aki húzónévként áll ki a Fodor Gábor vezette új párt mellett a nyilvánosság előtt. A nagy öregek közül az atv.hu-nak Demszky Gábor volt főpolgármestert, az SZDSZ egykori elnökét, Haraszti Miklós volt SZDSZ-es országgyűlési képviselőt, a párt többszörös volt ügyvivőjét és Kőszeg Ferencet, a szamizdat Beszélő szerkesztőjét, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselőt, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnökét sikerült megszólaltatnia.

„Én pillanatnyilag nem kívánok a pártpolitikában direkt módon részt venni, de szimpatizálok minden liberális kezdeményezéssel” – közölte megkeresésünkre Demszky Gábor. A volt főpolgármester közölte: bár a politikában semmi sem biztos, 2014-ig aligha tér vissza a politikai életbe és nagy valószínűséggel később sem. „2010-ben visszavonultam és ez így is marad” – fogalmazott. Kérdésünkre Demszky hozzátette: húzónévként vagy reklámarcként sem jelenik meg a 2014-es választási kampányban.

„A Fidesz eltakarításához fontos az összefogás, ezért az Együtt 2014-gyel szimpatizálok. A négy liberális szervezetnek (SZDSZ, Szema, SZPE, Fodor-párt – Sz. P.) az Együtt 2014-ben van jövője és helye” – fogalmazott az atv.hu-nak nyilatkozó volt szabaddemokrata politikus.

Az SZDSZ választási plakátja 1990-ben (fotó: retropol.blog.hu)

Demszkynél jóval élesebben fogalmazott Haraszti Miklós, az első médiaháború SZDSZ-es frontembere. „Határozottan visszautasítom. Nekem és annyi bajtársamnak Fodor Gábor igen kellemetlen emlék csupán” – közölte. Azt mondta: egyetlen formációnak sem tagja. „A jelenlegi csapatok közül az Együtt 2014 a legszimpatikusabb számomra, de annak sem” – tette hozzá.

Érdeklődésünkre Kőszeg Ferenc közölte: sem a leendő Fodor-pártból, sem más liberális alakulatból nem keresték meg. A Fodor-pártról sem pozitív, sem negatív véleményt nem tudott mondani, azt azonban közölte: mind a négy, általunk felsorolt képződményt „elég esélytelen próbálkozásnak” tartja. Kérdésünkre, hogy – mint ahogy azt Demszky Gábor látja – nem volna érdemes integrálódniuk az Együtt 2014-be, Kőszeg közölte: „nem biztos, hogy az Együtt 2014 vágyik erre”.

A hetvennegyedik évét áprilisban betöltő volt politikus kérdésünkre azt mondta: „politikai szerepet nem áll szándékomban vállalni”.

Interjúalanyunk – aki az utóbbi években több publicisztikát is írt az LMP mellett – azt mondta: nagyon sajnálatosnak tartja a pártszakadást „és mindkét oldalnak sok igazsága van”. Hozzátette: „ezzel mindkét csoport esélyei romlottak”, ugyanakkor kérdésünkre úgy reagált: a szakadárok „az Együtt 2014-gyel bejuthatnak”. További érdeklődésünkre hangsúlyozta: „azt nem tudom, hogy Schiffer bekerül-e az új Országgyűlésbe; lehet”.

A Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke úgy vélte: „egy olyan liberális párt kellene, mint a Tusk-féle Lengyelországban”. Miután munkatársunk közölte, hogy az sokkal inkább piacpárti, mint az LMP, Kőszeg úgy reagált: „ez igaz”.

atv.hu, Szegő Péter

Ajánlom

További belföldi híreink