Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-11-30 17:33:59

Domina: az extremista csoportok önmagukat radikalizálják

Nem lehet a problémát tovább tologatni, mindenkinek a saját szakterületén kell tennie a dolgát a szélsőjobboldallal szemben – erről Domina Kristóf, az Athena Intézet igazgatója beszélt az ATV Start című műsorában.

Domina: az extremista csoportok önmagukat radikalizálják

Domina szerint a kérdést eddig sem a politika, sem az igazságszolgáltatás, sem pedig a média nem kezelte kellő komolysággal, ráadásul a civil- és jogvédő szervezetek sem tiltakoztak elég hangosan a rasszista és antiszemita megnyilvánulások ellen. A kutatóintézet igazgatója Gyöngyösi Márton kijelentésével kapcsolatban azt mondta, a Jobbikot politikai értelemben mindaddig ki kell rekeszteni, amíg ki nem vetik soraikból az ilyen gondolatokat megfogalmazó képviselőket.

Domina szerint egyébként az erősödő rasszizmus és antiszemitizmus oka a 2006 és 2010 közötti időszakhoz hasonlóan most is a kormányzással szembeni elégedetlenségben rejlik, ma pedig – szemben a ’30-as évek antiszemitizmusával – már nem csupán a hagyományos értelemben vett bűnbakképzésről van szó, hanem különféle közösségek, embercsoportok újradefiniálásáról is. Domina példaként említette a "cigánybűnözést", valamint a legutóbb Gyöngyösi által megfogalmazott nemzetbiztonsági kockázatot, amelyet a jobbikos képviselő szerint az izraeli-magyar kettős állampolgárok jelentenek.

Domina szerint, ahogy 2006 és 2010 között, úgy az extremista csoportok egymással versengve ma is önmagukat radikalizálják, ha pedig ez a folyamat tovább folytatódik, akkor sajnos könnyen előfordulhat, hogy hasonlóan végződik, mint 2010-ben, amikor romák ellen követtek el gyilkosságokat.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink