Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-17 05:10:23

MMA: Újonnan választott tag is fontolgatja a lemondást

Úgy tűnik, nem csitulnak a kedélyek a Magyar Művészeti Akadémia, és annak elnöke, Fekete György körül. A hétvégén tüntetők zavarták meg a szervezet közgyűlését, és számos akadémiai tag továbbra is kétségeinek ad hangot azzal kapcsolatban, hogy a szervezet alkalmas-e a kiválóságok összefogására. Bukta Imre képzőművész az atv.hu-nak azt mondta: már fogalmazza a lemondó levelét. Sőt, egy, a hétvégén levelező taggá választott színész is azt mondta, ha nem veszik komolyan a kritikáit, akkor nincs értelme a tagságnak.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szombati közgyűlését nagy várakozás előzte meg. A Makovecz Imre által a rendszerváltás követően alapított "/egyeb/20121212_feher_laszlo_otthagyja_a_fekete_gyorgy_elnokolte_magyar_muveszeti_akademiat" target="/egyeb/20121212_feher_laszlo_otthagyja_a_fekete_gyorgy_elnokolte_magyar_muveszeti_akademiat" target="_blank" data-fixedlink="1"> flashmob akcióval tiltakoztak a Fekete vezette MMA ellen.

Bukta Imre az atv.hu-nak az ülésről azt mondta, nem igaz Fekete György állítása, miszerint a Műcsarnok átvételéről az MMA bármelyik tagozata is döntött volna. Az önjáró elnökkel kapcsolatos kritikáikat azonban nem tudták elmondani, mert nem kaptak rá lehetőséget. A hogyan továbbot firtató kérdésre a képzőművész azt felelte: „éppen most fogalmazom a lemondásomat.”

Az Index információi szerint a közgyűlés óta négy újabb tag lépett ki a Magyar Művészeti Akadémiából. Bukta Imre képzőművész, Novák Ferenc koreográfus, Korniss Péter fotós bejelentették, hogy elhagyják a szervezetet. A lap szerint az egyik frissen felvett tag, Tompa Gábor színházi rendező is lemondott a tagságáról. A kolozsvári színház igazgatója állítólag beleegyezése nélkül került a MMA tagjai közé, ezért nyomban ki is lépett.

Egy másik, kevésbé kritikus MMA-tag szerint viszont mindez „csak kívülről tűnik nagy ügynek”. Szerinte kisebbségbe szorultak az elégedetlenkedők, akiket ráadásul Feket igyekezett meggyőzni. Bár megjegyezte: az elnök „bizonyos dolgokat nem tud megérteni a koránál fogva”.

 

A közgyűlésen egyébként 43 új tagot felvett a sorai közé az MMA. Egyikük, egy neve elhallgatását kérő színművész azt mondta az atv.hu-nak, hogy nyílt levélben fogja kifejteni kritikáit Fekete György tevékenységével és nyilatkozataival szemben. Szerinte ugyanis a művészetet nem lehet beskatulyázni a „nemzeti” és a „keresztény” jelzőkkel, amit pedig az elnök Konrád Györgyről mondott, szerinte felháborító. A művész sérelmezte, hogy úgy választották őket tagnak, hogy az ominózus közgyűlésre nem kaptak meghívást, így a véleményüket sem mondhatták el. Arra a kérdésre, hogy fontolgatja-e a frissen kapott tagságról való lemondást, azt válaszolta, hogy ha a kritikáit nem veszik fontolóra, akkor „nem érdemes ott maradni”.

Fekete: hihetetlen mocskolódás

Fekete György egyébként a közgyűlésen reagált a személyét érő érintő "hihetetlen mértékű mocskolódásra". Mint mondta, a Műcsarnokra "soha nem vetette ki a hálóját" az MMA. Szerinte a Műcsarnokból azért lett ügy, mert másfél éves "keserves küzdelmet" folytatott, hogy párbeszéd alakuljon ki közte és az intézményt vezető Gulyás Gábor között, aki ezt érzése szerint folyamatosan megtagadta, és "ellenvéleményeket mondott".

Szörényi Leventének a Heti Válaszban megjelent erős kritikájára válaszul Fekete György közölte: a zeneszerző „nehéz egyéniség, mára kikopott szinte minden olyan értelmiségi társaságból, amelybe filozófiája alapján tartozott”. A Szegeden készülő István, a király produkcióra utalva ugyanakkor hozzátette: Szörényi Levente „kiváló zeneszerző; örülnék, ha jó előadás lenne, amit megrendeznek számára”. Úgy folytatta: „nekem teljesen közömbös, ki rendezi”.

Mint hozzáfűzte, ha ez a véleménye antiszemitizmusnak számít, akkor a Semjén Zsolt, Hoffmann Rózsa vagy őellene intézett támadások keresztényellenességnek lennének tekinthetők.

Fekete György visszautasította Bukta Imre, Deim Pál, Farkas Ádám, Fehér László, Jovián György, Lovas Ilona, Orosz István, Keserü Katalin, Novák Ferenc MMA-tagok kritikáját, miszerint a tagság megkérdezése nélkül irányítja az akadémiát, mert elmondása szerint a tagozati üléseken megtárgyalták többek között a Műcsarnok ügyét is.

atv.hu / S. I.

További belföldi híreink