Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-12 17:20:00

Nyilvános Semjén-Molnár vitát szeretne az Oktatói Hálózat a plágiumügyről

Az Oktatói Hálózat szeretne tisztán látni a Semjén Zsolt szakdolgozatával kapcsolatban felvetődött plágiumgyanú ügyében. A Stophoz eljuttatott közleményükben szorgalmazzák, hogy a politikus és egykori konzulense a nyilvánosság előtt vitassa meg az esetet.

Az Oktatói Hálózat (OHA) erősen reménykedik abban, hogy a Semjén-ügy a vizsgálatokat követően azzal zárul, hogy minden érintett levonja a konzekvenciákat és az erkölcsi normáknak megfelelő lépéseket tesz – írják a közleményben, amelyben azt is tudatják, hogy az Oktatói Hálózatnak a Semjén-szakdolgozat jogi hátterét nincs módjában vizsgálni. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az ELTE Társadalomtudományi Kara által felállított bizottság munkája nyomán leszögezik, hogy minden hivatkozás nélküli átvétel (akár már megjelent szövegről, akár feldolgozás alatt álló vagy még feldolgozatlan anyagról van szó) tudományetikai, azaz erkölcsi szempontból lopásnak számít. Ennek folyományaként kijelentik, hogy ha megfelel a valóságnak, hogy Semjén Zsolt szakdolgozó konzulensének még publikálatlan anyagát használta fel utalás és hivatkozás nélkül, erkölcsileg mindenképpen vétséget követett el.

Az OHA azt is világossá teszi, hogy támogatja az ELTE professzorainak követelését, hogy a kérdéses szövegrészek szerzőségét a nyilvánosság előtt tisztázza a két fél: szakdolgozó és konzulens. Mint írják, ez egyrészt némileg eloszlatná a konkrét szakdolgozatügy körüli kétségeket, mert ezután már csak a többi szövegazonosság tisztázására kellene sort keríteni, másrészt legalább részben visszaállítaná az egyetemi értelmiség – oktatók, kutatók és egyetemi hallgatók – iránti bizalmat, melyet az utóbbi egy év plágium-ügyei megtépáztak.

Az egész cikk a stop.hu-n olvasható el.

stop.hu

Ajánlom

További belföldi híreink