Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-23 14:38:59

Pénzosztás haveroknak – L. Simon szerint előfordulnak ilyen esetek

A kulturális intézményvezetők pályáztatás nélküli kinevezése mellett érvelt L. Simon László, aki korábban az ATV Szabad szemmel című műsorában beszélt elképzeléséről.

Pénzosztás haveroknak – L. Simon szerint előfordulnak ilyen esetek

A kultúráért felelős államtitkár javaslatát azóta több társadalmi szervezet és az LMP is bírálta, szerintük ugyanis a pályázati rendszer megszűnése az intézményvezetők politikai alapon történő kiválasztását tenné lehetővé. A bírálók szerint a kulturális intézmények élére pályázók anyagainak nyilvánosnak kell lenniük, a döntést pedig egy szakmai testületnek kellene meghoznia.

L. Simon ugyanakkor az ATV Startban rámutatott: felvetése még nem egy kész koncepció, hanem mindössze egy javaslat, amelyről társadalmi vitát kell folytatni. Ráadásul a pályáztatás nem kerülne eltörlésre, csupán az erre vonatkozó kötelezettség szűnne meg, ahol pedig nincs pályázat, ott a megfelelő szakmai koncepció ugyanúgy követelmény lenne, mint a pályázók esetében – tette hozzá L. Simon, aki mellesleg azzal is egyetért, hogy a jelöltek szakmai anyagait, illetve a kinevezés folyamatát mindenki számára átláthatóvá kell tenni.

Az államtitkár emellett azt is elmondta, Európa legtöbb országában a kinevezés pályáztatás nélkül történik, de ahol van pályázat, a legtöbb esetben ott is az adott területért felelős miniszter, vagy az intézményfenntartó hozza meg a végső döntést, függetlenül a pályázat eredményétől. L. Simon egyébként nem érti, miért gondolja az amúgy kormányváltásra készülő ellenzék, hogy a Fidesz saját embereit ültetné a kulturális intézmények élére, amikor a vezetőváltások a kormányváltás idején már megtörténtek, így a kinevezések többsége már 2014 után fog megtörténni.

L. Simon azt is elmondta, ahogy az intézményvezetők kinevezéséről az intézmény fenntartójának, úgy a pályázati pénzek elosztásáról a különféle szakmai kuratóriumoknak van joga rendelkezni. Mint mondta, ez teljesen logikus, hiszen itt nem egy intézmény fenntartásáról van szó. Arra a műsorvezetői felvetésre, miszerint logikus lépésnek tekinthető-e, hogy a rendszer megkerülésével a kormánnyal jó viszonyban lévő emberek kapnak az előírtnál jóval nagyobb összeget, az államtitkár úgy reagált: előfordulnak ilyen esetek, de ha már itt tartunk, mennyiben volt logikus lépés, hogy Hiller István a Nemzeti Kulturális Alap keretéből, a folyóirat-támogatást semmibe véve rendszeresen a Hócipőnek adott támogatást? Mint fogalmazott, „Markó Iván legalább egy Kossuth-díjas táncművész, viszont nem hiszem, hogy a Hócipő egy kulturális folyóirat lenne, amely méltó a kulturális tárca támogatására”.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink