Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-11-19 14:33:24

Gázai konfliktus: Orbánt sürgetik Izraellel szolidáris értelmiségiek

Közéleti szereplők, egyházi vezetők, értelmiségiek, művészek, tudósok írtak alá egy hétfőn kiadott szolidaritási nyilatkozatot Izrael mellett. Arra kérik a kormányt, hogy tegye világossá: elítéli a Hamasz terrorista politikáját és szolidáris a civil lakosság védelmét szolgáló izraeli katonai akcióval.

„Támogatjuk az izraeli kormánynak a civil lakosság védelmében hozott felelős döntését. A zsidó államnak – mint minden más államnak is – joga és kötelessége megvédeni polgárait, városait és intézményeit a területén elkövetett terrortámadásokkal szemben” – áll a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért nevű, bejegyzés alatt álló alapítvány által jegyzett szolidaritási nyilatkozatban.

Kitérnek arra, hogy „a zsidó és palesztin áldozatok vére kizárólag a Hamasz és a vele szövetséges terrorszervezetek kezén szárad. Tettük kétszeres háborús bűncselekmény. Több mint egy évtizede lövik rakétáikkal a civil lakosságot – óvodákat és iskolákat, lakóházakat és kórházakat – Dél-Izraelben, és most már Tel-Avivban, illetve Jeruzsálemben is. Gyilkos fegyvereiket palesztin családok, gyermekek és nők között rejtik el, és ezzel saját népükre is halálos veszélyt jelentenek”.

„Ebben a helyzetben világos, egyértelmű beszédre és tettekre van szükség. Nem lehet morális egyenlőségjelet tenni a Hamasz terrorja és Izrael önvédelmi lépései között. A demokratikus nemzetek vezetői – az Egyesült Államoktól az európai közösségig – késedelem nélkül, határozottan elítélték a Hamasz rakétatámadásait és jogosnak tartják az izraeli védelmi intézkedéseket” – olvasható a nyilatkozatban.

„A magyar kormány e helyett tárgyalásra buzdít. Meggyőződésünk, hogy Orbán Viktor nem tétovázna megtenni a leghatározottabb lépéseket, ha bármely magyar várost olyan támadások érnék, mint most Asdódot, Beersevát vagy Tel-Avivot. Ezért felszólítjuk a magyar kormányt, hogy a gázai helyzettel kapcsolatban tegye világossá: elítéli a Hamasz terrorista politikáját és szolidáris a civil lakosság védelmét szolgáló izraeli katonai akcióval” – zárult a nyilatkozat, melynek aláírói között van Bruck Gábor, Czeizel Endre, Feldmájer Péter, Gábor György, Giczy György, Gordon Gábor, Hack Péter, Havas Henrik, Hegedűs D. Géza, Kornis Mihály, Konrád György, Magyar György, Németh Sándor, Székely Gábor, Tatár György, Ungvári Tamás.

atv.hu

További belföldi híreink