Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-17 18:21:07

Parlament: Ángyán József nagy próbatétele következik

Ha a hétfő esti alkotmánymódosítást Ángyán József nem szavazza meg, azzal nagy lépést tesz abba az irányba, hogy a ciklust a Fidesz-frakción kívül fejezze be.

Este az Országgyűlés szavaz az új alkotmány harmadik módosításáról. Egy, a hétfői frakcióülésen részt vett volt államtitkár az atv.hu-nak azt mondta: az alkotmánymódosításról – azaz a magyar föld alkotmányos védelméről – szóló, Orbán Viktor miniszterelnök részvételével zajlott frakcióvitán a javaslat Ángyán József „nem” szavazatával és Bencsik János tartózkodásával ment át. A frakció azonban a hétfő esti szavazást kötelezőként jelölte meg.

 

Egy, a frakcióülésen ugyancsak megjelent volt fideszes képviselő szerint az, hogy a ciklus végén Ángyán József a Fidesz-frakció tagja lesz-e még, nagymértékben függ attól, hogy „a mai és később a maihoz hasonló jelentőségű” szavazásokon miképp nyom gombot. Hozzátette: „Bencsik sokkal könnyebb eset”.

 

Úgy tudjuk: Ángyán nem szeretné a frakciót elhagyni, a frakció sok tagja azonban szeretné, ha Ángyán otthagyná a frakciót.

 

Maga Ángyán József az atv.hu-nak annyit mondott: az, hogy a végszavazáson hogy szavaz, attól függ, hogy a módosító indítványa – amiről a Jobbik névszerinti szavazást kért – átmegy-e. Azt mondta: az alkotmánymódosítás végszavazásánál mindenképpen fog szavazni, azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy amennyiben az ő módosító indítványa nem megy át, tartózkodik-e vagy nemmel szavaz.

 

Ez utóbbinak a végeredmény szempontjából egyébként semmilyen gyakorlati jelentősége sincs, ugyanis az alkotmánymódosításhoz az összes képviselő legalább kétharmadának – azaz 258 képviselőnek – az igen szavazata szükséges. A kormánypártoknak 262 képviselőjük van.

 

atv.hu, Szegő Péter

További belföldi híreink