Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-16 16:35:00

„Mi nem a romkocsmákban merengünk, magával ellentétben”

Nem a koncepción változtat a kormány, hanem egy elemét teszi világosabbá – mondta Giró-Szász András vasárnap a kormányszóvivői tájékoztatón. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter nem árulta el, milyennek képzelik az új, keretszám nélküli felsőoktatási rendszert, azt először a diákokkal szeretné hétfőn megbeszélni. Kiderült, Orbán Viktor szombaton fidelitasos diákokkal találkozott egy elit romkocsmában. A Hallgatói Hálózat által vasárnap az atv.hu-nak eljuttatott közleményéből és az ahhoz kapcsolódó videóból kiderül: a HaHa nem enged az elfogadott hat pontból és hétfő estére mindenkit tüntetni hív az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete elé.

„Mi nem a romkocsmákban merengünk, magával ellentétben”

A felsőoktatás átalakításáról szóló kormányzati kommunikációt eddig is a káosz jellemezte, de a vasárnapi kormányszóvivői tájékoztató után már egyre homályosabb, mit jelent, és mikor találta ki a kabinet a keretszámok eltörlését. Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter a vasárnapi kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, a folyamat 2011 elején kezdődött.

Giró-Szász András kormányszóvivő pedig többek között úgy fogalmazott, a hazai felsőoktatás két éve teljes átszervezést igényelt; a kormány több lépésben megindította ezt a folyamatot. De lényeges szempont szerinte, hogy ez az átalakítás ne keltsen félelmet és áttekinthetőbb legyen. Ezért döntött úgy Orbán Viktor, hogy el kell törölni a keretszámokat. A döntés „nem a koncepciót változtatja, hanem egy elemét teszi világosabbá”.

Balog Zoltán miniszter szerint a keretszám olyan küszöb ma, „ami egy nem korrekt dolog, azokkal szemben, akik ma tanulni szeretnének”. Szerinte az egyetemi felvételi nem pénzkérdés, ezért szerinte a minőséget teljesítő diákok közül mindenki felvételt fog nyerni. Egyetlen egy elvárás lesz, ha diplomát szereznek, akkor Magyarországon kívánjanak dolgozni.

Giró-Szász András és Balog Zoltán sem volt hajlandó egyetlen kérdésre sem konkrétumokkal válaszolni, mint mondták, nem a sajtón keresztül akarnak a diákokkal tárgyalni. Balog arra kérte a HÖOK képviselőit, hogy ne kedden, hanem hétfőn találkozzanak.

„Mi tudjuk, mit akarunk ebben az ügyben, ezt akarjuk megbeszélni a diákokkal” – mondta az oktatásért felelős miniszter.

Tandíjmentességért röghözkötés

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Balog Zoltán azt mondta: a kormány a tanulmányi költségek teljes állami fedezetéért azt várja el a felsőoktatásba bekerülő hallgatóktól, hogy szerezzenek diplomát, és nyilvánítsák ki szándékukat, hogy Magyarországon akarnak dolgozni.

Az emberierőforrás-miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: „semmifajta tandíj bevezetésére a kormány nem hajlandó, nem készül” és nem is látja azt szükségesnek.

Megerősítette, hogy megszüntetik a keretszámrendszert, így a minőségi követelményeket teljesítő diákok bekerülhetnek a felsőoktatásba, ha pedig vállalják, hogy a diplomaszerzés után Magyarországon dolgoznak, az állam a teljes képzési költségüket kifizeti.

A kormány meghallotta azt az üzenetet, hogy a diákok ne kezdjék adóssággal az életüket – jelentette ki Balog Zoltán.

A kormányfő csak fidelitasos diákokkal találkozott

Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy finomítanak a felsőoktatási rendszeren, miután egy elit romkocsmában diákokkal találkozott, a megbeszélést a Terrorelhárítási Központ védte. Akkor még nem lehetett tudni, kikkel tanácskozott, ám Giró-Szász András ma egy újságírói kérdésre elárulta, a Fidelitas szervezte meg a találkozót. A kormányfőt egyébként korábban a HÖOK is többször egyeztetésre hívta, de a miniszterelnök közölte, ez Balog Zoltán dolga.

Orbán Viktor szombaton a romkocsmázás után a hvg.hu-nak azt mondta: eltörlik a keretszámokat, majd a Facebookon megjelent videóüzenetében közölte: szerdáig új felsőoktatási rendszert kell kidolgoznia Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek.

HaHa: tüntetés és ellenvideó

„Ma délután egykor a kormányzati rögtönzésipar újabb állomásaként Balog Zoltán erőforrás miniszter bejelent valamit. Bármi is legyen az, nélkülözi az érintettek bevonását, a hatástanulmányokat. Ennyi idő alatt csak egy újabb rúgás lehet a felsőoktatás mostani és jövőbeli résztvevőibe” – fogalmaz a HaHa közleménye, közvetlenül Balog Zoltán vasárnapi sajtótájékoztatója előtt.

„Míg Hoffmann Rózsa csütörtökön még a keretszámok drasztikus csökkentését próbálta borzasztó kínosan védeni Kecskeméten, tegnap Orbán már arról beszélt, hogy el kell törölni a keretszámok rendszerét. Orbán Viktor úgy gondolja, felhatalmazása van egy nap alatt megváltoztatni az egész rendszert, hatástanulmányok és mindenféle konzultáció nélkül” – áll a dokumentumban.

„Nincs joga a felvételi jelentkezési határidő előtt két hónappal, tízezrek több éves munkáját és álmait a kukába dobni! Nincs joga semmibe venni a tiltakozó tömegek akaratát! Ez nem megoldás, ez a jogállamiság és a demokrácia megcsúfolása” – írják.

„A Hallgatói Hálózat nem azért tiltakozott a keretszámok drasztikus csökkentése ellen, hogy pár héttel a jelentkezési határidő előtt Orbán azt egy még kiszámíthatatlanabb rendszerrel cserélje fel. A kormány legújabb titkos terve széleskörű konzultáció és nyilvánosságra hozott tanulmányok híján nem jelenthet megoldást a felsőoktatás, a fiatalok problémáira. Azonnal állítsák vissza a 2011-es keretszámokat, töröljék el a hallgatói szerződést, állítsák le a forráskivonásokat, állítsák vissza az egyetemi autonómiát!” – követeli a Hallgatói Hálózat.

A HaHa a nyomaték kedvéért egy videót is készített. „Itt a válaszunk a miniszterelnök videójára” – fogalmaznak. Néhány mondat a videóból: „Rejtélyes gyerekekkel tárgyal Orbán Viktor”, „Mi nem a romkocsmákban merengünk, magával ellentétben”, „Ne dőlj be a kormányzati bullsh.tnek”.

Hétfő este ötre a HaHa mindenkit tüntetésre hív az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete elé.

Szintén demonstrációt terveznek a budapesti Vörösmarty-gimnázium diákja is. Mint írják: "megelégeltük a tétlenséget, ezért 2012. december 17-re flashmobot szervezünk a kormány tandíj-rendelete miatt. Hétfőn reggel pontosan negyed tizenegykor, a szünetben, száz darab fekete lufit fogunk fölengedni az iskola udvaráról. A lufik szimbolizálják füstbe menő jövőnket. A lufikhoz egy-egy lapot kötünk, amelyre ráírtuk, hová szeretnénk továbbtanulni - ha lesz rá esélyünk, és családunk ki tudja fizetni a tandíjat."

A HÖOK szerint irreális, hogy a hétfői találkozóra elmenjenek

Irreális, hogy a HÖOK elmenjen a Balog Zoltán szakminiszter által hétfőre kezdeményezett találkozóra a felsőoktatásról, hiszen előzőleg semmiféle hatástanulmányt nem kaptak, így nem tudják, hogy pontosan miről lehetne tárgyalni – közölte Kiss Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségi tagja a Klubrádió beszámolója szerint.

Mint a rádió honlapján olvasható, Kiss Dávid azt mondta, a HÖOK szerint még nagyobb lett a bizonytalanság a felsőoktatási rendszerben, a Giró-Szász András kormányszóvivő és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottak pedig ellentmondanak mindannak, amit a kormány az utóbbi időben kommunikál.

A HÖOK vezetői olyan anyagot szeretnének kapni, amelyből legalább a sarokpontokat megismerhetik. Például, hogy mi történik a Diákhitel 2-vel, illetve megmaradnak-e a hallgatói szerződések. Ezek nélkül nem tudnak véleményt alkotni és dönteni.

Kövér: a kormány nem készítette elő a "politikai talajt"

Kövér László szerint a kormány nem készítette elő a "politikai talajt" a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban, és nem számolt azzal, hogy lesznek olyanok, akik a diákok mögött a saját sérelmeikért akarnak revansot venni. A házelnök erről az M1-nek adott, vasárnap este sugárzott interjújában beszélt.

Véleménye szerint "a kormány ezeket a bejelentéseket, kiszivárogtatásokat úgy tette meg, hogy nem készítette elő a politikai talajt", nem kezdett el beszélni arról, hogy mi az a probléma, amelyet meg akar oldani, hanem evidensnek vette, hogy mivel a téma tavaly és tavalyelőtt már szóba került, logikus az, amit tenni fog, és azt az érintettek is így fogadják majd.     A kabinet nem számolt azzal, hogy "az emberi emlékezet véges", illetve vannak olyanok, akik a diákok mögött, a "saját sérelmükért való revansvétel" vagy a saját területeiket érintő folyamatok megállítása okán abban érdekeltek, hogy most nagyobb botrány legyen ebből az intézkedésből, mint tavaly vagy tavalyelőtt - fejtette ki álláspontját a házelnök.

atv.hu/MTI/hvg.hu

További belföldi híreink