Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-21 18:44:20

Emberek vagyunk mi is, ugyanúgy, mint Orbán! - üzentek a hajléktalanok

A lakhatáshoz való jogért tüntettek délután a közigazgatási és igazságügyi minisztérium épülete előtt a Város Mindenkié csoport aktivistái. Úgy látják, hogy azzal, hogy Orbán Viktor kilátásba helyezte az Alaptörvény módosítását, beállt a hajléktalan emberek ellen folyó hadjáratba, és szociális megoldások helyett büntető intézkedésekkel akarja sújtani a fedél nélkül élőket. A demonstráció felszólalói a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását követelték.

Emberek vagyunk mi is, ugyanúgy, mint Orbán! - üzentek a hajléktalanok

Forró teával várták a demonstrációhoz csatlakozókat a Város Mindenkié csoport aktivistái az igazságügyi minisztérium parkolójának egyik felén, közben a másik oldalon dobokkal hangoltak a tüntetésre.  „Miénk a város, miénk a tér, minden ember ugyanannyit ér”- skandálták a tüntetők.

A demonstráció résztvevői azt nehezményezték, hogy Orbán Viktor az Alaptörvény módosításának kilátásba helyezésével beállt a hajléktalan emberek ellen folyó hadjáratba.

„Emberek vagyunk mi is, ugyanúgy, mint az Orbán”- mondta el véleményét az egyik érintett résztvevő.

Kifogásolták azt is, hogy a kormány szociális megoldások helyett büntető intézkedésekkel akarja sújtani a fedél nélkül élőket. Üzentek is a miniszterelnöknek.

„Miniszterelnök úr, mi is emberek vagyunk. Ennek az országnak a polgárai még akkor is, ha ön csak megvetéssel, diszkriminatívan beszél rólunk. Én azért vagyok itt, mert a hajléktalan emberek kirekesztését embertelennek tartom akár a kormány, akár a városvezetés, akár a magánemberek részéről"- üzente Orbánnak Lakatosné Jutka, a Város Mindenkié Csoport aktivistája

A tiltakozó akcióhoz a NANE is csatlakozott. A statisztikák szerint ugyanis az esetek döntő többségében a családon belüli erőszak a női hajléktalanság okozója. „Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk, nem lehet szavazat nélküli csőcseléknek tekinteni embereket csak azért, mert nincs hol lakniuk”- mondta el Wirth Judit, a NANE aktivistája.

A mintegy 150-200 fős, főleg volt és jelenlegi hajléktalanokból álló tömegben feltűntek a hallgatói hálózat aktivistái is. Ők is kiálltak a fedél nélkül élők mellett. „Mi olyan demokráciáért küzdünk, aminek alapja az elesettek iránti felelősség és a bizalom, ami valós figyelemmel kíséri minden állampolgár sorsát”- vélekedett Vida Kata, a Hallgatói Hálózat aktivistája.

Míg a felszólalók a színpadon, addig a résztvevők transzparenseken követelték, hogy iktassák törvénybe a lakhatáshoz való jogot. A tüntetés végén pedig mécseseket gyújtottak, ezzel szimbolizálva, hogy ők is szeretnék fűtött lakásban, fedéllel a fejük felett tölteni az ünnepeket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink