Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-16 10:20:00

Fekete György megismételte, amit Konrád Györgyre korábban mondott

Váratlan közjátékkal indult a Magyar Művészeti Akadémia szombati közgyűlése. Az elnök, Fekete György beszédét fiatal művészek zavarták meg, tiltakozva többek között az akadémia köztestületi státusza ellen.

Fekete György megismételte, amit Konrád Györgyre korábban mondott

A fiatalokat végül a biztonsági őrök tessékelték kijjebb, a tüntetők közben az skandálták, „lépjetek ki”, így üzenve az akadémia tagjainak. Fekete György az ülésen nem akarta kommentálni a rögtönzött tüntetést. Beszélt viszont a Műcsarnokról, amelynek lemondott elnökéről, Gulyás Gáborról azt állította: folyamatosan elutasította az együttműködést.

„Amikor én a kormánybeszámolót tartottam, a kormányülésen el kellett mondani, becsülettel, hogy az Akadémia nem fogja tudni a feladatát végrehajtani, ha egyébként kiváló állami vezetők a Nemzeti Együttműködés Rendszere helyett a nemzeti együtt nem működést gyakorolnak” – mondta Fekete.

A közgyűlésen többen is beszéltek az Akadémia körül kialakult negatív hírekről. Szakonyi Károly író szerint nem helyes, ha bárkit nézetei miatt megkülönböztetnek, kizárnak a művésztársadalomból.

„A magyar, de a világirodalom évszázadokon keresztül oppozícióból, de legalábbis kritikus szemlélettel hozta létre maradandó műveket, nem pedig lojalitással” – vélte Szakonyi.

Novák Ferenc „Tata” koreográfus szerint fontos a párbeszéd az ellentétes nézeteket valló művésztársakkal.

„Fontos tudnunk, hogy rajtunk kívül vannak olyanok a művészeti életben, akik másképpen gondolkoznak, mint mi. Ettől még nincs jogunk ellenségnek tekinteni őket, igaz vannak olyanok, akik ellenségesen nyilvánulnak meg, de én gondolom, ezek egy kis réteget jelentenek” – mondta Novák.

Az ülést rövid sajtótájékoztató követte, amelyen több kérdés is elhangzott Fekete György korábbi kijelentésével kapcsolatban, mely szerint Konrád György „magyarnak látszik”. A Művészeti Akadémia elnöke szinte szóról szóra megismételte korábbi kijelentését.

Az utcán közben tovább folyt az ülésről eltávolított tüntetők tiltakozása.

„A végcél az, hogy az MMA megszűnjék köztestület lenni, kerüljön ki az alkotmányból, ez abszolúte illegitim, semmi keresnivalója ott, a művészet szabad és független” – mondta egyikük, Nemes Csaba képzőművész.

Az MMA szombati ülésén megválasztotta rendes és levelező tagjait. Az Akadémia tagja lett többek között Bereményi Géza, Blaskó Péter, Huszti Péter, Cserhalmi György és Reviczky Gábor.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink