Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-12 16:13:48

A diákok farkasszemet néztek a rendőrökkel a Parlamentnél - tüntetés percről percre

Több ezer diák zsúfolódott össze délután a Műegyetem aulájában. A hallgatói önkormányzatok vezetői mellett beszédet mondott Solti László, a rektori konferencia elnökségi tagja, valamint a pedagógusok és a felsőoktatási dolgozók képviselője is. A nagygyűlés után a tömeg a belváros felé vette az irányt. A diákok este hét óra körül a Parlamenthez értek, majd a virágládákat átlépve a főlépcsőig jutottak. Ott békés rendőrsorfal várta őket.

A diákok farkasszemet néztek a rendőrökkel a Parlamentnél - tüntetés percről percre

20:57A maradékot feloszlatták   

A rendőrök sorfala megindult a tömegből maradt kemény mag felé. A diákok erre hátrálni kezdtek és szétszéledtek. Néhányan akartak csak ellenállni, de társaik őket is visszafogták. Gyakorlatilag vége a tüntetésnek. 

 

20:54Debrecenben új felsőoktatási törvényt követelnek   

Új felsőoktatási törvény elkészítését követelték a Debreceni Egyetemen (DE) összegyűlt hallgatók szerda este. A DE Hallgatói Önkormányzata által a felsőoktatási keretszámok elleni tiltakozásul az egyetem díszudvarára összehívott fórumon a mintegy ezer diák "közfelkiáltással" fogadta el a követelést.

20:40Már csak pár százan maradtak  

Az atv.hu tudósítója szerint már csak néhány száz diák van a Kossuth téren. A hideg miatt tábortüzet raktak, amit a rendőrök eloltottak, majd felszólították a tüntetőket, hogy távozzanak. 

20:11Még egy sorfal rendőr 

Továbbra is rigmusokat kiabaálnak a tüntetők, közben még egy sor rendőr felállt a lépcsőre.

19:41Kövér reméli, a kormány nyitott a párbeszédre 

Reményét fejezte ki az Országgyűlés elnöke szerdán Sásdon, hogy a kormány nyitott lesz a párbeszédre a felsőoktatást érintő intézkedések miatt tiltakozó hallgatókkal.

Kövér László sajtótájékoztatóján - egy kérdésre válaszolva - emlékeztetett arra, hogy a kormány jelezte egyeztetési szándékát, de a hallgatók egyelőre nem kívántak élni a lehetőséggel.

Hozzátette: nem érti az elutasítást, és azt a kérdést tette fel, hogy a demonstrációkban valóban a konzultáció igényének szándéka jelenik-e meg, vagy erődemonstráció zajlik.

Kövér László úgy fogalmazott: nem érti, hogy mi ellen tiltakoznak a tüntetők, hiszen őket már nem érinti a keretszám csökkentése, bent vannak a felsőoktatásban.

Ha a következő generációk iránti szolidaritásból teszik, és az utánuk jövők esélyeit szeretnék megőrizni, miért demonstrálnak az általuk röghöz kötésnek nevezett hallgatói szerződésekkel szemben? - tette fel a kérdést a házelnök.

A politikus szerint szomorúan kell konstatálniuk, hogy szükség van a hallgatói szerződések bevezetésére, mert nem evidens a köz pénzéből tanuló egyetemisták számára, hogy ezt az országot kell szolgálniuk azzal a tudással, amelyet itt megszereztek.

"Azt pedig roppant cinikusnak, aljasnak tartom, hogy az MSZP szóvivője nyílt jogsértésre, törvénytelenségek elkövetésére buzdítja a demonstrálókat. Olyan törvénysértésekre, amelyekért ők bíróság elé citáltak embereket a 2006-os, zavaros időszakban" - hangsúlyozta Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke arra kérte a tüntetőket, hogy szigorúan tartsák be a törvényeket, és ne hagyják magukat beugratni, provokálni olyanok részéről, "akik tandíjat akartak bevezetni a felsőoktatásban, az országot a csőd szélére juttatták és akik miatt valódi áldozatokat kell hozniuk".

19:34"Gyertek ki!" 

A rendőrök felsorakoztak a diákokkal szemben, akik betörtek a parlamenti parkolóba a főlépcső elé. Azt üvöltik, "gyertek ki". Az akciót nem tervezték meg előre, az események spontán alakulnak. 

19:22A Kossuth térre értek   

A metsző hidegben a Kossuth térre ért a tömeg. Egyelőre tanácstalanság uralkodik, közben skandálják, hogy "gyertek ki". Semmi jele, hogy a politikusok közül bárki tárgyalni akarna a diákokkal.  

19:00"Hoffmann Rózsa, gyereki a hóra"  

Az NGM előtt egyszerre zúg a "menjünk be" és a "gyertek ki". Aztán azt kezdik skandálni, hogy "Hoffmann Rózsa, gyereki a hóra". A transzaparensek is érdekesek: "Nincsen Rózsa tandíj nélkül"; "Mene, mene, tekel, ufarszin"; "Kovács Pisti 250 000 forint tandíj, Biszku Béla 250 000 nyugdíj"; "Fidesz: csak a tandíj". A tömeg tovább indul a Kossuth térre.

18:53A József Nádor téren vannak  

Egyelőre a tömeg az NGM előtt áll a József Nádor téren. A tömeg akkora, hogy az eleje és a vége mást skandál. A cél továbbra is a Kossuth tér. Az ATV tudósítója szerint a diákok arra várnak, hogy valaki szóba álljon velük, és bevonják őket a tárgyalásokba.

18:37Élőben is nézheti  

Itt élőben követheti a tüntetést. A tömeg már az Erzsébet téren halad át.

18:24A cél a Kossuht tér  

Úgy tűnik, a Parlamenthez tartanak a tüntetők. A tömeg eleje az Astoriára ért.

18:12Az Erzsébet híd megbénult  

A tüntetők az Erzsébet hídon haladnak, a forgalom áll.

18:03Több forgatókönyv is van  

Fatér Ambrus, a Hallgatói Hálózat aktivistája az atv.hu-nak azt mondta: több forgatókönyv is van, hogy ezek közül melyik valósul meg, azt a tömeg fogja spontán módon eldönteni. Fatér reméli, hogy minél több járókelő csatlakozik hozzájuk.

18:00Az Erzsébet hídnál jár a tömeg eleje  

Az atv.hu helyszíni tudósítója szerint az egyetemisták úgy becsülik, hogy 3-4 ezren jöttek össze, a tömeg elindult a budai rakparton északi irányba, az Erzsébet híd felé. Nem mentek fel a Szabadság hídra, hanem tovább haladnak a rakparton.  A menet eleje nem látszik, a vége a Szabadság hídnál jár.

17:54A Szabadság híd forgalma megbénult  

A tömeg egy része már a Szabadság hídon van. Megbénult a forgalom a Szent Gellért téren és a Szabadság hídon is. 

17:45Sétálni mennek    

Vége a rendezvénynek, befejezésként Nagy Dávid megszavaztatja a jelenlevőkkel, hogy "sétálni mennek". Hogy pontosan hova, azt nem tudni. A Szabadság híd és az Erzsébet híd is a lehetőségek között van.  

17:40A középiskolások is Orbánt idézik   

A középiskolások képviseletében Nemes Tímea és Ábrahám Máté áll ki a pódiumra. Előbbi arról beszélt, hogy Anna barátnője már Bécsben tanul, ahol már a magasabb ösztöndíjakért tüntetnek, miközben mi a bejutásért.

Máté Orbánt idézi 89-ből: 1956-ban vette el tőlünk a jövőnket a Magyar Szocialista Munkáspárt, ezért a hatodik koprsóban a magyar fiatalság fekszik - mondta Nagy Imre újratemetésén. Hol van most Orbán Viktor, fél találkozni saját ifjúságával - folytatja Máté. Szerinte a nemzeti konzultációs levelek küldözgetése helyett a miniszterelnöknek ideje lenne lejönni közénk.

Ahogy Orbán úgy a képviselő urak is állami támogatással szereztek diplomát, néhol egy kis plagizálással, a gyengébbek kedvéért. Zálogházba adnak minket, és pont karácsonyi ajándékként kapjuk meg mindezt - mondja.

Már csak egy kérésünk maradt, lassan mondom, hogy a gyengébbek is értsék a Parlamentben: Tisztelt képviselő urak, csak olyat tegyetek, amit saját gyerekeitekkel is tennének, hagyjatok minket tanulni, adjatok esélyt a jövőnknek!

17:26A siker kulcsa az egység  

Nagy Dávid szerint a siker titka, ha nem hagyják magukat megosztani. Beindul az államgépezet és támadni fognak bennünket - prognosztizálja. Ez itt a magyar felsőoktatást, a megoldást nem lehet plagizálni - szúr oda egyet a kormánynak a HÖOK-elnök. Szentgyörgyi Albert szavaival zárja beszédét, miszerint "Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája". 

17:22Nagy Dávid: aki ellenünk van, az éppen ülésezik  

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke először azt kérdezi, ki az, aki melegen öltözött, ugyanis ma sétálni fogunk, mondja. Majd megtapsoltatja a megjelent középiskolás diákokat, és felsorolja azokat a vidéki városokat, ahol szintén tüntetnek, vagy tüntetésre készülnek: Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Dunaújváros, Eger, Kecskemét, Pécs, Szeged, Sopron és Gödöllő. Az ország fiataljai együtt vannak, aki ellenük van, az éppen ülésezik - teszi hozzá. Megtámadták a jövőnket, el akarják venni az álmainkat, de mi ezt nem hagyjuk! Hagyjuk-e, hogy az arcunkba hazudjanak, megint átverjenek bennünket, hogy további forrásokat vonjanak ki a felsőoktatásból? - kérdezi. Nem hagyjuk! - zúg a válasz.

17:12A rektorok is kiállnak a diákok mellett  

Solti László, a Szent István Egyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia képviseltében arról beszélt, hogy a felsőoktatást alapjaiban érintő kormányhatározatokkal a konferencia nem ért egyet. Ezek ugyanis a fiatalok és az intézmények számára már a közeljövőt is kiszámíthatatlanná teszik és egyedül fiskális szempontoknak vannak alárendelve. Továbbá a családok anyagi teherbíró képességét figyelmen kívül hagyják, ezért szegregációhoz vezethetnek. A diákhitel 2 nem tölti be a neki szánt szerepet az idei tapasztalatok szerint. A továbbtanulni vágyók közül a legtehetségesebbeket késztetik az ország elhagyására. A forráskivonás pedig a nemzetközi trendekkel ellentétes, és a magyar felsőoktatás leszakadásához vezet. A fiatalok tömegei számára elérhetetlen a diploma megszerzése, ami veszélyezteti az értelmiség újratermelődését - sorolta Solti a rektori konferencia elnökségének érveit.  

17:02Az FDSZ is tiltakozik  

Balogh Vilmos, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének nyugdíjas tagozatának vezetője a szakszervezet határozatát ismerteti. Eszerint tiltakoznak a felsőoktatást érintő megszorító intézkedések és a keretszámok durva csökkentése ellen.

16:47Nem hagyjuk!  

Kóbor Andrea és Tóth Fruzsina Márta a HaHa képviseletében azt mondták, hogy ha most idejönne Orbán Viktor, Hoffmann Rózsa és Balog Zoltán, és azt mondanák, hogy a keretszámokat 10 ezerrel megemelik, kinevetnék őket. A hahások szerint jó döntés volt hétfőn utcára vonulni. "Semmit rólunk, nélkülünk" - jelentették ki. Megjegyezték, nem a gazdag diákok tüntetnek a tandíj ellen, hanem a szegényekért emelik fel a szavukat, akik kiszorulnak a felsőoktatásból.  Beszédük végén zúg a "Nem hagyjuk!".

16:47Deczki: a kormánynak bamba alattvalók kellenek  

Deczki Sarolta az Oktatói Hálózat képviseletében azt mondta, az országnak nincs jövője mindenki számára elérhető és színvonalas felsőoktatás nélkül. A kormány döntései nehezítik a társadalmi mobilitást, kasztrendszer alakítanak ki, amelyben a tanulás kevesek kiváltsága lesz. Rögtönzött és szakmailag indokolatlan döntéseket hoznak  A jelenlegi kormány fél az autonómiától, a kritikától és a nyitottságtól, bamba és lojális alattvalókra van szüksége, akiket irányítani tud. Ezért akarják korlátozni az egyetemek autonómiáját azzal, hogy kancellárt ültetnek a nyakukba. Mi nem alattvalók akarunk lenni a saját országunkban, tette hozzá. Mindez azt jelenti, hogy félnek tőlünk, erősek vagyunk és erősebbek lehetünk - fogalmazott.

16:38A Humán Platform újabb tüntetést hirdetett meg  

Gulyás Márton, a Humán Platform elnöke bejelentette: jövő hét hétfőn 17 órai kezdettel tüntetést  terveznek az Emberi Erőforrás Minisztériuma elé.

16:33Mendrey: ez szégyen  

Mendrey László, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arról beszél, hogy amikor az órái után elindult, egy szülőnek azt mondta, megy az egyetemre, mert fel kell emelni a szavát az oktatásért. Szerinte az elmúlt 20 év mindegyik kormány fejőstehénként nézett az oktatásra, és 10 és 100 milliárdokat von ki belőle. Mendrey szerint szégyen, hogy miközben annak idején Bokros a 2 ezer forintos tandíjt tervezve kiállt a diákok el, most Orbán Viktor ezt nem teszi meg.

16:22Kovács: szakértőkre van szükség  

Kovács András a BME hallgatói önkormányzatának nevében arról beszél, hogy a jövő nemzedékének érdeke, hogy a tudás társadalmát együtt építsük. A felsőoktatás finanszírozási problémája ismert, de nyílt párbeszédre van szükség a megoldás érdekében, amelybe szakértőket is be kell vonni.

16:14Orbánt égetik 

2007-ből és 2008-ból idézik Orbán Viktort, aki arról beszél, hogy ha tandíj lett volna, akkor most ő nem állna itt. A tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről - folytatja az arhív felvételen Orbán, aki szerint Magyarország jövőjét a kiművelt emberfők határozzák meg. Fennáll a veszélye annak, hogy újra bevezetik a tandíjat - hangzik egy másik idézet. Kiss szerint Orbán nem teheti meg, hogy nem áll ki a diákok elé, és nem mondja el személyesen a véleményét. Szavait taps kíséri.

16:12Elkezdődött

Kiss Dávid a HÖOK képviseletében arról beszél, hogy meg kell állítani az "őrületet", ami Magyarországon zajlik. Szavait üdvrivalgás kíséri.

16:05Tömve a BME aulája

Az ATV tudósítója szerint már több ezren vannak a BME központi épületének aulájában. A szervezők 5-10 ezer résztvevőre számítanak. A másfélórásra tervezett program keretében 8 felszólaló lesz, köztük Mendrey László, a PDSZ elnöke, a Hallgatói Hálózat képviselője, Solti László, a Magyar Rektori Konferencia képviselője, és Nagy Dávid, a HÖOK elnökségi tagaj. A beszédek után a résztvevők megszavazzák, hogy mi legyen a következő lépés. A lehetőségek között van, hogy "beköltöznek" az egyetemre, illetve az is, hogy kimennek a városba. A résztvevőknek előre szóltak, hogy melegen öltözzenek fel.   

16:00Nyüzsögnek a rendőrök a belvárosban

Úgy tűnik, a rendőrök is nagy erőkkel készülnek a hallgatói demonstrációkra. Tudósítónk a belvárosban jelentős rendőri jelenlétet ézslelt, és csapatszállító egységeket is látott. Mint emlékezetes hétfőn, az ELTE lágymányosi kampuszán lezajlott fórum után az események spontán módon alakultak. A tüntető diákok előbb a Petőfi híd forgalmát bénították meg, majd a Kossuth térre vonultak. Ezt követően a Lánchidat csak azért nem tudták lezárni, mert a rendőrök ezt előbb megtették. Úgy tűnik, a rend őrei mindenre igyekeznek felkészülni.

15:55Keretszámvágás 

Több fővárosi egyetem hallgatói hirdettek tüntetést szerdára a kormány felsőoktatási keretszám-csökkentési tervei miatt, mivel eszerint a felvetteknek csupán 10-20 százaléka,10480 hallgató részesülhetne teljeskörű állami támogatásban, a többi jelentkezőnek vállalnia kell a képzési költségek 50 százalékát, ami havonta tízezres összegeket is elérhet. A kormány egyelőre nem tárgyalt a tervezet módosításról.

További belföldi híreink