Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-24 00:40:00

Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter december 17-én ünnepélyes keretek között kinevezte a járási hivatalok vezetőit. Tököl jegyzőnőjét, Kövér László házelnök feleségét, Bekk Máriát nevezték ki a szigetszentmiklósi járási hivatal vezetőjének.

Januártól vidéken százhetvenöt járási hivatal és a fővárosban huszonhárom kerületi hivatal kezdi meg működését a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként, hogy a megyei szintén alacsonyabb államigazgatási feladatokat ellássák. A járási hivatalvezetők az ünnepélyes esküt Budapesten, a Millenárison tették le.

A járás hivatalvezetőket a megyei és fővárosi kormánymegbízottak javaslatára a közigazgatási és igazságügyi miniszter nevezi ki határozatlan időre. A járási hivatalvezetők feladata az lesz, hogy a jogszabályokban és belső szabályzatokban a hatáskörükbe utalt feladatokat ellássák, biztosítsák a járási törzshivatal és szakigazgatási szervek feladatellátását, a hivatal működésének üzemeltetetést, s ők gyakorolják a munkáltatói jogokat a járási hivatal és szakigazgatási szerveinek kormánytisztviselői felett.

A hivatalvezetők kiválasztásánál a cél az volt, hogy szakmailag felkészült, közigazgatásban jártas vezetők kerüljenek a hivatalok élére. Kinevezésük feltétele a felsőfokú végzettség és legalább öt év közigazgatási gyakorlat, amelybe beleszámít az országgyűlési képviselői tevékenység és a polgármesteri tisztség betöltése is.

A kinevezett járási hivatalvezetők átlagosan tizenkét éves közigazgatási gyakorlattal rendelkeznek. Közel kétharmaduk jogász végzettségű, s több mint hatvanan a jegyzői munkát cserélik fel a járási hivatal vezetésére. A most kinevezett vezetők ötvenkét százaléka nő.

Hét közülük jelenleg országgyűlési képviselő, ők a következő választásig megtarthatják mandátumukat, azt követően a két tisztség összeférhetetlen. Tizenegyen polgármesterek, ők – a törvény értelmében – lemondanak polgármesteri tisztségükről.

A szigetszentmiklósi járás élére a tököli jegyzőnő, Bekk Mária, Kövér László felesége került.

atv.hu, szigetszentmiklos.hu

Ajánlom

További belföldi híreink