Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-27 16:10:47

Kettészakadt az LMP - Jávorék új pártot alapítanak, de nem mondanak le

Kilépnek az LMP-ből és új pártot hoznak létre a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai - jelentette be Jávor Benedek vasárnap. A kilépés mintegy száz tagot érint, Schiffer András szerint ez nem jelent pártszakadást.

Kettészakadt az LMP - Jávorék új pártot alapítanak, de nem mondanak le

A platformot alapító nyolc országgyűlési képviselő továbbra is megtartja mandátumát és párbeszédet kezd az LMP hét képviselőjével annak érdekében, hogy valamilyen formában megmaradjon az országgyűlési frakció – tette hozzá.

   

"Eljött az idő, hogy elengedjük egymás kezét", mert véget kell vetni annak a helyzetnek, hogy két, egymással összebékíthetetlen stratégia, és két, egymással a kormányváltásban egyetérteni nem tudó csoport bénítja egymást – jelentette ki Jávor Benedek, hangsúlyozva, hogy az LMP kongresszusa szombaton megerősítette azt a novemberi döntést, amely a 2014-es választásokon mindenfajta együttműködést kizár az ellenzéki erőkkel.

   

Az eset előzménye, hogy az LMP kongresszusa szombaton - a platform határozati javaslatával ellentétben - úgy döntött, nem változtatja meg a párt novemberben elfogadott határozatát, amely elutasítja az együttműködést az Együtt 2014-gyel.

"Az eddigi stratégiai nem vezet kormányváltáshoz"

A Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai úgy látják, hogy ez a stratégia nem vezet kormányváltáshoz, nem segíti elő azt, hogy Orbán Viktor és kormánya távozzon. A kongresszus demokratikus döntést hozott, ezt nincs joguk megkérdőjelezni, de nem tudnak egy olyan szervezetért őszintén dolgozni, amely nem járul hozzá a 2014-es kormányváltáshoz – mondta a politikus.

   

Szavai szerint nem szeretnék tovább blokkolni az LMP munkáját azzal, hogy a párt idejének, energiájának és erőforrásainak jó részét a belső nézetkülönbségek kötik le.

   

Az egykori frakcióvezető kijelentette: az elmúlt három évben sokat tanultak egymástól, ezért a méltányosság és a kölcsönös elismerés alapján akarják kialakítani az LMP-hez való viszonyukat.

   

Karácsony Gergely kiemelte: a platform vasárnapi ülésén részt vevő mintegy száz ember nagy többséggel döntött a kilépésről, és tette le voksát egy új párt megalakítása mellett. A képviselő azt mondta, hogy egy olyan szociálisan érzékeny, "tehát ebben az értelemben baloldali zöld pártot" szeretnének létrehozni, amely képes hatékonyan képviselni az ökopolitikai értékeket. Ez csak úgy képzelhető el, ha az új szervezet nyitott az együttműködésre a többi ellenzéki erővel.

   

Dorosz: egyikünk sem mond le

Az atv.hu arra volt kíváncsi, hogy a nyolc platformista képviselő közül – különös tekintettel arra, hogy mindegyikük listáról jutott be az Országgyűlésbe – nincs-e senki, aki visszaadná a mandátumát. Szerkesztőségünk a nyolcak közül Dorosz Dávidot érte el. Kiderült: nincs. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: egyikük sem mond le. Dorosz elmondta: a platform vasárnapi közgyűlésén a platformtagok kilencvenöt százaléka határozottan amellett volt, hogy a nyolcak ne adják vissza mandátumukat és kezdjenek egyeztetést a frakció megőrzése érdekében. Mint fogalmazott, „a nyolc képviselő és a száz-százhúsz fős platform már a kongresszusra készülve elhatározta, hogy együtt mozog”.

Dorosz szerint a maradókkal nagyon sok kérdésben egyetértenek. „Az ökopolitika hazai képviselete szempontjából fontos, hogy együttműködjünk” – mondta. Kérdésünkre megjegyezte: hétfőn vagy kedden megkezdődnek a maradók és a távozók közti tárgyalások. Megjegyzésünkre, hogy ez esetleg nem lesz könnyű, a platformista képviselő úgy reagált: „Az elválást a legkulturáltabban és a legbékésebben szeretnénk megejteni. A tárgyalásokra teljes nyitottsággal érkezünk.”

A politikus leszögezte: éppen az LMP "párbeszéd-képtelensége" sarkallta őket a kilépésre. Kifejezett cél, hogy 2014 után a párt önálló parlamenti frakcióval járulhasson hozzá az "óriási társadalmi, gazdasági és politikai válság" felszámolásához – tette hozzá.

   

A kiválással kialakult helyzetre olyan típusú politikai megoldást akarnak találni, amely "nem égeti fel a hidakat (…) és nem okoz újabb sebeket" – mondta az LMP-re utalva.   

Szabó Tímea hangsúlyozta: a platform tagjai arra kérték a nyolc országgyűlési képviselőt, ne adják vissza a mandátumukat és keressenek olyan megoldást, amely után tovább tudják folytatni a frakcióban megkezdett munkát. Ennek érdekében a jövő hét elején tárgyalásokat kezdenek a képviselőcsoport többi tagjával arra vonatkozóan, hogy miként tudnak együtt dolgozni.

   

A politikus azt is elmondta, hogy a platform egy delegációja átment az LMP éppen zajló kongresszusára, ahol hivatalosan is bejelentették döntésüket.

   

Karácsony Gergely a frakció működését firtató kérdésre azt válaszolta, hogy a házszabály tartalmaz bizonyos kötöttségeket, amelyekhez alkalmazkodni kell. Hangsúlyozta, hogy a politikai stratégiát illetően voltak éles konfliktusaik, de a parlamenti munkában kevés vitájuk volt. A részleteket nem a sajtó nyilvánossága előtt kell megbeszélni – tette hozzá, miközben kiemelte, békés elválást szeretnének, ami nem teszi lehetetlenné a közös parlamenti munkát.

   

Az új párt nevén még gondolkoznak, számos ötlet felmerült, de ebben a platformnak közös álláspontra kell jutnia – mondta Szabó Tímea. Jávor Benedek ehhez hozzátette, szükség van még két-három hétre, hogy meghozhassák a megalakuláshoz szükséges döntéseket.

   

Hozzászoktak ahhoz, hogy minimális pénzből is pártot üzemeltessenek – felelte Karácsony Gergely arra a kérdésre, hogy miből finanszírozzák az új szerveződést. Szabó Tímea ehhez hozzáfűzte: véleménye szerint adománygyűjtő munka fog indulni a párton belül.

   

Először az új pártnak meg kell alakulnia, amíg ez nem történik meg, addig korai tárgyalásokat folytatni az együttműködésről – mondta végül Jávor Benedek. Hozzátette ugyanakkor, hogy a választások nincsenek messze, ezért ha részt akarnak venni az ellenzéki együttműködésben, akkor az év második feléig tisztázni kell annak formáját.

    

A platformhoz tartozó politikusok a sajtótájékoztató után azt közölték az MTI-vel, hogy csatlakozik hozzájuk az LMP fővárosi kerületi képviselőinek körülbelül fele és a vidéki politikusainak hozzávetőleg negyven százaléka. Somfai Ágnes, a fővárosi önkormányzat tagja az MTI-nek azt mondta, hogy miután a budapesti frakció mindhárom tagja a platform alapítója, ezért ők is kilépnek az LMP-ből és csatlakoznak az új párthoz.

Jávor: egy új köztársaság felépítésének első lépése

Jávor Benedek vasárnap este Facebook-oldalán tett közzé egy videóüzenetet, melyben arról beszél, hogy nagyon nehéz döntést hoztak meg ma, hiszen öt évig dolgoztak együtt az LMP-ben azokkal, akiket most elhagynak. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy véget kell vetni azoknak a belső feszültségeknek, amik az elmúlt hónapokban megbénították a párt munkáját.

Hozzátette: ahhoz kapták meg a platformtagok támogatását, hogy az új politikai erő ne csak az Orbán-kormány elzavarását jelentse, hanem egy új köztársaság, egy új Magyarország felépítésének az első lépése is legyen.

Schiffer: "nem pártszakadás"

Schiffer András szerint nem jelent pártszakadást a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjainak kilépése az LMP-ből, hiszen a párttagság alig 10 százaléka jelezte eddig távozási szándékát. "Egy hajóban két irányba nem lehet evezni" - mondta Schiffer András a történtek okaira utalva.

   

A frakcióvezető elmondta, hogy érzelmileg nehezen élte meg a kilépéseket, de az elmúlt hetek történései alapján fel kellett készülni arra, hogy néhányan elhagyják a pártot. Hangsúlyozta: nem a sajtón keresztül kíván üzenni azoknak, akikkel jelenleg egy frakcióban ül.

   

A tárgyalásokon meg fogják vitatni, hogy a pártból kilépők a frakció tagjai maradjanak-e a házszabály alapján. Schiffer András újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az LMP alapszabálya nem zárja ki annak elvi lehetőségét, hogy más párt tagjai is a frakció képviselői lehessenek.

   

Az ellenzéki politikus cáfolta azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a párt zártkörű kongresszusán bárkit is távozásra szólítottak volna fel.

   

Schiffer András megerősítette, hogy úgy szeretnék lebontani "a nemzeti cinizmus rendszerét", hogy nem kérnek azokból, akik korábban Magyarországot kormányozták. Olyan ökopolitikai alternatívát akarnak felmutatni, amely világosan megmutatja: lehetséges a nagytőke ellenében politizálni úgy, hogy a magyar munkavállalók kiszolgáltatottsága csökkenjen, az ország pedig megőrizze természeti és kulturális örökségét – tette hozzá.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink