Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-06 08:20:19

Népszavazás a Horthy tér ellen

Népszavazásra buzdítja a gyömrőieket több civil szerevezet és párt. Azt szeretnék elérni, hogy minél többen menjenek el szavazni. A gyömrőiek ma mondhatják el véleményüket arról, akarják-e, hogy a főtér ne viselje tovább Horthy Miklós nevét.

Népszavazás a Horthy tér ellen

Több mint fél éve nevezték el Gyömrő főterét Horthy Miklósról. Bár ezt tábla nem jelzi, az indulatok azóta sem csillapodtak, és a lakosok véleménye is eltérő a tér nevéről, illetve a vasárnapi népszavazásról.

Ma ugyanis több mint 13 ezer gyömrői mondhatja el véleményét arról, akarja-e, hogy a jövőben továbbra is Horthy nevét viselje a város központja. A civilek május óta tiltakoznak, az egyik egyesület szerint már nemcsak arról van szó, hogy Gyömrőn marad-e a Horthy tér.

„A Horthy rehabilitáció az tulajdonképpen itt megállhat, vagy folytatódhat tovább. Esetleg a radikális pártok tudják-e érvényesíteni a nacionalista akaratukat, vagy sem. Tehát ilyen magasztosabb tények is vannak a háttérben” – mondta el Kavalecz Gergely, a KIGYE elnöke.

Május óta a településen már sok történész tartott előadást Horthyról. A Civil összefogás elnöke szerint fontos, hogy az emberek átfogó képet kapjanak a Horthy korszakról.

„Itt nem szabad csak a holokausztra gondolni, hanem az egész korszakot kell értékelni egészében, illetve arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez a rendszer autoriter volt, távolról sem demokratikus és úgy gondolom, azt szeretném, hogy a fiatalok ne éljenek olyan országban, ahol egy tekintélyelvű rendszertől kelljen tartaniuk” – nyilatkozta Tóth Mátyás, a Civil Összefogás Gyömrőért elnöke.

Ma a gyömrőieknek egy kérdésre kell válaszolniuk. Arra, hogy egyetértenek-e azzal, hogy Horthy Miklósról, a vitatott történelmi személyiségről, ne nevezzenek egy közterületet Gyömrőn.

A DK és az MSZP is az igenekre buzdítja a helyieket. „Mi nagyon elítéltük a határozatot, amit az önkormányzat hozott, hogy Horthy Parkká nevezik át  a Szabi teret,  nekünk a szabadság sokkal fontosabb”  – mondta el Nagy István, az MSZP gyömrői elnöke.

Ahhoz, hogy Gyömrő központja visszakapja eredeti nevét, több mint hat és félezer igen szavazat szükséges.

atv.hu

További belföldi híreink