Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-14 12:17:59

Bajnai: a baloldalon sem mindenki akarja Orbán távozását

Az Együtt 2014 alapítója az ATV Szabad Szemmel című műsorában beszélt arról, hogy miért nem ment el a DK által szervezett Fidesz-ellenes tüntetésre, mit gondol az ellenzéki összefogás állásáról, illetve mi a válasza Rogán Antal vádjára, hogy drasztikusan csökkenteni akarja a minimálbért.

Bajnai Gordon a vasárnapi, a Demokratikus Koalíció által Bayer Zsolt publicisztikája miatt szervezett Fidesz-ellenes tüntetés kapcsán elmondta, hogy sok problémájuk volt a szervezéssel. Mint fogalmazott: „Magyarországon úgy tűnik, mintha a rasszizmus elleni harcot nagyon sokszor ürügynek használnák. Tehát ebben az ügyben is mindenki ürügynek használta az alap bűncselekményt, a gyilkossági kísérletet, hiszen Bayer Zsolt ürügynek használta, hogy a cigányok ellen uszítson. Aztán úgy tűnik, hogy most mintha nem Bayer Zsolt ellen tüntettünk volna ott, hanem a Fidesz ellen.”

A Fidesz sara

A politikus szerint azért volt sikeres a tavaly októberi, antiszemitizmus elleni tüntetés, mert a demokratikus közép pártjai egységesen próbáltak kiállni egy nemzeti ügyben, amit a szélsőségek kiszorítása jelent.  Most – érvelt Bajnai – „a végső célpont a Magyar Hírlap és Bayer Zsolt kellett volna, hogy legyen”.

Az Együtt 2014 társalapítója egyébként leszögezte, hogy a Fidesz azt ígérte, hogy két héten belül rendet tesznek, ha 2010-ben hatalomra kerülnek. Két év is eltelt azóta, de a személyek elleni bűncselekmények száma radikálisan nőtt, hiszen 2009-ben 7500 személy elleni bűncselekményt regisztráltak körülbelül, 2011-ben 13.000-et. Tehát az ellenkezője történt az ígéreteknek, ami számára a Fidesz kormányzóképtelenségét mutatja, nemcsak rendészeti oldalról, hanem gazdasági oldalról is. „A nyomort Magyarországon nem csökkentették, hanem súlyosan mélyítették az elmúlt években. Ezekről kevés szó esik. Helyette ilyen ostoba cikkek és arra ostoba reakciók jelennek meg” - fűzte hozzá Bajnai Gordon.

A politikus az Együtt 2014 pártalapítási szándékáról és az ellenzéki összefogás állásáról szólva megjegyezte: a Fidesz világossá tette, hogy egyesületek nem indulhatnak a választásokon, míg az MSZP küldött számukra egy levelet, amelyben leírta, hogy nem kívánnak beállni egy közös ellenzéki együttműködést jelentő zászló alá. Hanem meg akarja tartani a saját önállóságát és valamilyen koalíciós megállapodást akar kötni, más pártokkal együtt.

„Ebből logikusan következik, hogy ha mi képviselni akarjuk, amit mondtunk, hogy Magyarországon legyen egy korszakváltás, hogy szabaduljunk meg az Orbán-rezsimtől, és hogy ne menjünk vissza 2010 elé sem, akkor ehhez valamilyen módon kell, hogy tudjanak ránk szavazni azok, akik ezzel egyetértenek. Ehhez előbb-utóbb valamilyen pártot kell alapítanunk. Most csak itt tartunk” – indokolta Bajnai Gordon, hogy miért gondolkodnak a pártalapításon.

Még kevés az ellenzék Orbán leváltáshoz?

A jelenlegi tárgyalások formáját egyébként a politikus egyenesen alkalmatlannak nevezte arra, hogy a korszakváltást megalapozza, mert nagyon sok szervezet vesz részt benne. „Nem is baj egyébként, hogy ha az MSZP-hez ilyen-olyan módon kötődő szervezetek most egyeztetnek egymással, kialakul valami közös álláspont. Mi azt gondoljuk, hogy először a választókkal, a szakmai szervezetekkel, kamarákkal, szakszervezetekkel, civilekkel kell felépíteni egy programot, velük kell elfogadtatni. A koalíciókötés utolsó előtti aktusa az, amikor a pártok saját ideálisnak gondolt programjukhoz képest egymással kompromisszumokat kötnek. Ez szerintem valamikor nyáron van” – fejtette ki Bajnai Gordon, aki azt megjegyezte, hogy jelenleg azoknak, akik az MSZP által szervezett egyeztetéseken részt vesznek „együtt nincs annyi választójuk, ami ahhoz kellene, hogy leváltsuk az Orbán-rezsimet, pedig ez a közös célunk”.

Bajnai kissé önkritikusan azt is hozzátette, hogy az Együtt 2014 mozgalommal együtt sincs, amely – mint ismeretes – nem vesz részt a szakpolitikai egyeztetéseken.  A politikus szerint ugyanis hiába nagyon színes és vegyes az egymással egyeztető ellenzéki társaság, de a bizonytalanok attól bizonytalanok, hogy – idézzük – „nem látnak egyelőre biztosítékot arra, hogy bár nagyon szeretnék, hogy az Orbán-rezsim múljon el az ország életéből, de hogy utána nem kerülnek vissza ugyanazok a hibák, bűnök, amelyek 2010 előtt mérgezték a politikát Magyarországon.”

A műsorvezető a beszélgetés során idézte Bajnai Gordon Szécsényben elmondott kijelentéseit, miszerint nyáron, legkésőbb ősszel kiderül, kik azok, akik esetleg úgy gondolják, hogy nem baj, hogy ha nem győzzük le az Orbán-kormányt, az a fontos, hogy mi nagy ellenzéki párt legyünk, vagy erősödjünk, vagy x, y magas pozícióban legyen.

Arra a kérdésre, hogy Mesterházy Attilára vagy Schiffer Andrásra gondol-e, Bajnai az felelte: „Nem, egyikükre sem gondoltam konkrétan. Azt gondolom, hogy lesz majd egy választóvíz valamikor. Én is azt gondolom, hogy nyáron, legkésőbb ősz elején meg kell egyezni azoknak, akik kormányozni akarnak. Nem kell mindenkinek. Az LMP mostani vezetése például azt mondta, hogy ők nem akarnak ebben a koalícióban részt venni”.

A politikus szerint minden pártnak a maga dolga, hogy a saját választóival elszámoljon, de nagyon sokszor ezek a választóvonalak a pártokon belül húzódnak azok között, akik mindenáron első helyre teszik, a személyi ambícióik elé teszik az Orbán-rezsimtől való szabadulás és azok között, akik más érdekeket követnek. „ Azokkal érdemes nekünk összefogni, akik korszakváltást, az Orbán-rezsimtől való megszabadulást és jó kormányzást szeretnének végre Magyarországon, akik készek arra, hogy minden mást hátrébb soroljanak, mint ezt a célt. Dobó Istvánt idézhetném az Egri csillagokból, inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl” – emelte ki Bajnai.

Bajnai, Rogán és a minimálbér

Mint emlékezetes, Rogán Antal megtámadta Bajnai Gordont, hogy a mozgalma a minimálbért drámaian tervezi csökkenteni. Az Együtt 2014 társalapítója ennek kapcsán kifejtette: „Mi azt javasoljuk, hogy a minimálbér költségét csökkentsük, így van leírva a papírban, amelyet tavaly tavasszal, mint egy átfogó szociálpolitikai szakmai programot közzétettünk.”

Ugyanis 2010-ben a minimálbér 73.000 forint volt, most 98.000 forint lett az idei évtől. Ami azt jelenti, hogy 25.000 forinttal emelte meg a Fidesz a bruttó bérköltséget, amibe kerül egy vállalkozónak foglalkoztatni egy minimálbérest. Azonban ez nettóban nem jelent ekkora növekedést.  ( Hiszen megszűnt a minimálbér adómentesége – szerk.) A volt miniszterelnök számítása szerint 2010-ben, amikor a Bajnai-kormány befejezte a kormányzást, akkor 60.000 forint nettó ment a zsebébe minden egyes minimálbéres alkalmazottnak, míg tavaly év végén alig több, 60.900 forint, amit az idei évtől emelték fel 64.000 forintra. Ha figyelembe veszi, hogy mennyi volt a pénzromlás az elmúlt években, akkor egy minimálbéren foglalkoztatott embernek ma 68.000 forintot kellene keresni. „Valójában ebből az látszik, hogy a Fidesz befagyasztotta a minimálbért, radikálisan csökkentette annak a valódi vásárlóértékét. A vállalkozók költségét, ezt minden vállalkozó elmondja, ahol az országban járok, radikálisan megnövelte. Ezért vesznek el sorban a munkahelyek Magyarországon, a következő két évben körülbelül 50.000 munkahely fog megszűnni Magyarországon az adóemelés miatt” – fogalmazott Bajnai Gordon, aki szerint ezért is nevezhető dilettánsnak a kormány gazdaságpolitikája.

Arra a kérdésre, hogy valóban 98.000 forintról 66.000-re csökkentenék a minimálbért, a volt miniszterelnök azt válaszolta: „Dehogyis. Ezt a számot Rogán Antal mondta, gondolom azért, mert nem akart Bayer Zsolt problémájáról beszélni, vagy arról, hogy ő miért nem áll ki ebben az ügyben”.

Az adórendszerrel kapcsoltban kifejtette, hogy ők nem akarják az egykulcsos SZJA eltörlésével a középosztályt súlyos, havonta a zsebükön mérhető veszteség érje. Számára az a hüvelykujjszabály, hogy „a legjobban kereső 10 százalék fizessen többet, de ne annyival többet, ami miatt inkább elviszi máshová a jövedelmét, vagy elmegy Magyarországról. Így is rengetegen menekülnek ma el Magyarországról.”

A konkrétumokat firtató riporteri kérdésre Bajnai elmondta, hogy hosszú távú modellt készítenek, de azt tapasztaljak, hogy gazdaság jövőjével kapcsolatos számításokat állandóan igazítani kell, hiszen csak az ősszel három megszorító csomagot jelentett be a kormány egymás után, mert egyre romlik a gazdaság helyzete. „2014 nagyon messze van, de előtte meg kell mondani pontosabban, hogy mit akarunk majd csinálni. De ezt csak akkor lehet, ha látjuk a számokat, különben kuruzslás lenne” – emelte ki a politikus.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink