Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-08 05:10:50

„Nem tudtam nem állást foglalni” Dokumentumfilm a jobbikos zsidózásról

A közelmúltban a svéd 4 News hírcsatorna leadott egy dokumentumfilmet, mely Gyöngyösi Márton világot bejárt zsidózásáról, a reakcióról – vagy annak hiányáról – valamint az azt követő vasárnapi, történelmi jelentőségű antifasiszta tömegtüntetésről szólt. A szerző, Czinkóczky Csaba, a Svédországban élő újságíró, dokumentumfilmes portálunknak elmondta: belső meggyőződése vezérelte a film elkészítésében.

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Czinkóczky Csaba dokumentumfilmjét – melyben többek között megszólalt Kálmán Olga az ATV műsorvezetője, Bajnai Gordon, volt miniszterelnök, Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Krekó Péter, politikai elemző, Köves Slomó, rabbi, a szocialista Kunhalmi Ágnes, valamint jobbikos tagok, aktivisták – a 9,5 millió lakosú Svédországban mintegy 2,8 millióan nézték meg. És nem csak az egyik legnagyobb kereskedelmi-hírcsatornának számító 4 News vetítette le, hanem a televízió testvércsatornája is sugározta.

Czinkóczky Csaba az atv.hu-nak elmondta: Gyöngyösi Márton nyilatkozatának a fogadtatása volt az a pont, amikor rájött, képtelen „nem állást foglalni az ügyben”. Mint mondta, éppen a közelmúltban forgattak a svéd szélsőjobbról, a magyar történet pedig beleillett ebbe a sorozatba. Bár – mint fogalmazott – Svédországban sokkal rejtettebb az antiszemitizmus, az még a szélsőséges pártok kommunikációjában is tabu, eladhatatlan.

A dokumentumfilmes elmondta: Magyarországon nem igazán érzik az emberek, hogy mennyire rossz hazánk megítélése, és hogy mekkora gödörből indul az ember. Hangsúlyozta: ezért volt fontos megmutatni, hogy nem csak a szélsőségesség és antiszemitizmus jelenti Magyarország arcát, hanem igenis jelen van az ellenpólus, azok a tömegek, akik kimennek az utcára ezek ellen tüntetni. Hozzátette: a dokumentumfilm ahhoz is hozzájárult, hogy Svédországban – ahol a sajtó jobbára csak a jobbikos képviselő zsidózásáról számolt be – az emberekhez eljutottak a pozitív események is, így például az azt követő vasárnapi nácizmus elleni tömegtüntetés.

Czinkóczky Csaba portálunknak elmondta: a film publikálása óta rengeteg fenyegetést kap, Facebookon, emailen. Sokan azt sérelmezik, hogy „miért árulja a hazát”, „milyen jogon mond bármi rosszat róla”; mások pedig azt állítják, hogy „beállt a hazugok közé”, mert az általa bemutatott probléma nem is létezik – de, mint fogalmazott, ez még inkább a probléma súlyára hívja fel a figyelmet, mert voltak már ilyen korszakok, amikor az emberek a fejük elfordításával, szemük lesütésével reagáltak.

Szerda reggel az ATV Startban Czinkóczky Csaba Mészáros Antonia vendége lesz.

atv.hu / M.L.

Ajánlom

További belföldi híreink