Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-14 06:20:14

Jóri András nem érti, hogy kerülhettek ki titkos adatok az egyetemről

„Nem titkos adat, hogy ki hány évig jár egyetemre, az információ kipotyog a statisztikából” – ezt mondta szerdán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Parragh László arra reagálva, hogy a kamarának honnan vannak információi a hallgatói önkormányzati vezetők tanulmányi idejéről. Jóri András volt adatvédelmi biztos szerint sem nyilvánosak az adatok, kivéve, ha a hallgatók beleegyeznek.

Jóri András nem érti, hogy kerülhettek ki titkos adatok az egyetemről

Jóri András, volt adatvédelmi biztos híradónknak azt mondta: nem helytálló az érvelés, a tanulmányi idő ugyanis, ha abból név szerint azonosítható valaki, csak az érintett beleegyezésével hozható nyilvánosságra.

Giró-Szász András szerdai sajtótájékoztatóján utalt rá, hogy a kormány számon tartja az önkormányzati vezetők tanulmányi idejét. Bár neveket nem említett, azt mondta, tudnak olyan vezetőről is, aki 10-12 éve jár ugyanarra az egyetemre. Erre az Egyenes Beszédben később Parragh László is ráerősített.

„Van olyan is, aki még mindig önkormányzati vezető, pedig 2010-ben kijelentkezett az egyeteméről” – mondta el a kormányszóvivő.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint a hallgatók 30 százaléka életvitelszerűen él az egyetemeken, főiskolákon és ebben az önkormányzati vezetők élen járnak.

„Különféle jogosítványok vannak a hallgatói önkormányzatoknál, amelyek nem egyszer gazdasági érdekekkel ütköznek, mondjuk egy kollégium eladása, vagy egy büfé üzemeltetése és ennek kapcsán érkeznek a vállalkozói panaszok a kamarába, hogy próbáljunk valamit tenni. Szabályos, mert a HÖOK-nak illetve ezeknek a szervezeteknek meg vannak ezek a jogosítványai, de akkor az ember azért ránéz arra, hogy mégis hány éves a fiatalember, aki ezt a szervezetet irányítja. És kiderül, hogy 8 éve tanul és 36 éves” – ecsetelte Parragh.

Híradónk többször is próbált rákérdezni Parraghnál, hogy hogyan jutottak el ezekhez az adatokhoz, de részleteket nem árult el, a kérdésre többszöri nekifutásra is csak tőmondatokban válaszolt.

Molnár Csaba MSZP-s politikus szerint Parragh László állítása nem helytálló, az adatok ugyanis nem nyilvánosak. Molnár szerint a két nyilatkozat vagy jogosulatlan adatkezelés eredménye, vagy blöff. A célja pedig mindkét esetben a kormány felsőoktatás-politikáját bírálók lejáratása.

Jóri András volt adatvédelmi biztos szerint sem nyilvánosak az adatok, kivéve, ha a hallgatók beleegyeznek. Jóri azt mondta: nem is érti, hogy kerülhettek ki név szerinti információk az intézményekből.

„A felsőoktatási intézmény ilyen adatokat nem szivárogtathat ki a saját nyilvántartásából. Hogy hány hallgató van, illetve hogy hányan fejezik be 5 éven túl az iskolát, az közérdekű adat. Az viszont már nem lehet nyilvános, hogy ha valaki személyesen azonosítható belőle”- mondta el Jóri.

A volt adatvédelmi biztos szerint az adatkezelés szabályossága megkérdőjelezhető, szigorú jogi következményekkel ugyanakkor nem járnak a történtek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink