Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-11-27 12:07:59

Jobbikos botrány: sárga csillagot viselnek a politikusok a parlamentben

Rendkívüli házbizottsági ülést hívtak össze kedd délelőttre, több politikus pedig sárga csillagot visel a parlament plenáris ülésén. A Demokratikus Koalíció azt kéri az ügyészségtől, kezdeményezze a Jobbik feloszlatását.

Jobbikos botrány: sárga csillagot viselnek a politikusok a parlamentben

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Az atv.hu beszámolt róla, hogy kedd délelőttre rendkívüli házbizottsági ülést hívtak össze Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői kijelentése miatt.

A Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP frakciója is határozottan elítélte a frakcióvezető-helyettes előző napi parlamenti felszólalását az Országgyűlés házbizottságának rendkívüli ülésén és hibának tartották, hogy az ülést vezető alelnök, a jobbikos Balczó Zoltán nem lépett közbe. A Jobbik viszont azt hangsúlyozta, hogy elnézést kértek a félreérthető kijelentések miatt.

A jobbikos politikus annak felmérését szorgalmazta, hogy az Országgyűlésben és a kormányban "hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára".

A Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány Facebook-oldalán bejelentette: vasárnapra tüntetést szervez Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő megnyilvánulása ellen. Az eseményen részt vesz a többi között Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, valamint több vezető politikus. A részletekért kattintson erre a linkre.

A külföldön tartózkodó Kövér László házelnököt helyettesítő Lezsák Sándor országgyűlési alelnök az MSZP által kezdeményezett házbizottsági ülés után azt mondta: négy parlamenti frakció határozottan elítélte és elfogadhatatlannak tartotta a jobbikos képviselő felszólalását és megállapodtak abban, hogy a következő házbizottsági ülésen annak lehetőségeiről tárgyalnak, hogy a jövőben hogyan lehet a hasonló eseteket magakadályozni.

   

Hozzátette: a házbizottságban a Fidesz, a KDNP, az MSZP és LMP is érzékeltette, hogy a levezető elnök hibát követett el, neki kellett volna akár a szót is megvonnia Gyöngyösi Mártontól.

   

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ugyanakkor azt mondta, "nyilvánvalóan félreérthető kijelentésekről" van szó, amiért a képviselő, és - a házbizottság ülésén - ő maga is elnézést kért. Balczó Zoltán pedig úgy értékelte, a jelenlegi házszabály alapján nem lett volna lehetősége rendre utasításra.

A kijelentés kapcsán több párt is tiltakozását fejezte ki, DK-s politikusok és Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke pedig sárga csillagot visel a keddi ülésnapon. A Demokratikus Koalíció további kezdeményezéseket jelentett be azon túl, hogy a Jobbik feloszlatását szeretnék kezdeményezni a legfőbb ügyésznél.

Ujhelyi István, az ülést levezető elnök is sárga csillagot visel

Molnár Csaba közölte, fölhívja a parlament többi pártját, hogy a Jobbikot együttesen zárják politikai karanténba. Javaslataik a következők:

- jobbikos képviselőkkel a parlament plenáris vagy bizottsági ülésein vitába ne szálljanak, fölvetéseikre, javaslataikra ne reagáljanak

- jobbikos képviselő által benyújtott indítványt tárgysorozatba ne vegyenek

- a kormány tagjai jobbikos képviselők interpellációjára, kérdésére tagadják meg a választ

- az Országgyűlés elnöke ne bízza az ülés elnöklését a Jobbik által delegált alelnökre, ne osszon be szolgálatra Jobbik által delegált jegyző

- Jobbik által delegált bizottsági elnökök munkáját függesszék föl, az ilyen bizottságokban az elnöklést bízzák valamely másik párt által delegált alelnökre

- a parlamenti bizottságok elnökei Jobbik által delegált alelnököket helyettesítésükkel ne bízzanak meg

- a Jobbik politikusával nyilvános vitát, közös föllépést a parlamenten kívül se vállaljanak.

A DK emellett arra kéri a magyar sajtót, jobbikos politikussal ne készítsenek interjút és ne hívják meg őket műsorokba. Az ügyészségtől azt kérik, hogy az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 11. § (3) bekezdése alapján nyújtson be keresetet a bírósághoz a Jobbik feloszlatása, betiltása érdekében.

A Demokratikus Koalíció több politikusa sárga csillagot viselve tartotta meg kedden a párt sajtótájékoztatóját és vesz részt az országgyűlés plenáris ülésén.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink