Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-28 10:20:59

Kerényi: egy lépcső volt az Alaptörvény Asztala

Szeptember óta nincs Alaptörvény Asztala a helyi önkormányzatoknál. Egy körlevélben utasították ugyanis a településeket arra, hogy bontsák el az asztalt. Kerényi Imre szerint nem az érdeklődés hiánya miatt döntöttek így, hanem, mert az Alaptörvény megismertetésének első szakasza nyár végén lejárt.

Kerényi: egy lépcső volt az Alaptörvény Asztala

Először Húsvéti Alkotmánynak hívták, mert 2011 áprilisában fogadták el. Majd Alaptörvényként ismerte meg az ország az új dokumentumot.

A plágium-ügye miatt lemondott Schmitt Pál írta alá, majd minden önkormányzatnál felállították az Alaptörvény asztalát. Itt külön munkatárs, az úgynevezett alaptörvény szolgálója segített az érdeklődőkkel megismertetni az Alaptörvényt. Szeptemberig. Akkor váratlanul kaptak egy levelet a helyhatóságok, hogy távolítsák el az ügyféltérből az asztalt. A hajdúdorogi polgármester szerint egyik napról a másikra villámgyorsan kellett eltüntetniük az Alaptörvény asztalát. „Az ügyféltér része volt egy asztal, ahol egyébként az állampolgárok a szemétszállítási ügyintézést tudták megoldani. Erre tettünk egy abroszt, kitettük az Alaptörvényt és aki akarta, böngészhette. Jelzem, a választókorúak 1 százaléka kért ebből az alaptípusból, a szép díszesből pedig mindösszesen senki”- nyilatkozta Csige Tamás.

A kiadványokért is felelős miniszterelnöki megbízott ma nem talált egyetlen példányt sem Budapest egyik legnagyobb könyvesboltjában.  Kerényi Imre azt mondja: az Alaptörvény Asztala siker volt és eredetileg is úgy tervezték, hogy szeptemberig lesznek kint az önkormányzatoknál. „Mi nagyon rendesek voltunk, csak úgy tűnik: ez nem ment át a köztudatba. Viszont az Alaptörvény asztalát végül mindenütt lebontották”- tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy ennek oka nem az volt-e, hogy senkit nem érdekelt, Kerényi úgy válaszolt: „nem. Ez így volt tervezve, egy lépcső volt, tudja”.

A miniszterelnöki megbízott azt is mondta: hiába módosították többször az alkotmányt, aki megveszi a kiadványt, még mindig az eredetileg elfogadott példányt kapja. „Ennek az Alaptörvénynek nem a módosításai a lényeg, hanem a ténye. A nemzeti hitvallás. Az egésznek a szerkezete, a jogfilozófiája az nem változik. Ami változik, az a politikusokat és a jogászokat érdekli, azok az interneten elolvassák. Én nem akarok azok után futni”- magyarázta. Kerényi szerint így is fogy az Alaptörvény, keresik az emberek. Elmondta, a legnehezebb volt megszerezni azokat, melyek Kövér László aláírásával készültek. Ilyet körülbelül 100 ezren igényeltek.

Az Alaptörvényt egyébként tovább népszerűsíti a kormány. Vándorkiállításon viszik körbe az országban a díszkiadást, majd 2014 áprilisában elfoglalja végleges helyét a Parlamentben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink