Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-31 10:20:59

„Úgy döntöttünk, 2030-ra boldog nemzetté válunk” Best of Matolcsy György

Tündérmese, pöttyös fenekek, több ezer éves magyar agysebészet: a nemzetgazdasági miniszter 2012-es mondataiból szemezgettünk. Bónuszként egy mondat Szijjártó Pétertől, egy pedig Orbán Viktortól Matolcsy fiókjáról. És: uniós pénzügyminiszteri lista.

„Úgy döntöttünk, 2030-ra boldog nemzetté válunk” Best of Matolcsy György

Január 17."Volt barátom, Járai Zsigmond"

Matolcsy György egy közleményében úgy fogalmazott: „némi szomorúsággal állapítom meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán-kormány eddig elért eredményeit”. Ugyanitt azt is írta: Járait szívesen látja egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobájában, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, „hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek”.

Matolcsy tavaly januárban arról is beszélt, mennyire jótékony hatással volt a költségvetés a gyermekvállalási hajlandóságra

Január 25. Szijjártó Matolcsyról: „sikeres nemzetgazdasági miniszter”

Egy Matolcsy György és Szijjártó Péter által tartott budapesti sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy a nemzetgazdasági miniszter személye tabutémának számít-e az IMF-tárgyalásokon, Szijjártó Péter azt válaszolta: „A gazdasági miniszter személye miért tartozna az IMF-fel vagy az EU-val való tárgyalások napirendjére? […] Értem a Matolcsy György személyét érő támadásokat, hiszen egy olyan sikeres nemzetgazdasági miniszterről van szó, akinek teljesen lehetetlen körülmények között valóban rendkívüli gazdasági intézkedésekkel sikerült elérnie azt, hogy Magyarország költségvetési hiánya hét évvel az EU-csatlakozás után először 3 százalék alá került.”

Matolcsy György és Szijjártó Péter

Április 26. „Európának jól jöhet a magyar példa”

„Túléltük azt a helyzetet, amikor egy nagy zsákban benne volt három ország, köztük mi is. Most ebben a zsákban bent maradt három ország, de mi már nem vagyunk benne” – írta Matolcsy a Heti Válaszban. A miniszter a hetilap egyik könyvajánlójában azt írta: Magyarország szeretne kimaradni Európa összeomlásából, ezért a kormány csökkenti a deficitet és az államadósságot, kivezeti a családokat a devizaadósság-csapdájából, erősíti a munka ösztönzését és elismeri a gyermekvállalást. A végén pedig hozzátette: Európának is jól jöhet a magyar példa.

Május 9. Matolcsy szerint a kormány megszünteti a bankadót

Matolcsy György a kormányülést követő sajtótájékoztatóján közölte: 2013. január 1-től a felére csökken a bankadó, 2014. január 1-től pedig megszűnik. Októberben Rogán Antal azt mondta: nem szándékoznak teljesen megszüntetni a bankadót.

Május 11. „Évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást”

A miniszter egy lipóti fórumon úgy fogalmazott: „mi nem a következő évekre, hanem a következő évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást”. Közölte: az állam pénzügyeinek rendbetétele miatt „nagyon közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt, és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el”. Eközben pedig kiszámítható módon követheti az ország a csökkenő hiány, államadósság és adószint politikáját – mondta.

Szólt arról is, hogy a népesedési trendforduló első apró jelei már mutatkoznak. Kiemelte: az egykulcsos, a középosztályt segítő adórendszer eredményeként a negyven-ötvenezernyi, három- és többgyerekes családok reálkeresete tavaly tizenkilenc százalékkal nőtt, és már több gyermek születik a korábbinál.

Május 24. „Magyarország a gyógyulás útján jár”

A politikus az Onkológiai Központ új sebészeti szárnyának átadásán beszélt. „2002 óta a magyar államot vezető kormányok nem az ország gyógyulását, hanem az ország betegségét súlyosbító politikát folytattak, de ezzel két éve szakítottak, s megtették az első lépéseket a gyógyulás felé” – vélekedett Matolcsy György.

„A kormány szakított az olyan önpusztító betegséggel, mint az eladósodás, konszolidálta Magyarország államháztartását, visszaállította a magyar állam pénzügyeinek harmóniáját” – mondta.

Június 7. Matolcsy-interjú a CNN-en: „tündérmese”

A nemzetgazdasági miniszter interjút adott Richard Questnek, a CNN riporterének. Matolcsy György szerint a magyar gazdaság az átmenet állapotát éli, de 2013-ban már erős növekedést fog mutatni. a fiskális helyzetünk rendben van. A válságnak tehát vége van” – fogalmazott Matolcsy György

„Tehát, amikor azt mondják, hogy a magyar gazdaság a katasztrófa felé halad, ön szerint ez téves?” – kérdezte Quest Matolcsyt, aki válaszában kifejtette: „Teljes mértékben. Ez nonszensz. Nonszensz. A magyar tündérmese, vagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz.”

Ugyanebben az interjúban Matolcsy közölte: a Magyar Nemzeti Bank „lényegében független a kormánytól”. Azt is mondta: „mi leszünk az új központ a világgazdasági közösség számára”.

Június 25.„A kormány rálépett a pénzügyi rendszerek tyúkszemére”

Az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának ülésén Matolcsy azt mondta: „azért érte előre tervezett pénzügyi támadás Magyarországot, mert érdeksérelmet okozott azoknál, akikre ezt a közel háromezer-milliárd forintos terhet ráraktuk, ezért kapott háromszoros bóvli minősítést az ország”. Hozzátette: „A hitelminősítők leminősítése nem biztos, hogy azt jelzi, hogy a kormány rosszul működik. Azt jelzi: valakinek a tyúkszemére rálépett a kormány, mégpedig a pénzügyi rendszerek, szervezetek, intézmények tyúkszemére” – mondta Matolcsy György.

Június 27. Idén reális költségvetést nyújtott be kormány

A költségvetés parlamenti vitájában a miniszter közölte: az elmúlt nyolc évvel (mely alatt az elmúlt tíz év első nyolc évét kell érteni – Sz. P.) ellentétben idén reális költségvetést nyújtott be a kormány. Matolcsy szerint a 2013-as büdzsé az emelkedés költségvetése lesz, mivel az utóbbi csaknem két és fél év sikeres költségvetési konszolidációjára épül. „Emelkedés nekünk, magyaroknak az Európai Unióban, mert már végképp nem a válságzónában, hanem, a válságon kívüli emelkedő zónában találjuk Magyarországot 2013-ban” – tette hozzá. A költségvetést azóta teljesen átírták.

Július 6. Orbán Matolcsy asztalfiókjáról

„Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az asztalfiókjában jó néhány terv lapul még” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Matolcsy 15 év alatt megduplázná a magyar GDP-t

Július 12. „2030-ra szeretnénk elérni az akkori európai fejlettséget”

„Úgy döntöttünk, elérjük azt, amire ötszáz éve nem voltunk képesek: fejlett, gazdag és boldog európai nemzetté válunk […] Döntésünk szerint a 2025 és 2035 közötti időszakban kell elérnünk a felzárkózást, különben elakadunk. […] 2030-ra szeretnénk elérni az akkori európai fejlettséget és életminőséget” – írta Heti Válaszban a nemzetgazdasági miniszter.

Ugyanebben az írásában egy hasonlatában a politikus a náci Németországhoz hasonlította a nemzetközi pénzvilágot, amely szerinte szeretne „eltávolítani egy szabadon választott miniszterelnököt államcsőddel, bankpánikkal és politikai államcsínnyel”.

Október 18. „You know, package”

Matolcsy György – miután bejelenti az aktuális megszorító csomagot – az Európai Unió sűrű ekézése közepette közli, hogy ez nem csomag, hanem „package, you know, package”.

Október 30. Jó, hogy a magyar fiatalok külföldre mennek

Matolcsy az Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottság ülésén vett részt, ahol közölte: szerinte az elvándorlás miatt felesleges aggódni. Mint mondta: kifejezetten kedvező a magyar nemzetstratégia szempontjából, hogy sok fiatal vág neki Európának. „Nagyon-nagy előnyünk származik a jövőben majd abból, hogy vállalkozó a magyar, tengerre száll, kimegy Angliába, Németországba, Franciaországba. Éveket kint vannak, majd tudást, tőkét hoznak haza, esetleg egy angol lányt, vagy fiút – és igen bővülünk, nyerünk” – fejtette ki álláspontját.

November 16. A pogácsa sorsa és piros pontok a magyar csecsemők fenekén

A nemzetgazdasági miniszter egy hódmezővásárhelyi fórumon: a 2011-es költségvetési többlet láttán „New Yorkban, Párizsban, Londonban és Milánóban ültek és nem hittek a szemüknek”. Ez volt a „költségvetési trendforduló”, mert szerinte „különleges forrást találtunk”. (Matolcsy a magánnyugdíjpénztári-vagyon államosítására utalt – atv.hu)

Ha nem következett volna ez a „trendforduló”, most nem lehetne itt – vélekedett Matolcsy. „Nem fogadhattak volna pogácsával, vízzel, süteményekkel és sok-sok számmal. Azokat nem ettük meg. De az adósságszámok végül is a pogácsa sorsára fognak jutni” – ígérte Matolcsy.

Egy kérdésre ugyanitt úgy válaszolt: „Az ázsiai származásra büszkének kell lennünk. Gyermekeink fenekén az első hat hétben százból harminc esetben kis piros pont van. Pont, mint a japán gyermekeknek. Ezt nekem japán tudósok mondták.”

„Hogyan áll a kormány a gigászi harcában?” – jött a következő kérdés. „Londoni ismerőseim is ezt kérdezik, hogyan éltük túl a gyilkos támadást, ami tavaly érte a kormányt. Mondtam nekik, kell hozzá egy miniszterelnök, egy frakció, egy kormány, egy nemzet, egy nép, egy békemenet és még néhány egyéb dolog. Azt mondták, ők ezt nem értik. Megebédeltünk, hazajöttem. Gigászi harcról egyébként sincs szó már sokáig. Ha a világ átveszi majd a módszereinket, ez macska-egér harc lesz, ahol mi leszünk a macska” – zárta előadását Matolcsy György.

November 22.Az európai lista végén

A Financial Times összesített listáján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter – akit, magyar pénzügyminiszter nem lévén, pénzügyminiszternek tekintettek a lista összeállítói – az utolsó előtti helyen szerepel, a politikai teljesítmény kategóriájában pedig az utolsó lett a magyar tárcavezető.

A 2012-es év legjobb európai pénzügyminisztere a német Wolfgang Schäuble lett, aki három évtizede van a német politikai élet élvonalában. Második helyen Anders Borg svéd pénzügyminiszter szerepel. Az egyik legnagyobb ugrást a listán az olasz pénzügyminiszter, Vittorio Grilli tette meg, míg tavaly a 19-ből a 18. helyet szerezte meg, idén 10 helyet felfelé ugorva a 8. helyen végzett. Az összesített lista 17. helyén a görög Jannisz Szturnarasz szerepel, bár a politikai teljesítményt értékelő részlistában a nyolcadik helyet szerezte meg. Spanyol kollegája, Luis de Guindos, aki Stournarashoz hasonlóan csak pár hónapja miniszter, az utolsó helyre került.

December 10.

Matolcsy gazdasági növekedést jósol 2013-ra

A miniszter szerint 2013-ban gazdasági növekedés várható Magyarországon. A politikus ezt az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága előtt mondta, hozzátéve, Magyarország 2010-2012-ben sikeres pénzügyi és gazdasági konszolidációt hajtott végre. Jövőre növekedési fordulat állhat be – emelte ki, hozzáfűzve, 2013-ban kikerülhet Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól.

December 10.Magyarország a következő közép-európai sikersztori

Stratégiai megállapodást írt alá a General Electric és a kormány. A megállapodás aláírásakor Matolcsy a következőket mondta: „Tekintsenek úgy Magyarországra, mint az egyik következő közép-Európai sikersztorira, az egyik következő közép-európai növekedési sztorira. Nagyon fontos számunkra hogy állítólag több ezer évvel ezelőtt a magyar törzsekben az agyoperációk és általában sebészeti beavatkozás fejlett volt és most igazgató úr és csapata elmondta, hogy most is lehetőséget látnak az egészségügy ipar területén több ilyen jellegű együttműködésre, például a sebészet, vagy az onkológia területén. Mindenhez agyak kellenek és kezek és képzett munkaerő.”

Szavak és számok

Tavaly ősszel Matolcsy György mintegy 1,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizált 2012-re, ami már egy visszafogottabb várakozás mint az egy évvel korábbi: 2010-ben ugyanis a nemzetgazdasági miniszter még 7 százalékos gazdasági növekedést vetített előre 2013-ra, 2014-re. Idén júniusban pedig a CNN-nek szintén arról beszélt, hogy ez az év még "egy kicsit rizikós", de 2012-re nagy növekedést vár.

Ami a valóságot illeti: idén 1,5 százalékos gazdasági visszaesést könyvelhettünk el, a jövő évre vonatkozó előrejelzések pedig 0,2 százalékos visszaesés és 0,3 százalékos növekedés között szóródnak.

Valamivel jobb a helyzet a foglalkoztatottság terén. A legfrissebb adatok szerint 2012. augusztus-októberben 3 millió 935 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 71 ezerrel több, mint egy évvel korábban, és 160 ezerrel több, mint a kormányváltáskor. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy növekedés jelentős részben a közmunkának köszönhető, illetve a kormány még így is jócskán elmaradt a 10 év távlatában ígért egymillió új munkahely időarányos teljesítésétől.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján olvasható legfrissebb munkaerő-piaci adatok szerint a nyilvántartott álláskeresők száma októberhez képest 2,5, míg a 2011. novemberhez képest 1,9 százalékkal emelkedett, és jelenleg több mint 536 ezer.

A munkanélküliség egyébként továbbra is kétszámjegyű, a 15−74 évesek körében 10,5 százalékos. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink