Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-08 08:44:10

Navracsics szerint Bayer Zsoltnak nincs helye a Fideszben

Bayer Zsolt cikke megcsúfol minden olyan demokratikus közösségi elvet, amiben a Fidesz hisz – ezt Navracsics Tibor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint származása alapján nem lehet beskatulyázni senkit. Bayer Zsolt írása súlyos, demokráciát sértő állításokat tartalmaz – jelentette ki.

Navracsics szerint Bayer Zsoltnak nincs helye a Fideszben

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Bayer Zsolt cikke megcsúfol minden olyan demokratikus közösségi elvet, amiben a Fidesz hisz – ezt Navracsics Tibor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint származása alapján nem lehet beskatulyázni senkit. Bayer Zsolt írása súlyos, demokráciát sértő állításokat tartalmaz – jelentette ki.

A miniszterelnök-helyettes elmondta: azt nem tudja megmondani, milyen konzekvenciákat von le ezzel kapcsolatban a Fidesz erre hivatott testülete, de az biztos, hogy ő mélyen elítéli ezeket a gondolatokat. Navracsics Tibor kijelentette: olyan embernek nincs helye a Fideszben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja.

Selmeczi: nincs testületi álláspont

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője Bayer nyilatkozatáról az ATV Startban elmondta, nem szabad, hogy egy közéleti szereplőt elragadjanak az indulatok, idáig nem szabad elmerészkedni, mint a publicista tette. Selmeczi közölte, az egy másik kérdés, hogy Bayer a Fidesz tagja, de ebben a kérdésben még nem nyilatkozhat, hiszen ezen a területen még nem történt semmi. „A Fidesznek, mint pártnak ebben a kérdésben nincs testületi álláspontja”- tette hozzá a szóvivő.

Nem tud Bayer elleni eljárásról Selmeczi

Selmeczi Gabriella egy későbbi sajtótájékoztatón elmondta: a közélet szereplőinek nem szabad indulatból nyilatkozniuk vagy írniuk. Bayer Zsolt újságíróként írta az ominózus sorokat egy független napilap publicisztikai rovatában - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, hozzátéve ugyanakkor: a Fidesz megérti bizonyos bűnügyekkel összefüggésben a társadalom indulatait, de egy közszereplőnek nem szabad indulatból írni vagy nyilatkozni.

Azzal kapcsolatban, hogy Bayer Zsolt Fidesz-tag is egyben, a szóvivő közölte: a kormánypárt minden esetben az alapszabályában foglaltak szerint jár el, így ha egy tag úgy gondolja, eljárást akar indítani a párton belül, megteheti, de egyelőre nem tud ilyenről beszámolni.

 

Bayer Zsolt szóban forgó írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: "Akiket megkéseltek a gyáva, undorító, kártékony állatok." Hozzátette, "a tények pedig azok, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik".

A DK vizsgálatot vár Polt Pétertől

A DK politikusa, Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján fertelmesnek, undorítónak és visszataszítónak nevezte, hogy "a nyilas szellemiségű Magyar Hírlapban Orbán Viktor miniszterelnök barátja cigányállatnak nevezett magyar embereket és egyértelműen, tudatosan és előre megfontolt szándékkal népirtásra buzdított". Úgy fogalmazott: a DK felszólítja a legfőbb ügyészt, hogy hivatalból indítsa meg az eljárást Bayer Zsolt ellen, és ne legyen tekintettel arra, hogy valamikor ő is a Fidesz képviselőjelöltje volt. Hozzátette: a DK ezen kívül arra kéri a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy vasárnap délután 3 órakor közösen tüntessenek a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt, ha addig nem történik meg Bayer Zsolt kizárása a Fideszből. Mivel pártja erre kevés esélyt lát, a tüntetést már bejelentette a rendőrségen - jegyezte meg Vadai Ágnes.   

Bajnai: Orbán nem maradhat néma

Bajnai Gordon közleményében egységes kiállásra buzdít Bayer írásával kapcsolatosan. A volt miniszterelnök szerint a publicista „rasszista, mert emberek egy csoportját igaztalan általánosítások alapján bélyegzi meg és rekeszti ki”. Hozzáteszi: Bayer Zsolt a jelenlegi magyar miniszterelnök, Orbán Viktor barátja és Bayer Zsolt a jelenlegi kormánypárt tagja, az előkelő 5. számú párttagkönyv tulajdonosa. Az Együtt 2014 egyik alapítója szerint Bayer „foltot ejtett Orbán Viktor és a Fidesz becsületén: Magyarország joggal várja el tőlük, hogy letöröljék azt”.

„A Magyar Köztársaság miniszterelnöke, Orbán Viktor nem maradhat néma ebben az esetben, amiképpen nem hagyhatja figyelmen kívül Bayer Zsolt uszítását a Fidesz sem”- írja Bajnai.

Mint arról pénteken beszámoltunk, szilveszter éjszaka roma elkövetők életveszélyesen megsebesítettek két MTK-s sportolót. Bayer Zsolt az üggyel kapcsolatban írt publikációjában kifejtette véleményét. "A cigányok ezen része bármiféle emberinek nevezhető kommunikációra képtelen. Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából, és az egyetlen, amit ért ebből a nyomorult világból, az az erőszak. [...] Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan" - írta Bayer.

Bayer magyarázkodik

A publicista kedden azzal magyarázkodott, hogy azért írt olyat, amiből „garantáltan balhé lesz”, hogy végre történjen valami. Bayer szerint az olaszliszkai lincselést követő írását is félremagyarázták, amikor arról írt, hogy „bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba”. Hozzáteszi: írásának azt a részét nem idézték, hogy „tudom én, ez a helyzet nem fordulhat elő. Ha az ember elüt valakit, különösen, ha az illető gyerek, muszáj megállnia. Tehát meg fogunk állni ezután is. Valamit mégis tenni kell. Jó, ha indulás előtt beszerzünk egy lőfegyvert. Ha elütünk egy gyereket, álljunk meg. S ha gyülekezni kezdenek körülöttünk az állatok, használjuk bátran fegyverünket.” Az író szerint így idézni őt „aljas és ocsmány hazugság” és manipuláció, ami „hangulati alátámasztásaként szolgál Bayer Zsolt nyilvános szellemi likvidálásának”.

Kijelenti, hogy nem akarja likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. „Ma bárki(k) likvidálásáról kizárólag elmebetegek értekeznek, ugyanezt ráadásul nyilvánosan súlyos idióták teszik. Én pedig nem vagyok idióta”- írja a publicista, aki azt szeretné, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból. „Azt akarom, hogy ők ne legyenek, igen. Ne legyenek velünk, ne legyenek közöttünk. A zérónál is zéróbb tolerancia sújtsa őket. Legyenek kirekesztve mindenhonnan, ahol emberi tevékenységek zajlanak. Maradjanak végleg börtönben, vagy ha bármilyen esély mutatkozik a megnevelésükre, akkor ez történjen meg a megfelelő intézményekben”- sorolja.

„Még egyszer és utoljára mondom: nem akar itt senki likvidálni sem cigányt, sem zsidót, sem feketét, sem arabot, sem senkit. S ha valaki likvidálni akarna, jómagam és a pártom állna elsőként ennek útjába, tetszik ez nektek vagy sem, nem érdekel. De jó, ha tudjátok: ami van, fenntarthatatlan és robbanás előtt forrong”- írja Bayer és úgy tűnik, mintha nem értette volna meg a tegnapi üzenetet, miszerint a Fideszben ő nemkívánatos.

Rogánt is felszólalásra buzdítják

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke hétfőn nyílt levélben fordult Rogán Antalhoz, akit a Bayer szavai elleni felszólalásra buzdított. A DK politikusa arra hivatkozik, hogy Rogán beszédet mondott a december 2-ai antifasiszta tüntetésen, ahol a résztvevők „felemelték szavukat a magyarországi antiszemitizmus, az éledő és erősödő újfasizmus ellen”.

Niedermüller felszólítja Rogánt, hogy, amennyiben fontos számára az, amit akkor mondott, „ha az Ön szavainak van tartalma, jelentése és következménye, akkor Önnek most cselekednie kell.” A DK-alelnök szerint Bayer Zsolt írásai önmagukat minősítik és nem érdemlik meg a közfigyelmet, de a szerző „gyakran és büszkén hangoztatja, ő a Fidesz ötös számú párttagkönyvének birtokosa, olyan ember, aki napi közvetlen és baráti kapcsolatban áll” a Fidesz vezetőivel, sőt, magával a miniszterelnökkel is.

„Frakcióvezető úr, ha Ön komolyan gondolja mindazt, amit elmondott a december 2-i tüntetésen, akkor most joggal várható el Öntől, hogy felemeli a szavát ezzel a förtelmes írással, az abban kifejeződő mélyen embertelen, aljas szemlélettel szemben”- áll a nyílt levélben.

"... nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben"

Bayer Zsoltnak nem ez az első olyan kijelentése, ami botrányt okoz és nemzetközi visszhangot vált ki. 2011 január elején a Magyar Hírlapban Schiff Andrásnak a The Washington Postban megjelent cikkére reagálva azt írta: „Magyarországból „bűz árad”- írja valami Cohen névre hallgató, bűzlő végtermék valahonnét Angliából. Cohen, meg Cohn-Bendit meg Schiff. A Népszava pedig a nagy kalapácsos ember vörös figurával jelentkezik, és sajtószabadságot követel. A legtöbben pedig azt gondolják, hogy ez valami újdonság, s hogy ilyen hadjárat még nem volt. Botorság. Nincs új a nap alatt. Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben…” (Mint ismeretes, Kecskemét közelében az orgoványi erdőben egy Horthy-hű szabadcsapat tömegmészárlást követett el a magyar kommunista Tanácsköztársaság követői és a zsidók ellen- a szerk.)

"A legszemélyesebb magánügyem, hogy veled leszámoljak"

2010-ben a választási győzelmet követően Bayer Kovács Lajos nagyecsedi polgármestert fenyegette meg a Magyar Hírlap hasábjain. A település vezetője azzal vívta ki Bayer haragját, hogy kijelentette, nem tesz jót szabolcsi fideszeseknek, hogy Bayerrel ünnepelték a választási győzelmet. „No, véreim, akkor tehát még egyszer, hogy világos legyen: miután kétharmaddal megnyertük a választást, egy szatmári s***nyaló, egy semmi ember, egy szocibérenc velem fenyegeti az ősfideszeseket” – reagált a publicista, aki meg is fenyegette a polgármestert: „Úgyhogy nagyon figyelj most, Kovács Lajos! Mint mondottam volt, ilyenféle alakokkal tele voltunk 1998 és 2002 között is már. De most nem leszünk tele. S te már most, a legelején jó, ha tudod, mostantól fogva a legszemélyesebb magánügyem, hogy veled leszámoljak. Ezt a kis cikket vedd selyemzsinórnak. Mert az. S nem érdekel, kivel vadászgatsz – semmi nem érdekel”

Flashmob Bayer ellen

Szociológia szakos egyetemisták közben flashmobot szerveznek Bayer Zsolt ellen kedd délutánra. A diákok háromnegyed kettőkor találkoznak a Mexikói út-Thököly út sarkán, és együtt vonulnak a Magyar Hírlap épülete elé. A szervezők táblákkal is készülnek, melyeken az a felirat lesz látható: Auschwitz is így kezdődött.

Feljelentés

Egy, az atv.hu-hoz eljuttatott levél tanúsága szerint egy magánszemély fel is jelentette Bayer Zsoltot a Főügyészségnél. A feljelentő indoklása szerint a publicista kijelentései túllépnek a véleménynyilvánításon és megvalósítják a közösség elleni izgatás tényállását.

atv.hu (nyitókép: nol.hu)

Ajánlom

További belföldi híreink