Belföld

2012-12-29 13:20:59

40 ezres bírság járhat, ha a gazdi nem ültet chipet a kutyájába

Januártól akár 40 ezer forintra is büntethetik azokat a gazdikat, akiknek a kutyájukban nincs mikrochip. Egy kormányrendelet szerint január elsejéig minden négy hónaposnál idősebb kutyát el kell látni mikrochippel. Ez 3500 forintba kerül, és a kutya összes adatát, valamint gazdájának nevét és elérhetőségét is tartalmazza. A rendelet betartását a kerületi jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőrzi majd. A szakemberek azt várják, hogy így majd kevesebb lesz a kóbor állat. Mások attól tartanak, hogy az összeget sokan nem fogják kifizetni és inkább szélnek eresztik kedvenceiket.

40 ezres bírság járhat, ha a gazdi nem ültet chipet a kutyájába

A chip beültetése néhány másodpercet vesz igénybe. Az állatorvos szerint nem fáj jobban a kutyáknak, mint egy oltás. A néhány milliméteres mikrochip beültetése maximum 3500 forintba kerül. A kutya összes adata, gazdájának neve és elérhetősége is rajta lesz.

A leolvasó készülék megmutatja a kódot, ami alapján az adatbázisból kiderül, mikor oltották utoljára a kutyát, milyen betegségei voltak, és hogy ki a gazdája.

Januártól minden állatorvosnak ellenőriznie kell, hogy a hozzá bevitt kutyáknak van-e chipjük. Ha nincs, és a kutya gazdája nem járul hozzá a beültetéshez, azt jelenteniük kell. Ha a gazdi a hivatal felszólítására sem akar mikrochipet a kutyának, maximum 40 ezer forintra bírságolhatják.

Az Illatos úti állategészségügyi szolgálathoz naponta érkeznek kóbor ebek, sokszor azután, hogy megharaptak valakit. „Ha chippel el van látva az állat, akkor visszakereshető a gazda, és ugyanúgy felelősségre vonható. Illetve a rendszerben az is benne van, hogy rendelkezik-e védőoltással az állat, ami ugye nagyon fontos”- magyarázta Kovács Réka állatorvos.

A szakemberek azt várják, hogy országszerte kevesebb kóbor kutya lesz.

atv.hu

További belföldi híreink