Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-30 09:43:59

Bajnai: három dologból fakad a jelenlegi „katyvasz”

Bűncselekmény lenne, ha valaki korábban megszerzett ügynökadatokkal, ügyekkel manipulál, vagy azokat nem szolgáltatja be a levéltárnak - mondta Bajnai Gordon az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Haza és Haladás Egyesület elnöke arról is beszélt, azt szeretnék, ha ezek az adatok kutathatóak lennének a levéltárban.

Bajnai: három dologból fakad a jelenlegi „katyvasz”

A nemzeti érdekre hivatkozva folyik egy folyamatos háború, amely érdekek azonban a hatalmi érdekeket szolgálják ki - mondta Bajnai Gordon. A Haza és Haladás Egyesület elnöke szerint az az igazi nemzeti érdek, hogy ne veszítsünk el 2000 milliárdot, amelyből a Nemzeti Fejlesztési Terv segítségével épülhetne az ország, ezért érdemes lenne küzdeni. A korábbi alkunál jó volt az országnak az érdekérvényesítő képessége, és az volna a cél, hogy ne járjunk rosszabbul, mint a környező országok. Moszkvában a hírek szerint a paksi beruházás kerül majd napirendre, ugyanakkor ez sem a nemzeti érdeket jelenti, és Fukusima után egyáltalán nem biztos, hogy az atomenergia a legjobb út, és erről lenne érdemes népszavazást tartani három-négy év múlva- magyarázta. Bajnai Gordon elmondta: három dolog eredője az a „katyvasz”, ami most a problémákat okozza. Kevés a beruházás, szűkül a termelés, csökken a munkalehetőségek száma, és a hatalmi kérdéseknek mindig alárendelik a gazdasági érdeket, és az is látható, hogy nem értenek a gazdaságpolitikához- vélekedett a volt miniszterelnök, aki szerint az Együtt 2014-et létrehozóknak végig kell menniük egy folyamaton, hogy eldöntsék hogyan és milyen szervezetet hozzanak létre.

Egy párt lesz és nem három, semmi szükség arra, hogy három legyen – mondta Bajnai. Szerinte ezért nem kell feladniuk azokat az értékeket, amelyek a három alapító szervezetet jellemezték. Az LMP-vel nem egyeztettek a pártszakadás óta, de világos az álláspontjuk, azokkal akarnak egyeztetni, akik le akarják váltani az Orbán-kormányt, de nem akarják visszahozni a korábbi évek hibáit. Mindegy, hogy minek hívják őket, csak hitelesen képviseljék a változás politikáját, folytatta. Bajnai szerint nem miattuk szakadt az LMP, hiszen korábban is olvasható volt, hogy van egy törésvonal a párton belül. Ma nincs más reális válasz az ország hibáira, mint az összefogás, így egyértelmű, hogy kivel szimpatizál a két oldal közül – mondta a Haza és Haladás Egyesület elnöke. A tömörülés népszerűségvesztésének okai között a Fidesz lejárató-kampányát említette, illetve azt, hogy nem látszik egyértelműen, milyen módon működnek együtt a szervezetek.

Elmondta, hogy az ügynökügy lezárására is szükség van, a társadalomnak rossz a lelkiismerete, és azt szeretnék, ha ezek az adatok kutathatóak lennének a levéltárban, azokat kivéve, akiket életveszély fenyeget külföldön. Bajnai Gordon szerint civil kontrollra is szükség van, és az adatokat a kutatók és az érintettek is nyilvánosságra hozhatják. Nem az a cél, hogy bosszúhadjárat legyen, az a cél, hogy valaminek a lezárása menjen végbe, nyissunk egy tiszta lapot. A volt miniszterelnök szerint az viszont bűncselekmény lenne, ha valaki korábban megszerzett adatokkal, ügyekkel manipulál, vagy azokat nem szolgáltatja be a levéltárnak. Hozzátette: az új párt megalakulásának tavasszal meg kell történnie.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink