Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-15 12:10:46

„Mesteri láncszavazás” A roma vezető megbánta, hogy segített a Fidesznek

A Fidesz, illetve Kapus Krisztián polgármester győzelme érdekében tizenegy autóval szállították láncszavazni a kiskunfélegyházi romákat a 2010-es önkormányzati választás során – erről beszélt egy hangfelvételen Ajtai Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Fidesz választmányi tagja, a megyei cigány önkormányzat elnöke. Mint mondja, a láncszavazást „mesteri módon” végrehajtották, a Kapus Krisztiánnak nyújtott segítséget mégis élete legrosszabb döntésének tarja. Most azzal magyarázza mondatait, hogy azokat „próbából” mondta, egy olyan fidelitasos fiatal biztatására, aki szerint a párt ezzel a megrendezett felvétellel akarja távozásra bírni a polgármestert.

„Mesteri láncszavazás” A roma vezető megbánta, hogy segített a Fidesznek

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Élete legrosszabb döntésének nevezte Ajtai Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnöke azt a segítséget, amelyet a 2010-es önkormányzati választások során a fideszes Kapus Krisztiánnak nyújtott. A politikus – aki egyben a Fidesz megyei választmányi tagja, illetve a Fidesz-szövetséges Lungo Drom megyei elnöke – egy városi vezetővel folytatott beszélgetésben mondta el, hogy miként segítették győzelemre Kapust. A roma politikus a hangfelvételen – amelyen egyébként idézhetetlen módon szidja a Fidesz helyi és megyei potentátjait – arról beszél, hogy bár mások is voltak a romák közül, akik segítették Kapust, a legtöbbet azonban szerinte mégis ő tette.

Mesteri láncszavazás

Önvallomása szerint Ajtai közel 300 embert  mozgatott a városban, 11 autóval hordták őket be szavazni. A felvételen arról beszél, hogy mesteri módon végezték el a láncszavazazást, amit meg is magyaráz: a lánc első tagjának az a dolga, hogy az üres szavazócédulát kihozza, és miután azt kitöltötték, a következő ember visszaviszi, bedobja az urnába, majd kihozza a sajátját üresen – és így tovább. A roma vezető, megjegyzi, hogy nagy segítséget jelent, ha egy évben kétszer össze tud valaki hívni 300 embert és jól tartja őket, vagy esetleg még munkát is tud nekik adni.     

        Ajtai Tibor

De ha ilyen mesteri módon sikerült győzelemre segíteni Kiskunfélegyházán Kapus Krisztiánt és a Fideszt, akkor vajon miért nevezi élete legrosszabb döntésének mindezt Ajtai?

Az atv.hu birtokába került dokumentumokból kiderül, Ajtai Tibor, valamint Piroska Gábor – a helyi cigány önkormányzat vezetője – a választásokat követően szerződést kötött a polgármesteri hivatallal, és ennek értelmében havi bruttó 200 ezer forintra voltak jogosultak a közpénzek terhére: Ajtai mint antidiszkriminációs szakértő, Piroska pedig mint kisebbségi referens. Ezt az eredetileg 2014 évig tartó megállapodást azonban a város 2011 szeptemberében felmondta.

Ajtai szerint volt még egy olyan megállapodás is, miszerint a város területén a közterület-fenntartási munkákat, a zöld felületek munkálását az Agro Dimenzió Kft kapja meg. (A céget a nyilvános adatok szerint bizonyos Ajtai Attila vezeti.) Ám mint kiderült, ez az ígéret sem teljesült.  

Inkább a szocik

Ajtai a felvételen fogadkozik, hogy ha lesz időközi választás Kiskunfélegyházán – ami Kapus Krisztián tevékenységével összefüggő, jelenleg ügyészségi nyomozás tárgyát képező ügyek miatt többször is felmerült - cigány szavazatot nem fog kapni a Fidesz. Indulatosan arról beszélt, hogy ha a megyei elnöki székébe kerül, ezt akkor is eléri. Elszántságát illusztrálandó megjegyezte, hogy a cél érdekében akár 5 ezer forintot fizetne a cigányoknak személyenként, ha a szocialistákra szavaznak. Állítása szerint mindezt elmondta Kapusnak is, akit azzal is szembesített, hogy az MSZP az ilyen ügyekben tisztességesebb volt, mert mindig igyekezett törleszteni az adósságait, és nem vájták ki egymás szemét 20 fillérért.

Nagyon akarta

A két roma vezetőn kívül egy harmadik is választási együttműködési megállapodást kötött Kapus Krisztiánnal. A Bács-Kiskun Megyei Roma Kisebbségi Egyesület, valamint ennek kiskunfélegyházi szervezete vállalta, hogy „előmozdítja a támogató fél választási sikerességét”. Ezért cserébe Kapus Krisztián – akinek az aláírása szerepel a szóban forgó dokumentumokon – vállalta többek között, hogy irodahelyiséget, valamint 100 ezer forintos havi működési keretet biztosít az egyesület számára. Mint Hajagos Gábor, a helyi szervezet vezetője az atv.hu-nak elmondta, a választási kampány idején több száz ajánlószelvényt gyűjtöttek össze, „mert Krisztián iszonyatosan akarta a cigány szavazatokat”.

       Kapus Krisztián

„Amikor letettem elé a borítékot, megjegyeztem, hogy nekem igazából nem csak a narancssárga, hanem a vörös szín is tetszik, mire idegesen remegve azt válaszolta, hogy ne humorizáljak” – emlékszik vissza a cigány vezető. Hajagos Gábor végül a megállapodás fejében támogatta a Fideszt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ennek során semmi törvénytelenséget nem követtek el, nekik csak az volt a céljuk, hogy a helyi romákon a Fidesz közreműködésével igyekezzenek segíteni. „Tudtuk, hogy Ajtaival és Piroskával is megegyezett, láttuk is hogy kisbusszal hordják az embereket szavazni. Mi viszont nem akartunk ilyen eszközzel élni” – mondta. A kopogtatócédulák gyűjtésében nyújtott segítségük ellenére azonban a választások után Hajagosék hiába keresték irodájukat a polgármesteri hivatalban, Kapus Krisztián nem váltotta be a szerződésbe foglalt ígéreteit.   

A Fidelitas puccsa?

Természetesen megkerestük az érintetteket is. Ajtai Tibor időhiányra hivatkozva erre a hétre ígérte, hogy személyesen nyilatkozik az ügyben. Piroska Gábor pedig ugyancsak egy későbbi, meg nem határozott személyes találkozón ígért választ. (Kapus Krisztián válaszát pedig keretes írásunkban olvashatják.)  

Időközben ugyanakkor a YouTube videomegosztón nyilvánosságra került egy interjú, amelyben Ajtai Tibor elismeri, hogy létezik a szóban forgó hangfelvétel, ám az abban elhangzottakra sajátos magyarázatot ad. Eszerint többekkel együtt Dósai Bence, a Fidelitas megyei elnöke (és országos alelnöke) vette rá arra, hogy működjön közre egy olyan hanganyag összeállításában, amellyel majd Kapus Krisztiánt meg lehet zsarolni, hogy távozzon posztjáról. Szerinte a hanganyag tartalmának nincs köze a valósághoz, azt „próbából” vették fel a jegyzővel, három alkalommal. Mint mondta, csak később jött rá, hogy a Fidelitas-vezető saját szakállára akarta végrehajtani a puccsot, arról nem tudott sem Lezsák Sándor választókerületi elnök, sem Kerényi János régiós pártigazgató.

Azonban Csölle Yvette jegyző - akit Kapus Krisztián elbocsátott január elején - lapunknak hartározottan cáfolta, hogy ezek próbafelvételek voltak. Mint mondta, a felvétel az ő irodájában készült, egy "hétköznapi" beszélgetés keretében.    

Az is kérdés, hogy ha valóban átverés történt, és Ajtait csak statisztaként használták volna, akkor miért volt szükség 46 perces felvételre; miért vall be részletesen egy bűncselekményt; miért szidja és vádolja különféle dolgokkal a megyei Fidesz-vezetőket, Lezsákot és Bányai Gábor megyei elnököt, és miért említi korrupciógyanúra okot adó szövegkörnyezetben Kerényi János nevét? És vajon miért jegyzi meg a felvétel közepén, hogy ugye a beszélgetésről nem készül felvétel?

Kapus Krisztián lapunknak megküldött válasza

A 2010-es települési önkormányzati választáson ismereteim szerint semmilyen Ön által felvetett panasz, kifogás nem érkezett a helyi Választási Bizottsághoz, illetve a választás eredményét sem kifogásolta senki, semmilyen indokkal.

A fentiek alapján erősen elgondolkodtató, hogy egy sajtóper esetén mennyire bírna bizonyító erővel az Ön által említett - kimondottan ez ellenem folytatott lejárató hadjárat újabb állomásaként összeállított, sikertelen politikai puccskísérlet eredményeként készült - hangfelvétel és dokumentáció. (Az állítólagos összeesküvés szereplői információink szerint megdöbbentek, hogy nevüket kitalált üggyel hozták összefüggésbe, ők ugyanis nem tudnak semmiféle puccskísérletről - a szerk.)

Tudomásom szerint Ajtai Tibor úrral Kiskunfélegyháza felmentett jegyzője, dr. Csölle Yvette kötött, majd mondott fel megbízási szerződést teljesen más ügyben, illetve ugyancsak ő igazolta le a szerződés alapján végzett tevékenységet is. (A jegyző tájékoztatása szerint azonban mindezekre a polgármester utasította, aki a szerződésbe foglalt feladatkört is meghatározta - a szerk.)

Egyébként nem olyan régen hívták fel a figyelmemet egy az interneten terjedő videóra, amelyben az Ön által is említett Ajtai úr nyilatkozik. Az interjú sok kérdésére választ adhat, ha gondolja, átküldöm a linket.

Megjegyzem, mélységesen elszomorít, hogy egyesek – végső elkeseredésükben, hogy a lemondatásomra irányuló aljas munkájuk nem érte el célját – már a választások tisztaságának megkérdőjelezését használják fel Kiskunfélegyháza, a helyi képviselők és személyem ellen folytatott kíméletlen harcukban.

 

Tisztelettel kérem, hogy a jövőben Kiskunfélegyháza sikereiről, pályázati eredményeiről, illetve a város gazdasági konszolidációjáért folytatott eredményes tevékenységünkről is tájékoztassa olvasóit.

Frissítve: visszavonta minden korábbi nyilatkozatát, és minden továbbit megtagad az a roma politikus, akinek neve – különböző hang - és videofelvételek kapcsán – közszájon forgott az elmúlt napokban Kiskunfélegyházán. (Ennek ellenére kedd délután még valamennyi felvétel elérhető volt az interneten.)

Frissítve 2: cikkünk nyomán az Együtt 2014 és a Jobbik is feljelentést tesz, mert megítélésük szerint az említett hangfelvétel a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúját veti fel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink