Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-01-03 05:10:38

Figyelem, változások: jól járhatnak a magas keresetűek?

Ettől az évtől megszűnik a szuperbruttó, így most már minden adózó 16 százalékos SZJA-t fog fizetni. Egy az ATV által megkérdezett adószakértő szerint azonban a családi kedvezmény továbbra is tartalmazni fogja a szuperbruttót, így jól járhatnak a magas keresetűek. Szerdától kell fizetni a pénzügyi forgalom után, ugyanis életbe lépett a tranzakciós illeték, jó hír viszont, hogy a sárgacsekkes befizetések után az adót a posta nem hárítja az ügyfelekre.

Figyelem, változások: jól járhatnak a magas keresetűek?

2013 számos adóváltozást hoz, például a tényleges egykulcsos adózást, ugyanis januártól megszűnik a szuperbruttó a havi 202 ezer forint fölött keresők esetében is. Ez azt hozza, hogy minél többet keres valaki és minél több gyereke van, annál többet vihet haza.

Angyal József okleveles adószakértő szerint azonban a szuperbruttó nem tűnik el teljesen, megmarad ugyanis a családi kedvezményben, ez pedig a legnagyobb mértékben a magas keresetűeknek kedvez. „Ennek a haszonélvezői a havi 530 és 620 ezer között keresők, hiszen nekik eddig adót kellett fizetni, de azáltal. hogy a családi kedvezmény összegéből nem vezetik ki a szuperbruttót, ezáltal nekik adómentessé válik ez a rész is” – fogalmazott az ATV-nek a szakember.

Szerdától kell tranzakciós adót és sárgacsekk adót fizetni. Igaz utóbbinál még nem mindenkinek egyértelmű, ki is fizeti. Január 1-jétől a sárgacsekk-befizetéseket is két ezrelékes adó sújtja, jó hír viszont, hogy ezt nem a lakosságnak kell fizetni. „Mivel mi a szolgáltatók szerződött pénzintézeteivel állunk jogviszonyban, ezért sem a csekkdíjat, sem a tranzakciós illetéket nem terheljük, nem is terhelhetjük át az ügyfelekre” – mondta el Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

Minden más pénzügyi tranzakció viszont fizetős lesz. Egy egyszerű átutalás, vagy pénzfelvétel, de még az adók befizetése, vagy a hitelek törlesztése után is adót kell fizetni. Például, ha valaki 100 ezer forintot vesz fel, akkor 300 forintot fog fizetni érte.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink