Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-11-10 15:15:08

Németh Sándor: „a rendszerváltásnak voltak értékei”

Hit és hír címmel rendezett pódiumbeszélgetést a Hét Olajfa Egyesület csütörtök este Budapesten, Németh Péter Népszava főszerkesztő moderálásában. A pódiumbeszélgetés két vendége Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze és Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója volt. Németh Péter nem rokona a vendégeknek - szögezte le a főszerkesztő, de Németh Sándor és Németh Szilárd apa és fia, ezért az érdekes párosítás. A vezető lelkész a rendszerváltás vívmányainak fontosságát hangsúlyozta, a hírigazgató a véleménynyilvánítás szabadságát emelte ki.

A moderátor, akit elmondása szerint a rendezvény előtt ismeretlenek telefonon megfenyegettek arra az esetre, ha a rendezvényt nem fújják le, Németh Péter újságíró, a Népszava főszerkesztője volt, aki arra hívta föl a figyelmet, hogy Németh Sándor és Németh Szilárd először szerepel együtt.

„A nyolcvanas években sokat megtapasztaltam a diktatúra működéséről” – mondta a vezető lelkész, aki szerint fontos a szabadságot értékelni, tisztelni és ma is szükség van a rendszerváltás szabadságeszményének megjelenítésére. Újságíró fia a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Németh Sándor közölte: a Hit Gyülekezete a kormányt a cselekedetei, teljesítménye alapján ítéli meg. „Én főleg egyházi személy vagyok, nem politikus” – tette hozzá. Arra hívta föl a figyelmet, hogy politizálni nem ellentétes a bibliai elvekkel, és a Hit Gyülekezete a Demokratikus Ellenzék, majd a Szabad Kezdeményezések Hálózata és a Szabad Demokraták Szövetsége oldalán aktívan kivette részét a rendszerváltásból. „Terjesztettük a Beszélőt” – emlékezett vissza a régi szép időkre.

Németh Szilárd azt mondta: az ATV nézőit nem zavarja, hogy kik a televízió tulajdonosai. Közölte: a televízióban szerkesztői szabadság van, kézi vezérlés viszont nincs. A tulajdonosok döntő többsége a Hit Gyülekezetéhez közel álló vállalkozó illetve cég, hangzott el a beszélgetés során. 

A vendégek nem feltétlenül értettek egyet, amikor az amerikai elnökválasztás – amiről az ATV egész éjjel részletesen, helyszíni tudósítóval, elemzőkkel közvetített – jött szóba. Míg Németh Sándor – hozzátéve, hogy messzemenőkig tiszteli Barack Obamát – Romney-nak drukkolt, addig Németh Szilárd egyértelműen semleges volt. „Teljesen semlegesen közvetítettünk. Viszont alábecsültem a magyar nézőknek az Egyesült Államok iránti érdeklődésének mértékét. Reggel a piacvezető műsort is majdnem utolértük, a többieket pedig megelőztük Obama győzelmi beszédének közvetítésekor, úgyhogy a januári elnöki beiktatást is élőben fogjuk közvetíteni” – mondta a hírigazgató. Úgy vélte: „egy televízió lehet értékek mellett elkötelezett”, de nyíltan a politikai szereplők valamelyike mellett nem szabad egy újságírónak lándzsát törnie. A közvélemény számára alapvetően ellenzékinek tudott ATV vezetője azt mondta: Orbán Viktornak érvényes meghívója van az ATV-be, és sok jobboldali és bizonytalan szavazó is nézi az ATV-t.

Németh Péter egy minapi Népszabadság-interjúját idézve azt kérdezte Németh Sándortól: kik akarták megakadályozni, hogy a Hit Gyülekezete továbbra is egyház legyen. „Passzoljunk” – felelt a vezető lelkész.

A közönség nagy tapssal honorálta, amikor Németh Szilárd közölte: az ATV minden párttal tart szakmai kapcsolatot – a Jobbikon kívül. „Elmegyünk a pártok háttérbeszélgetéseire, kivétel a Jobbikéira, igaz, oda nem is hívnak. Nem akarunkk több teret adni a Jobbiknak, mint amennyire a törvény kötelez minket” – fogalmazott. Németh Sándor ezt azzal egészítette ki, hogy az antiszemitizmus, az Izrael-gyűlölet és általában a rasszizmus nem jelenhet meg a TV-ben.

A Hit Gyülekezetét „második kategóriás egyháznak” szeretnék sokan látni – közölte az egyházi törvényre áttérve Németh Sándor. Úgy folytatta: az első vonalban az állam által keményen támogatott egyházak vannak. De az egyházi törvény eredeti változata még rosszabb lett volna a Hit Gyülekezete számára, amely abban az esetben gyakorlatilag a „tűrt” kategóriába került volna vissza, de végül az elfogadott törvény sem támadhatatlan. Mindemellett a vezető lelkész arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyobb városokban az istentiszteletek látogatottsága tekintetében a Hit Gyülekezete a második legnagyobb egyház – csak a katolikus előzi meg.

„Németh Sándornak meg kell-e küzdenie, hogy bekerüljön a műsorba?” – kérdezte, derültséget keltve Németh Péter. Németh Szilárd úgy felelt: ilyen interjúra egyszer került sor az Egyenes Beszédben, akkor viszont „az egyházi törvény miatt szakmailag abszolút indokolt volt a szereplés”. A gyülekezet vasárnapi istentiszteleteit közvetítő Vidám Vasárnap című műsorról azt mondta: az Egyesült Államokban teljesen természetes, hogy a nagy TV-csatornák vasárnap délelőttönként vallási-egyházi műsorokat sugározzanak.

A vezető lelkész ezt azzal egészítette ki, hogy fiatal korában az Akácfa utcában, Seress Rezső (és ezek szerint Beamter Pubi, valamint Presser Gábor, ők ugyanis egy házban laktak Seress-sel a Dob utca és a Csányi utca sarkán, egy sarokra az Akácfa utcától – Sz. P.) közelében lakott. „A Szomorú vasárnap fogalom volt, és úgy gondoltam, hogy a vasárnapot vidámmá kell tenni. Innen a név” – mondta. Németh Sándor a Hit Gyülekezetét ezzel kapcsolatban egyfajta keresztény haszidizmusként jellemezte: „Tudom, mi az, hogy az Úrban örülni. „Bár a hétköznapi tapasztalatok gyakran lesújtóak és kiábrándítóak, Istenhez fordulva tudom, mi az öröm a hitben. Ez olyan, mint a judaizmusban a haszid mozgalom, az örömöt hittel megélni” – mondta. Az örömre nagy szükség van: a gyülekezet tagjaira is sokkal inkább jellemző a pénztelenség, mint bármikor korábban, beleértve a nyolcvanas éveket is. „A magyar társadalom legnagyobb problémája, hogy se vízszintes, azaz politikai, társadalmi, se függőleges, vagyis szellemi reménysége nincsen” – tette hozzá. Ezt fia azzal egészítette ki, hogy az ATV rengeteg nézőtől kap az anyagi helyzet miatt elkeseredett levelet és telefont.

A hallgatóság kérdésére Németh Sándor úgy felelt: az állam és az egyház alkotmányos elválasztásának híve.

„Hiba lenne negatív színben feltüntetni a rendszerváltást. A rendszerváltás után szólás-, gyülekezési és lelkiismereti szabadság volt. A végrehajtó hatalomnak volt korlátja. Biztosítani kell a mindenkori hatalom korlátait” – felelt egy másik kérdésre a vezető lelkész.

Szükség lenne a magyar médiában a tényfeltáró újságírásra és erre csak az ATV-nek lenne meg a lehetősége, ráadásul kifizetődő lenne, mert a nézettséget felvinné – vélte a közönség soraiban ülő Bitó László író. A szintén a közönséget erősítő Breuer Péter újságíró, a Breuerpress mindenese, Izrael-szakértő azt kérdezte: kiemelt témája lesz-e az ATV-nek a január 22-i izraeli parlamenti választás. Igen – jött a hírigazgatói felelet.

Szintén szóba került a kereszténység és az újpogányság keveredése. Németh Sándor szerint a kettő ötvöződése nem új keletű, már az I. században megkezdődött. „A kereszténység ezektől a hagyományoktól a mai napig nem tisztult meg” – hangsúlyozta.

November 28-án Mesterházy Attila, az MSZP elnöke lesz a Hét Olajfa vendége – zárta a pódiumbeszélgetést Kaczvinszky Barbara, a rendezvény szervezője.

atv.hu / Szegő Péter

Ajánlom

További belföldi híreink