Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-12-04 07:28:10

Az MSZP és a DK minden együttműködést megszakítanak a Jobbikkal

Kormányoldaltól vagy ellenzéki pozíciótól függetlenül felhatalmaznák az ülést vezető elnököt arra, hogy akár az ülésről való kivezetést is alkalmazza azzal szemben, aki súlyosan sértő kifejezéseket használ. Az alkotmányügyi bizottság hétfőn Rogán Antal és Gulyás Gergely indítványát javasolta vitára – ők gyakorlatilag azonnal alkalmazhatóvá tennék a pénzbírságot vagy a kizárást. Javaslatuk szerint ilyen esetben az országgyűlés döntene. A szocialisták és a DK minden együttműködést megszakítanak a Jobbikkal.

Az MSZP és a DK minden együttműködést megszakítanak a Jobbikkal

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

A DK arra kérte az országgyűlést, hogy a rasszista nézetek terjedésének megállítására helyezzék hatályon kívül az alaptörvénynek azt a passzusát, amely alapján a zsidótörvények részei a magyar alkotmányjogi történeti múltnak. Kérik, hogy az egyenruhások grasszálásának tiltását a gyülekezési törvény mondja ki – ezt a párt már több hete benyújtotta, de az alkotmányügyi bizottság leszavazta. És azt, hogy az önkormányzatokban mondjanak fel minden együttműködést a Jobbikkal. „Jobbikos javaslatot ne vegyen napirendre a Ház, jobbikos kérdésekre, interpellációkra ne válaszoljanak, jobbikos felvetést ne tárgyaljon a parlament, felszólalásra képviselő ne válaszoljon, ne nyilatkozzon, ne mondja el a véleményét, sőt arra is kérjük a házelnököt, hogy jobbikos politikust a ház vezetésére, illetve a jegyzői posztra ne osszon be” – sorolta fel javaslatait a Demokratikus Koalíció alelnöke, Molnár Csaba.

Az LMP a kormánypártok és a szocialisták támogatását kérte, hogy közös javaslatban kérte, hogy tegyék lehetővé a házelnöknek a szigorúbb fellépést. Kitiltást is magában foglal a javaslat. „A gyűlöletkeltő gondolatfutamokat megakassza, és adott esetben ezt nyilván alapot teremthet egyéb szankcióra is – a Fidesz és a KDNP-től még a mai napon várom a választ, a szocialisták pozitívan reagáltak, a szocialista javaslat nem áll ellentétben az LMP-s javaslattal” – mondta el Schiffer András.

Ehhez kell a kétharmados többség. A szocialisták azt szeretnék, ha az elnök rendreutasítaná a határt nyilvánvalóan átlépő képviselőt, ha ezt nem hagyja abba, akkor a szót is megvonná. Az ülés hátralévő részéről akkor lehetne kizárni a súlyosan sértő kifejezést használó képviselőt, ha a szavak rendzavaráshoz vezetnének.

„A Fidesz javaslatában ez lehetőség a pénzbírság, mi nem szólunk bírságról, viszont kötelező a parlamentnek és az elnöknek intézkedni. Másrészt nevesítjük azokat a magatartásokat, ahol nincs mérlegelési joga, mert azt gondoljuk, hogy nem ugyanaz a kategória, ha valaki méltatlant mond egy képviselőtársára, vagy nyíltan antiszemita kijelentést tesz” – mondta el a szocialista Steiner Pál.

Rogán Antal a plénumon azt mondta: csak olyan erkölcsi mércét állítson az MSZP mindenki elé, amelyet maguk is meg tudnak ugrani, majd olyan előterjesztéseket mutatott fel, amelyeket az MSZP és a Jobbik közösen jegyez. „El kellene dönteni, hogy karantén van, vagy nincs karantén” – mondta Rogán.

Az MSZP egyébként mostantól azt is kizárja, hogy indítványon közösen szerepeljen egy szocialista és egy jobbikos neve.

Közben az alkotmányügyi bizottság vitára alkalmasnak találta Gulyás Gergely és Rogán Antal javaslatát. Ebben a múlt hétfői esetre az elnök számára megadják a lehetőséget, hogy azonnal – rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül kizárhatná a képviselőt az ülésnapról vagy pénzbírságot szabjon ki. Mivel ezek a javaslatok fedik egymást, a testületben egy közös fellépésre érkezett javaslat.

„A demokratikus pártok között úgy tűnik kialakult egy egyetértés annak vonatkozásában, hogy az ilyen magatartásokat nem lehet tolerálni, akkor én úgy hiszem, egy olyan kompromisszumos javaslatot kellene elfogadni, amit minden frakció jó szívvel tud támogatni” – mondta el a szocialista Bárándy Gergely.

    

A jobbik szerint a párt radikális hangvétele miatt beszélnek olyan dolgokról, amiről eddig mindenki hallgatott.  

Gyöngyösi Márton, az érintett jobbikos képviselő „nem érti” a felzúdulást. „20 százalékos a támogatottsága a Jobbiknak, és a választópolgárok semmibevétele ez a javaslat, felháborító” – vélekedett a zsidók listázásával kapcsolatban felszólaló jobbikos képviselő.

A DK elkészítette a Jobbik betiltását sürgető indítványát

A Demokratikus Koalíció (DK) elkészítette a Jobbik betiltását szorgalmazó indítványát. A dokumentumot egyelőre nem az ügyészségnek, hanem a Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP frakcióvezetőjének küldték el, támogatást kérve. Molnár Csaba, a DK alelnöke kedden az MTI-nek elmondta: jogi érvelésükben azt állítják, hogy a Jobbik működése megalakulása óta "folyamatosan és erősödő mértékben törvénysértő". Hivatkoznak arra, hogy a Jobbik parlamenti javaslataiban és felszólalásaiban központi szerepet kap a cigányság elleni indulatkeltés, az előítéletek mélyítése. Megítélésük szerint ez kimeríti a közösség elleni izgatás bűntettét és - az alaptörvénybe ütköző módon - sérti a romák emberi méltóságát. A dokumentum szerint a Jobbik parlamenti tevékenységében "kódolt formában, de hangsúlyos szerepet kap" a zsidóság elleni hangulatkeltés, amire több példát is hoznak, köztük Gyöngyösi Márton múlt heti felszólalását. Molnár Csaba szerint mindez a szabad vallásgyakorlás jogát, a személyi biztonsághoz, illetve a magánélet tiszteletben tartásához fűződő jogot is sérti. Molnár Csaba szerint törvénysértő a Jobbik parlamenten kívüli működése is. Ezt a Magyar Gárda létrehozásával, majd annak betiltása után a "pártmilícia" szerepét betöltő újabb szervezetek alakulásával támasztotta alá. Véleménye szerint a Jobbikhoz köthető szervezetek sorozatosan megsértik az egyesülési törvényt. A DK beadványa szerint a Jobbik működése ellentétes az 1947-es párizsi békeszerződéssel, amely tiltja, hogy fasiszta jellegű, illetve revizionista szervezetek működjenek Magyarországon, valamint - ugyanebből a megfontolásból - az 1945-ös moszkvai fegyverszüneti egyezménnyel is. Mindebből kiindulva azt indítványozzák, hogy a legfőbb ügyész törvényességi ellenőrzési jogkörében eljárva forduljon keresettel a bírósághoz, és kérje a Jobbik megszüntetését. Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy a beadványt még nem küldték el az ügyészségnek. Ehelyett a Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP frakciójához fordultak támogatásért, mondván, hogy a közös fellépés nagyobb nyomatékot adhat kezdeményezésüknek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink