Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-04 07:46:59

80 család jól jár, de akár tízezreken is lehetett volna segíteni?

Bár a rendelet már megjelent az ócsai devizahiteles lakópark házainak pályáztatásáról, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora az érdeklődés. A pályázatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bonyolítja majd le, de a szervezetnél egyelőre az előkészületek zajlanak, csak jövő hétre várhatóak konkrétumok. Szakemberek szerint az Ócsára költöző 80 család lakhatási problémái megoldódnak, azonban a beruházásra szánt összegből akár tízezreken is lehetett volna segíteni.

80 család jól jár, de akár tízezreken is lehetett volna segíteni?

Folyik a munka Ócsa mellett a lakóparkban. Ide költözhet majd az a 80 család, akik bedőlt hitelük miatt veszítették el az otthonukat. A napokban megjelent kormányrendelet szerint a leendő bérlők február 15-ig pályázhatnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál, várhatóan jövő hét elején számolnak majd be a részletekről. Azok pályázhatnak, akinek a lakását 2011. október 1. és 2012. november 30-a között kényszerértékesítésre jelölték ki. A lakásnak forgalmi értéke nem lehetett több Budapesten és a megyei jogú városokban 25 millió, más településen pedig 20 millió forintnál.

A pályázó háztartásában pedig kell lennie valakinek, aki nem idősebb 25 évesnél, és családi pótlékra jogosult, vagy még tanuló.

A beruházást egyébként az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felügyeli. Azt mondják, az ütemterv szerint haladnak, azonban vannak olyan munkálatok, amelyeket a téli időjárás miatt nem tudnak egyelőre elvégezni.

A szakemberek szerint a kiválasztandó 80 családnak tehát megoldódik a problémája, azonban azokon kellene segíteni, akiknek a lakhatása továbbra is veszélyben van.

„Ha azt mondjuk, hogy ez egy 5-6 milliárd forintba került, és 80 családon tudok segíteni, akkor azt gondolom, hogy ez nem arányos ahhoz képest, hogy hány emberről beszélünk, hiszen itt több százezres nagyságrendről van szó” – fogalmazott Galcsik Éva, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének tanácsadója. Szerinte ha az állam egy, vagy két évig havonta 30-40 ezer forinttal támogatta volna a bajba jutott családok, akkor ugyanilyen nagyságrendű pénzből akár több tízezer is lehetett volna azok száma, akik segítséget kapnak.

Az egyik budapesti kerület polgármestere azt mondja, ha az önkormányzatokat is bevonták volna, akkor hatékonyabb lehetett volna a segítség.

„Abból az összegből, amit most egy családra szánnak, körülbelül 8 kispesti családnak tudtunk volna segíteni. Tehát azt kell, hogy mondjam, hogy sokkal hatékonyabban működhetett volna a rendszer. Arról nem is beszélve, hogy ebben az esetben nem kellett volna a környezetükből kiragadni azokat az embereket, akik segítségre szorulnak” – fogalmazott az ATV-nek Gajda Péter, Kispest polgármestere.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora az érdeklődés az ócsai lakópark házaira. A Nemzeti Eszközkezelő viszont idén akár 13000 ingatlan is megvásárolhat, amelyet aztán bajba jutott eddigi tulajdonosaik bérleti díjért tovább használhatnak majd.

Várható, hogy a vonatkozó törvény is módosul majd, így az értékhatár, illetve a visszavásárlásra lehetőséget adó időszak hossza is megnő.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink