Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-11 05:10:59

Rubovszky: Semjén Zsoltnak látomása volt

Az atv.hu-nak nyilatkozó mind a négy kereszténydemokrata politikus rendületlenül bízik a pártelnökben. Egy fideszes képviselő már nem ilyen sziklaszilárd, de szerinte, ha Gyurcsány nem bukott bele a plágiumügyébe, akkor Semjénnek sem kell. A megszólaltatott ellenzéki képviselők véleménye lesújtó.

Rubovszky: Semjén Zsoltnak látomása volt

„Döbbenten állok ez előtt a hír előtt” – közölte az ELTE vizsgálatának eredményéről az atv.hu-val Rubovszky György kereszténydemokrata képviselő. A kormánypárti politikus szerint Semjén nem plagizálhatott Molnár Attila Károlytól, hiszen dolgozata egy évvel korábban jelent meg, mint Molnáré, „hanem látomása volt”. Hozzátette: „egyszerűen bohócot csinál magából az ELTE”. Hangsúlyozta: Molnárnak kellett volna észrevennie a két dolgozat közötti egyezést, amikor a leendő miniszterelnök-helyettes megvédte a sajátját. „A szerzői jog szerint annak van előnye, aki először a nyilvánosság elé lépett, nem annak, aki kitalálta” – közölte Rubovszky, aki szerint „az egész egy rettenetesen gusztustalan, rosszul sikerült támadás a miniszterelnök-helyettes ellen”. Úgy vélte: „az egyetem megalapozatlanul sérti és támadja Semjén Zsoltot”.

Egy, a neve elhallgatását kérő kereszténydemokrata politikus szerint „teljesen bornírt” az ELTE döntése. Az illető annyit mondott az atv.hu tudósítójának: javasolni fogja Semjén Zsoltnak, hogy perelje be – nem, nem a hvg.hu-t, „az nem érdekes”, hanem – az ELTE-t nem vagyoni jellegű kár miatt. A kormánypárti képviselő szerint önplágium, mint olyan nem létezik, „saját magunkat lehet idézni”.

„Azt gondolom, hogy a Zsolt rendben van, lejárató támadás indult ellene” – mondta egy másik, ugyancsak neve elhallgatását kérő kereszténydemokrata képviselő, hozzátéve, hogy ez nemcsak az ő véleménye, hanem a kereszténydemokrata frakcióé is. A lejárató támadásban részt vesz az ELTE is – vélte. A politikus nem tud arról, hogy Semjén indítana pert akár a hvg.hu, akár az ELTE ellen, „de akár még lehet is per”.

Egy, kereszténydemokrata államtitkár, aki ugyancsak kérte neve elhallgatását, annyit mondott: Semjénnek nem kell lemondani, „ez nem ügy a frakción belül” és mind ő, mind a frakció bízik Semjén Zsoltban.

Egy név nélkül nyilatkozó fideszes képviselő nem tudott állást foglalni, hogy az ELTE háromtagú bizottságának igaza van-e vagy sem, „de nem is érdekes”. Szerinte a dolognak akkor lenne jelentősége, ha Gyurcsány Ferenc plágiumügyének lettek volna következményei. „Gyurcsány nem mondott le a mandátumáról, úgyhogy a Fideszben senkit sem érdekel komolyan a Semjén-ügy” – fogalmazott.

Szerettük volna megkérdezni az üggyel kapcsolatban a Semjén mellett korábban kiálló Hiller István szocialista képviselőt, volt oktatási minisztert, aki azonban nem kívánt nyilatkozni.

„Hízelgő lenne azt gondolni, hogy Schmitt Pál távozása a Magyar Szocialista Párt kommunikációs csapásainak következményeként történt meg. A közvélemény nyomása volt” – mentette meg Nyakó István szocialista képviselő parlamenti tudósítónkat attól, hogy túlbecsülje az MSZP-t. „Hízelegne nekünk, ha azt gondolnánk, hogy a Magyar Szocialista Párt pörölycsapásai miatt fog Semjén Zsolt megválni miniszterelnök-helyettesi székétől. Az MSZP keményen, határozottan fogalmazott az ügyben. Felhívta arra a figyelmet, hogy az ügy túlmutat Semjén Zsolton. Ha Semjén marad, a terhet nem ő fogja cipelni, hanem a kormánykoalíció. Sok sikert kívánok: nagyon nehéz teher” – folytatta az ellenzéki politikus. Úgy vélte: napi politikai taktikai szinten az ellenzéknek az lenne a jó, ha Semjén nem mondana le, de a magyar tudomány becsületének „továbbra is azokon a sziklaszilárd lábakon kellene állnia, melyeknek köszönhetően több Nobel-díjast tudtunk adni a világnak”.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: „az ELTE döntése nem politikai döntés és nagyon súlyos értékítéletet fogalmazott meg, sajnos konzekvencia nélkül”. Az ELTE döntése után „Semjén úrnak el kellene gondolkodnia politikai jövőjén” – tette hozzá.

Egy, a neve elhallgatását kérő szocialista országgyűlési képviselő szerint „nem fűztünk túl nagy reményeket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesi működéséhez: lopott, hát lopott, oszt jó napot”.

„Elég gyenge történet az egész. Túl sok politikai tartalom nincs benne. Olcsó, szánalmas az egész cucc” – ezt már Mile Lajos, az LMP frakcióvezető-helyettese mondta. „Van egy szint, ami alatt már nem érdemes a politikai hasznosságot keresni. Értelmezhetetlen, hogy Semjén az egyetem véleményét elfogadja, de az abból levont erkölcsi következtetéseket nem” – tette hozzá. Jávor Benedek volt frakcióvezető álláspontját, miszerint az a jó az ellenzéknek, ha Semjén nem mond le, az ökopárti politikus úgy kommentálta: „trükkös megközelítése az egésznek”.

atv.hu, Szegő Péter

Ajánlom

További belföldi híreink