Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-21 18:23:59

Krausz: az MTA is a Horthy-rendszer restaurációjára törekszik

Egyes történészek mítoszteremtéssel, politikai megrendelésre próbálják igazolni, illetve pozitív színben feltüntetni Magyarország katonai szerepvállalását a második világháborúban – legalábbis Krausz Tamás történész szerint, aki az ATV Start című műsorában azt mondta, immár a Magyar Tudományos Akadémia történészei körében is megjelent a neohorthysta restaurációra való törekvés.

Krausz: az MTA is a Horthy-rendszer restaurációjára törekszik

Krausz mindezt annak kapcsán mondta, hogy nemrégiben Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója a doni katasztrófa hetvenedik évfordulója alkalmából kijelentette: „nem lehet felelőtlen tettként értékelni a második magyar hadsereg Don-kanyarba küldését, hiszen ma már tudjuk, hogy a katonák mindent megkaptak, amit a korabeli ország adhatott”. Fodor Pál szerint a trianoni békediktátum korrekciója csak német és olasz segítséggel jöhetett létre, ezért a magyar politikai vezetés nem tehette meg, hogy ne vegyenek részt a németek oldalán a Szovjetunió elleni háborúban.

Krausz Tamás szerint ugyanakkor ezen revizionista álláspontot hangoztató történészek teljes mértékben figyelmen kívül hagyják azokat a magyar és szovjet forrásokat, amelyek többek közt a Don-kanyarba küldött magyar hadsereg rendkívül rossz felszereltségéről, megroppant erkölcsi állapotáról, valamint a tisztikar felkészületlenségéről szólnak. Krausz szerint a 2. magyar hadsereg vereségével a politikai vezetésnek éppen azon törekvése pecsételődött meg egyszer s mindenkorra, ami miatt a katonákat odaküldték. A történész szerint a magyar katonaság 1943 telén oly mértékű vereséget szenvedett, amelyet nem csak a magyar, de a teljes szövetséges hadsereg sem tudott soha többé kiheverni.

A történész szerint a magyar katonákat áldozatként küldték a náci alárendeltségben lévő katonai egységbe, és mint mondta, áldozatként is haltak meg. Ezért mint fogalmazott, „aki a nácikkal akarja igazolni a magyar külpolitikai érdekek érvényesülését, az visszatér a Horthy-rendszerhez”.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink